Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
OT FORUM – Αλέξης Τσίπρας: Δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη για ΠτΔ και οικονομία – Τι είπε για Μέρκελ

OT FORUM – Αλέξης Τσίπρας: Δριμεία κριτική σε Μητσοτάκη για ΠτΔ και οικονομία – Τι είπε για Μέρκελ

«Ποταμός» ο Αλ. Τσίπρας στο 4ο OT FORUM. Μίλησε για όλους και για όλα. Για το χθες και το σήμερα της χώρας. Εξαπέλυσε πυρά στον Κ. Μητσοτάκη και κατέρριψε τους μύθους που συνόδευσαν την κυβέρνησή του.

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο 4ο OT FORUM. Ο πρώην πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για τα υπερκέρδη των τραπεζών και την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, την «παρεοκρατία» Μητσοτάκη και φυσικά το βιβλίο με τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά από μια ώρα «ανάκρισης» [Δημήτρης Μανιάτης και Ελένη Στεργίου] ο Αλέξης Τσίπρας, που σπάνια πλέον τοποθετείται δημόσια, καταπιάστηκε με σειρά μεγάλων θεμάτων που απασχολούν τόσο την κοινωνία όσο και την πολιτική σκηνή της χώρας.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Μην ευτελίζεις άλλο τον θεσμό»

Αρχικά ρωτήθηκε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι (από τη Νέα Αριστερά) για τον Χρήστο Ράμμο. «Τιμώ και εκτιμώ τον κύριο Ράμμο, έναν εξαίρετο λειτουργό της δικαιοσύνης», είπε αλλά δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί της ουσίας του θέματος «πριν ξεκαθαρίσει τη θέση του αυτός που έχει τη βασική ευθύνη».

Ο πρώην πρωθυπουργός με το «καλημέρα» στόχευσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας πως παρατηρεί «μια θεσμική υποβάθμιση» και καλώντας τον πρωθυπουργό «να μας πει πού έκανε λάθος και δεν ανανεώνει τη θητεία της Σακελλαροπούλου».

Μπορούσε, είπε, «να κλείσει τη συζήτηση λέγοντας είναι μια καλή πρόεδρος και θα ανανεώσω τη θητεία της». Αναγνώρισε βεβαίως πως έχει τον πρώτο λόγο, άρα και την θεσμική ευθύνη και τον κάλεσε «να μην ευτελίζει άλλο τον θεσμό και να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια».

Συνέχισε λέγοντας πως «η στάση του πρωθυπουργού οδηγεί σε θεσμική παρεκτροπή». Εξήγησε πως «αυτό γίνεται γιατί έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα. Ο κ. Σαμαράς διεγράφη αλλά είναι ισχυρές οι απόψεις του στο εσωτερικό της Ν.Δ. όπως και του κ. Καραμανλή».

Έκρινε πως η εκλογή προέδρου μπορεί να παράξει πολιτικά γεγονότα. «Όχι την πτώση της κυβέρνησης» αλλά «μείζον πολιτικό πρόβλημα για το κυβερνητικό κόμμα αν δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία».

Φορολόγηση τραπεζών

Στο θέμα της φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών παρατήρησε μια «δυσανάλογη αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη «επί δυομιση χρόνια να μην κάνει τίποτα». Σχετικά με την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη αφού την καλωσόρισε σημείωσε πως «δεν είναι ουσιαστική αλλά συμβολική». Η πρόταση, τόνισε, «φορολογεί ένα μέρος των κερδών (περίπου 160 εκατ. ευρώ) όταν τα έσοδα αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και τα κέρδη τα 5 δισ. ευρώ».

Ο Αλέξης Τσίπρα ζητά «να σταματήσει η πρακτική της αισχροκέρδειας και να συμμορφωθούν οι τράπεζες σε μια πραγματικότητα συμβατή με τις κοινωνικές ανάγκες».  Για να γίνει αυτό δεν βλέπει άλλο τρόπο από την εφαρμογή πολιτικής «που θα πονέσει».

Έφερε το παράδειγμα της Ισπανίας όπου ο φόρος επιβάλλεται επί του τζίρου των τραπεζών και εξήγησε πως «το πρόβλημα δεν είναι να δείξουμε ότι παίρνουμε τα χρήματα και τα βάζουμε στο δημόσιο ταμείο αλλα να οδηγήσουμε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την κοινωνία».

Πρότεινε από τη φορολόγηση στα υπερκέρδη των τραπεζών να σχηματιστεί ένα ταμείο εγγυοδοσίας για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών, για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων».

Οι τράπεζες, τόνισε, πρέπει «να επιτελέσουν τον ρόλο τους που είναι να χρηματοδοτούν την οικονομία».

Πού θέλουμε να πάει η χώρα

Στο σκέλος της οικονομίας ο πρώην πρωθυπουργός έκρινε κρίσιμο να συζητήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγεί στην απάντηση του ερωτήματος πού θέλουμε να πάει η χώρα.

«Η μεγάλη πρόκληση της προηγούμενης δεκαετίας ήταν η έξοδος από τη κρίση χρέους. Τώρα πρέπει να σταματήσει η δραματική απόκλιση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε ένα «καθαρό» τοπίο γεμάτα ταμεία και προίκα το Ταμείο Ανάκαμψης. Δε βλέπω όμως όραμα για το πώς θα δαπανήσουμε τους πόρους αυτούς» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας εντοπίζοντας παθογένειες σε δημόσια υγεία, στεγαστική πολιτική, αδιαφάνεια. Ως προς το τελευταίο είπε μάλιστα ότι «αν δεν περάσεις από το Μαξίμου δεν μπορείς να έχεις προοπτική».

