Γεωργία: Σκηνές βίας μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στην Τιφλίδα
Εντείνονται οι διαδηλώσεις στη Γεωργία μετά την ματαίωση ένταξης στην ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος Ζουραμπισβίλι αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι μαζικές διαμαρτυρίες υπέρ της ΕΕ στη Γεωργία, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, δεν έδειξαν σημάδια ότι θα σταματήσουν, αφού η αστυνομία έριξε κανόνια νερού και δακρυγόνα σε μια τέταρτη νύχτα διαδηλώσεων, όπως μεταφέρει το AFP μέσω του Radio France Internationale.
Η χώρα της Μαύρης Θάλασσας συγκλονίζεται από αναταραχή από τότε που το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο διεκδίκησε τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, τις οποίες η φιλοευρωπαϊκή αντιπολίτευση χαρακτήρισε νοθεία.
«Άλλη μια ισχυρή νύχτα των Γεωργιανών που στέκονται αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το σύνταγμά τους και την ευρωπαϊκή τους επιλογή», έγραψε η φιλοευρωπαΐα πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπισβίλι στο Χ τη Δευτέρα. «Η αποφασιστικότητα στους δρόμους δεν δείχνει σημάδια ότι θα σταματήσει!» έγραψε.
Αναβλήθηκαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Γεωργίας – Ξεκίνησαν τα επεισόδια
Η αναταραχή βάθυνε μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Ιρακλί Κομπαχίντζε την Πέμπτη ότι η Γεωργία αναβάλλει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028, προκαλώντας κύμα διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα Τιφλίδα και σε άλλες πόλεις.
Ο Κομπαχίντζε εξόργισε περαιτέρω τους διαδηλωτές την Κυριακή αποκλείοντας νέες βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι «ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης με βάση τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου έχει ολοκληρωθεί».
Η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει το νέο κοινοβούλιο και η Ζουραμπισβίλι έχει ζητήσει από το συνταγματικό δικαστήριο να ακυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών, κηρύσσοντας το νέο νομοθετικό σώμα και την κυβέρνηση «παράνομες».
Γεωργία: Οι σχέσεις της με τη Ρωσία
Οι επικριτές κατηγορούν το Γεωργιανό Όνειρο, που βρίσκεται στην εξουσία για περισσότερο από μια δεκαετία, ότι τα τελευταία χρόνια απομάκρυνε τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πλησίασε περισσότερο στη Ρωσία, κατηγορία που η ίδια αρνείται. Το βράδυ της Κυριακής, δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο ανεμίζοντας ευρωπαϊκές και γεωργιανές σημαίες.
Ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα και πέτρες εναντίον των ΜΑΤ, ενώ άλλοι χτύπησαν τη μεταλλική πόρτα που εμποδίζει την είσοδο του κοινοβουλίου ή έφτιαξαν οδοφράγματα από κάδους απορριμμάτων και τους έβαλαν φωτιά. Η αστυνομία έριξε με κανόνια νερού, αλλά δεν μπόρεσε να διαλύσει το πλήθος.
Αργότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία των ΜΑΤ κινήθηκε χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει το πλήθος. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι περίπου 150 διαδηλωτές συνελήφθησαν στο τελευταίο κύμα διαμαρτυρίας, ενώ η Ένωση Νέων Δικηγόρων της Γεωργίας ανέφερε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 200.
Η αστυνομία σε ορισμένες περιπτώσεις καταδίωξε τους διαδηλωτές στους δρόμους, τους χτύπησε και έκανε χρήση σφαιρών από καουτσούκ και δακρυγόνων.
