Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και η Φάταχ, το κόμμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, συμφώνησαν στον σχηματισμό μιας επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου, μετέδωσε το AFP μετά τις συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο Κάιρο υπό την αιγίδα των αιγυπτιακών αρχών, οι δύο παλαιστινιακές παρατάξεις ενέκριναν προσχέδιο συμφωνίας το οποίο πρόκειται να επικυρώσει με προεδρικό διάταγμα ο Αμπάς, σύμφωνα με ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Χαμάς και ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Φάταχ.

Με βάση το προσχέδιο, το οποίο είδε το AFP, η επιτροπή που θα σχηματιστεί θα αποτελείται από 10 ή 15 μέλη τα οποία δεν θα ανήκουν σε καμία από τις δύο παρατάξεις. Η επιτροπή αυτή, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, θα είναι αρμόδια για τη διαχείριση όλων των υποθέσεων του παλαιστινιακού θύλακα: την ανθρωπιστική βοήθεια, την παιδεία, την υγεία, την οικονομία και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ απέναντι στη συμφωνία

Η αντιπροσωπεία της Φάταχ, υπό τον Αζάμ αλ Άχμαντ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αναμένεται να επιστρέψει σήμερα στη Ραμάλα για να λάβει την τελική έγκριση του Αμπάς, δήλωσαν στο AFP δύο διαπραγματευτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, της αντιπροσωπείας της Χαμάς ηγείται ο Χαλίλ αλ Χάγια, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Κάιρο που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα, μεταδίδει το Middle East Eye, προσθέτοντας ότι ο Αμπάς αναμένεται να εκδώσει διάταγμα για τη σύσταση της Επιτροπής Κοινοτικής Στήριξης.

Τι θα κάνει το Ισραήλ;

Οι συνομιλίες στο Κάιρο έγιναν στο πλαίσιο των ευρύτερων μεσολαβητικών προσπαθειών της Αιγύπτου για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να επεκτείνει την ανθρωπιστική πρόσβαση στον θύλακα.

Πάντως δεν είναι σαφές πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ απέναντι στη συμφωνία. Όπως υπενθυμίζουν οι Times of Israel, το Ισραήλ απορρίπτει κάθε ρόλο της Χαμάς στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου, και έχει δηλώσει ότι δεν εμπιστεύεται τον Μαχμούντ Αμπάς να διοικήσει τον θύλακα.

Η Γάζα βρίσκεται υπό την εξουσία της Χαμάς από το 2007, ενώ η Φατάχ, κυβερνά σήμερα τμήματα της Δυτικής Όχθης. Οι επανειλημμένες προσπάθειες να γεφυρωθεί το ρήγμα μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς είχαν αποτύχει στο παρελθόν.