Και ανέβασε περαιτέρω τα ντεσιμπέλ στοχεύοντας το Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια μπορώ να το περιγράψω ως μια κατάσταση παρεοκρατίας. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από το Ταμείο και μεγάλες επωφελούνται», συμπληρώνοντας «θα πέσουμε σε τοίχο γρηγορότερα απ’ ότι νομίζουμε».

Ξόρκισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας κρίνοντας πως δεν κινδυνεύουμε ωστόσο εντόπισε τον κίνδυνο «να βρεθούμε στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ που θα τροφοδοτήσουν κοινωνικές αντιδράσεις».

Μίλησε για χρηματοδοτικές και κοινωνικές ανάγκες για αποθεματικά και ανάγκη για «διατηρήσιμη και σταθερή ανάπτυξη» που όμως «δεν τη βλέπει». Συμπλήρωσε πως «η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ ανάλογο της περιοδου Βενιζέλου – Τρικούπη» και υπογράμμισε πως «μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής».

Τέσσερις πυλώνες

Περιέγραψε ένα νέο σχέδιο ανασυγκρότησης σε τέσσερις πυλώνες: «Ανάπτυξη, Αναδιανομή, Ανθεκτικότητα, Ασφάλεια».

Επέκρινε και πάλι την κυβέρνηση καθιστώντας την υπεύθυνη για μια σειρά από ζητήματα.

«Δεν βλέπω δημόσια διοίκηση, δεν βλέπω απόδοση δικαιοσύνης. Έχουμε μια παιδεία κατ’ όνομα δημόσια και δωρεάν. Υπάρχει δημογραφικό πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε φυγή εγκεφάλων (brain drain)». Μίλησε για «ανάγκες για κατασκευαστικά έργα» αλλά διαπίστωσε «έλλειμμα εργαζομένων» και εξήγησε πως ο ίδιος δεν είναι θιασώτης των ανοιχτών συνόρων αλλά «της ελεγχόμενης μετανάστευσης με συμπερίληψη και ενσωμάτωση».

Για το παραγωγικό πρότυπο της χώρας είπε πως «έχουμε φθηνή ανάπτυξη, προβληματική ποιοτικά». Οι ξένες άμεσες επενδύσεις μειώνονται και αφορούν τουρισμό, real estate και δάνεια, διαπίστωσε και παρατήρησε πως «δεν έχουμε παραγωγικές επενδύσεις. Έρχονται funds για να κάνουν αρπαχτές».

Δεν έκρυψε τους φόβους του ότι το μέλλον «δεν θα είναι ευοίωνο αν δεν απαντήσουμε στις προκλήσεις της νέας εποχής και να καταπολεμήσουμε τις παθογένειες».

Τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ

Κρατώντας «χαμηλά την μπάλα» υποστήριξε πως «δεν έχει σημασία αν εγώ αισθάνομαι δικαιωμένος» όταν ρωτήθηκε για το βιβλίο της Άνγκελα Μέρκελ με τα απομνημονεύματά της.  Όμως, διαπίστωσε πως «το αντι-συριζα μέτωπο κατέρρευσε. Αυτοί που έλεγαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την καταστροφή διαψεύδονται».

Παραθέτει στοιχεία αδιαμφισβήτητα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως η Ελλάδα ήταν (2014) μια χώρα σε χρεοκοπία και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Το βιβλίο, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτει τον μύθο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε φτάσει στο να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Τον μύθο ότι η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε πολλά δισ. ευρώ στην Ελλάδα και ότι το τρίτο μνημόνιο ήταν βαρύτερο όλων.

Επανέλαβε πως δεν υπήρχε πότε στο μυαλό του επιλογή για επιστροφή στη δραχμή και αποκάλυψε ότι λίγο πριν μπει στη κρίσιμη συνάντηση για την Ελλάδα, στη διαπραγμάτευση μετά το δημοψήφισμα, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «θέλει να σε πετάξει από την ΕΕ».  Όπως είπε τον προειδοποίησε ώστε να μην πιαστεί εξαπίνης κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο κια να προλάβει να επεξεργαστεί την κατάσταση που επρόκειτο να αντιμετωπίσει.

Εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση

Μιλώντας για το σήμερα εξέφρασε την ανησυχία του. «Αυτός ο πολυκερματισμός του προοδευτικού χώρου μόνο θετικός δεν είναι. Λειτούργησε προς όφελος της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς» ανέφερε.

Αν θέλουμε να έχουμε μια προοπτική για «εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνησης» ο Αλέξης Τσίπρας συνιστά προσοχή: «Ο κατακερματισμός πρέπει να μας προβληματίσει και να δούμε πώς θα τον υπερβούμε».

Για την προσωπική του πορεία στην πολιτική σκηνή είπε: «Δεν είμαι δυστυχής που δεν βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή αυτή την ώρα. Θα κάνω ότι μπορώ για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις να υπάρξει προοπτική στον τόπο. Θα πορευτώ έτσι και θα κάνω ότι μπορώ για να υπάρξει εναλλακτική για τη χώρα».

Must in

Τα… έσπασε μετά την κατάκτηση του Super Cup ο Κονσεϊσάο (vid)

Η Μίλαν κατέκτησε το Super Cup Ιταλίας, με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο να κάνει δυνατό ξεκίνημα στον πάγκο των ροσονέρι και να το πανηγυρίζει με… ξεχωριστό τρόπο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο