Σε ένα αιφνιδιαστικό τηλεοπτικό διάγγελμα αργά το βράδυ, ο πρόεδρος  Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα, επικαλούμενος την ανάγκη να προστατευθεί το έθνος από τις κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να αντιμετωπιστεί αυτό που περιέγραψε ως «αντικρατικά στοιχεία».

Ο πρόεδρος Γιουν δήλωσε ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη για να διαφυλαχθεί η φιλελεύθερη συνταγματική τάξη της χώρας και να απομακρυνθούν οι φιλοβορειοκορεατικές δυνάμεις από τη Νότια Κορέα. Ενώ υποστήριξε ότι δεν είχε άλλη επιλογή, δεν διευκρίνισε τα μέτρα που θα συνόδευαν την επιβολή στρατιωτικού νόμου.

Άμεσες αντιδράσεις

Πλήθος κόσμου έχει αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή της Νότιας Κορέας, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της χώρας, ενώ οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν αστυνομικούς να φυλάνε την είσοδο του κοινοβουλίου και να απομακρύνουν βίαια τους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικές δυνάμεις αναπτύσσονται εντός του κοινοβουλίου, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα κάνουν κύκλους από πάνω.

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας Κιμ Γιονγκ Χιουν κάλεσε τον στρατό να ενισχύσει την ετοιμότητά του.

Ο Κιμ διέταξε επίσης μια συνάντηση των βασικών διοικητών, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία συγκαλεί  επίσης έκτακτη συνεδρίαση.

Ο διοικητής του στρατιωτικού νόμου Στρατού, Στρατηγός Παρκ Αν-σου επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και απαγορεύει όλες τις πολιτικές δραστηριότητες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και τις λειτουργίες της Εθνοσυνέλευσης, των τοπικών συμβουλίων και των πολιτικών κομμάτων.

Η αντιπολίτευση

Ο Λι Τζάε-Μιούνγκ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, μεταδόθηκε σε ζωντανή ροή πάνω από τα οδοφράγματα της Εθνοσυνέλευσης, σε μια δραματική επίδειξη κατά του στρατιωτικού νόμου.


Ο Λι Τζάε-Μιούνγκ, υποσχέθηκε να «προστατεύσει σθεναρά» την Εθνοσυνέλευση και να διατηρήσει τη συνταγματική τάξη στη χώρα, καταγγέλλοντας αυτό που χαρακτήρισε ως «παράνομη και αντισυνταγματική» κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Δήλωσε ότι οι πολιτικοί του Δημοκρατικού Κόμματος και πολλοί άλλοι θα προστατεύσουν το έθνος με κάθε κόστος, ακόμη και με τη ζωή τους.

Στη συνέχεια ο Λι Τζάε-Μιούνγκ τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματός του δεν θα εγκαταλείψουν την Εθνοσυνέλευση έως ότου αρθεί επισήμως η διαταγή του στρατιωτικού νόμου.

«Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου εμού και πολλών άλλων, θα προστατεύσουμε τη δημοκρατία και το μέλλον της χώρας μας και τη δημόσια ασφάλεια, τις ζωές και τις περιουσίες, με την ίδια μας τη ζωή», ανέφερε ο Λι σύμφωνα με το Associated Press.

Οι εξελίξεις στο Κοινοβούλιο

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, όπου σημειώθηκαν μικρές συγκρούσεις με την αστυνομία και τον στρατό.

Οι νομοθέτες συγκεντρώθηκαν για να καταψηφίσουν τον στρατιωτικό νόμο, καθώς τόσο οι βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και οι ηγέτες του κόμματος του Γιουν τον κατήγγειλαν ως αντισυνταγματικό.

Πολίτες βοήθησαν τα μέλη του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας να εισέλθουν στην Eθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψηφίζει για να εμποδίσει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Σε ρεπορτάζ από τη Σεούλ, δημοσιογράφος του Al Jazeera λέει ότι το ερώτημα τώρα είναι αν ο πρόεδρος Γιουν θα εφαρμόσει την ψηφοφορία του κοινοβουλίου καθώς το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ο Γου Σον Σικ, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, είπε ότι η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έχει καταστεί «άκυρη» αφού η συνέλευση ενέκρινε ψήφισμα που απαιτεί την άρση του με ομοφωνία (190-0).

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης απαίτησε από τους στρατιώτες και την αστυνομία να εγκαταλείψουν τον χώρο με τους βουλευτές να επευφημούν.

Εντωμεταξύ στρατιωτικά οχήματα κυκλοφορούν στους δρόμους και στρατιώτες προχωρούν προς το κεντρικό κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επιβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας αποσύρθηκαν πλήρως από το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας, μετά την ψηφοφορία για την ακύρωση της απόφασης.

W Korei już po stanie wojennym, ale ichni Braun użył też gaśnicy na wojsko #korea #braun2025 pic.twitter.com/kBUdjuERmg

Ωστόσο, ο στρατός  λέει ότι «θα διατηρήσει τον στρατιωτικό νόμο μέχρι να τον άρει ο πρόεδρος», σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα.