Συστηματικούς ξυλοδαρμούς καταγγέλει η αντιπολίτευση στη Γεωργία
Η Ζουραμπισβίλι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι συλληφθέντες από την αστυνομία «έχουν υποστεί συστηματικό ξυλοδαρμό μεταξύ της σύλληψης και της μεταφοράς τους σε ήδη υπερπλήρεις χώρους κράτησης». Η «πλειοψηφία των συλληφθέντων διαδηλωτών έχει τραύματα στο κεφάλι και το πρόσωπό τους, σπασμένα κόκαλα στο πρόσωπο, χτυπημένες κόγχες ματιών, ανοιχτές πληγές», είπε.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ενωμένο Εθνικό Κίνημα, Λεβάν Χαμπεϊσβίλι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δέχθηκε επίθεση από περίπου 15 μασκοφόρους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον συλλάβουν, αλλά δήλωσε ότι κατάφερε να διαφύγει με τη βοήθεια διαδηλωτών. Το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε τη Δευτέρα ότι 21 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Γεωργίας (GPB), ο οποίος κατηγορείται ευρέως ότι λειτουργεί ως εργαλείο προπαγάνδας του κυβερνώντος κόμματος, υποχώρησε την Κυριακή στο αίτημα των διαδηλωτών να παραχωρήσει στην Ζουραμπισβίλι τηλεοπτικό χρόνο, τον οποίο προηγουμένως της είχε αρνηθεί.
Νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα, το Γεωργιανό Όνειρο πρότεινε έναν ακροδεξιό πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή, τον Μιχαήλ Καβελασβίλι, για να την αντικαταστήσει στη σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπική θέση του προέδρου.
Η πρόεδος Ζουραμπισβίλι ανέφερε πως δεν παραιτείται μέχρι να επαναληφθούν οι εκλογές
Αλλά η Ζουραμπισβίλι δήλωσε στο AFP σε αποκλειστική συνέντευξη το Σάββατο ότι δεν θα παραιτηθεί μέχρι να επαναληφθούν οι βουλευτικές εκλογές. Οι Βρυξέλλες δεν αναγνώρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών του Οκτωβρίου και απαίτησαν έρευνα για «σοβαρές εκλογικές παρατυπίες».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανάληψη των εκλογών και κυρώσεις σε βάρος κορυφαίων Γεωργιανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Κομπαχίντζε. Περισσότεροι από 200 γεωργιανοί διπλωμάτες επέκριναν την κίνηση αυτή ως αντίθετη προς το σύνταγμα και ως οδηγούσα τη χώρα «σε διεθνή απομόνωση».
Ειδικοί συνταγματικού δικαίου αμφισβήτησαν τη νομιμότητα του νέου κοινοβουλίου, επικαλούμενοι το γεγονός ότι ενέκρινε το ίδιο τα διαπιστευτήριά του κατά παράβαση της απαίτησης να περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με την αίτηση της Ζουραμπισβίλι να ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών.
Εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, μεταξύ άλλων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Παιδείας, καθώς και ορισμένοι δικαστές, εξέδωσαν κοινές δηλώσεις διαμαρτυρίας για την απόφαση του Κομπαχίντζε να αναβάλει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ.
Βέβαια μπορεί κανείς να αναρωτηθεί για ποιον λόγο θέλει η ΕΕ την Γεωργία στις τάξεις της ή αν πρόκειται για ακόμα ένα επεισοδιακό μέτωπο στις σχέσεις Ρωσίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Όταν ο Παπανδρέου διέγραψε τον Σημίτη
- «Όλα ξεκίνησαν από εδώ»: Η νοσταλγική ανάρτηση του Ροντ Στιούαρτ από τα παιδικά του χρόνια
- Burnout: Κυνηγώντας την επιτυχία χωρίς να «καούμε»
- Ψηλά ο πήχης το 2025 για το ΣΥΡΙΖΑ – Φιέστα για τα 10 χρόνια της Πρώτης Φοράς Αριστερά
- Το τέλος του χάρτινου διαβατηρίου πλησιάζει
- Οι σκύλοι που ακολουθούν τους κηδεμόνες τους μέσα στο σπίτι, τους αγαπούν. Έτσι, είναι;