Μετά της απομάκρυνση του στρατού οι πολίτες συνέχισαν τις μαζικές κινητοποιήσεις τόσο έξω από το Κοινοβούλιο, όσο και στους δρόμους της Σεούλ.

Ο πρόεδρος Γιουν θα άρει τον στρατιωτικό νόμο

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος υπαναχώρησε αφού το κοινοβούλιο ψήφισε νωρίτερα κατά της διαταγής στρατιωτικού νόμου.

«Υπό το πρίσμα του αιτήματος της Εθνοσυνέλευσης να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος, διέταξα την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις του στρατιωτικού νόμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας.

Ο Γιουν δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει για να αποδεχθεί την πρόταση της Εθνοσυνέλευσης και «να προχωρήσει στην ανάκληση του στρατιωτικού νόμου».

«Αν και η συνεδρίαση συγκλήθηκε αμέσως, λόγω της πρωινής ώρας, δεν έχουμε ακόμη φτάσει στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης. Ο στρατιωτικός νόμος θα αρθεί μόλις επιτευχθεί η απαρτία», δήλωσε.

Τι λέει το Σύνταγμα

Το σύνταγμα της χώρας ορίζει: «Όταν η Εθνοσυνέλευση ζητά την άρση του στρατιωτικού νόμου με την ταυτόχρονη ψήφο της πλειοψηφίας του συνόλου των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ο Πρόεδρος πρέπει να συμμορφωθεί».

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι και οι 190 νομοθέτες που είναι παρόντες στην 300 εδρών Εθνοσυνέλευση ψήφισαν υπέρ του μέτρου.

Εκκλήσεις για την παραπομπή του Γιουν

Οι άνθρωποι που είναι συγκεντρωμένοι έξω από την Εθνοσυνέλευση ξέσπασαν σε εκκλήσεις για παραπομπή του Γιούν.

Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει αρκετές συγκεντρώσεις από ανθρώπους που δεν ψήφισαν τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ και αισθάνονται ότι η συντηρητική κυβέρνηση τους κρατάει πίσω.

Ωστόσο, με αυτή τη μεγάλη κίνηση ο πρόεδρος σόκαρε ακόμη και ορισμένους από τους στενότερους συνεργάτες του.

Γενική απεργία

Η Κορεατική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (KCTU) ανακοίνωσε γενική απεργία ως απάντηση στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν και κάλεσε τον πρόεδρο να παραιτηθεί, σύμφωνα με τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης.

«Θα προχωρήσουμε σε γενική απεργία επ’ αόριστον έως ότου η κυβέρνηση Γιουν παραιτηθεί», ανέφερε το συνδικάτο σε ανακοίνωσή του.

Ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος

Ο Χαν Ντονγκ Χουν, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στη Νότια Κορέα, δήλωσε ότι λυπάται για τη δήλωση του Γιουν.

Σε μήνυμά του στο Facebook, δήλωσε ότι ο στρατιωτικός νόμος δεν ισχύει πλέον μετά την ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Χαν δήλωσε ότι η άσκηση δημόσιας εξουσίας από τον στρατό και την αστυνομία με το πρόσχημα του στρατιωτικού νόμου είναι παράνομη και προέτρεψε έντονα ενάντια σε κάθε ενέργεια που μπορεί να παραβιάζει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το «κράτος δικαίου»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη χώρα από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ και η Ουάσινγκτον ανησυχεί σοβαρά για τις εξελίξεις εκεί, δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κουρτ Κάμπελ λέει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν μια λύση που να ακολουθεί το «κράτος δικαίου».

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στη ΡΟΚ», δήλωσε ο Κάμπελ, αναφερόμενος στη Νότια Κορέα με την επίσημη ονομασία της, Δημοκρατία της Κορέας.

«Έχουμε κάθε ελπίδα και προσδοκία ότι οι όποιες πολιτικές διαφορές θα επιλυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου», είπε.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η συμμαχία μας με τη ΛΔΚ είναι ακλόνητη και στεκόμαστε στο πλευρό της Κορέας στην εποχή της αβεβαιότητάς της».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα

Ο πρέσβης Φίλιπ Γκόλντμπεργκ τηρεί την τρέχουσα γραμμή της Ουάσινγκτον, η οποία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να καταδικάσει τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ για την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Η κατάσταση είναι ρευστή

Ο Γκόλντμπεργκ έγραψε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεούλ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «παρακολουθούν στενά την πρόσφατη κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν».

«Η κατάσταση είναι ρευστή», πρόσθεσε ο πρεσβευτής σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου της Νότιας Κορέας «ανησυχητική», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι «η κατάσταση είναι ανησυχητική» προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε στενά».

Ο ΟΗΕ παρακολουθεί την κατάσταση

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, προέβη σε περιορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα.

«Ο γενικός γραμματέας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα αεροπλάνο επιστροφής στη Νέα Υόρκη, αλλά προφανώς παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά και με ανησυχία. Αλλά σε αυτό το σημείο, αυτό είναι το μόνο που έχω να πω», δήλωσε ο Ντουζαρίκ.