Αναβάλλεται η απαγόρευση της ΕΕ για προϊόντα που συνδέονται με την αποδάσωση
Ο Κανονισμός για την Αποδάσωση συνάντησε αντιστάσεις από τις περισσότερες χώρες-μέλη. Θα εφαρμοστεί τελικά με καθυστέρηση αλλά χωρίς χαλάρωση των μέτρων.
Διαπραγματευτές των ευρωπαϊκών θεσμών κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για την απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων που συνδέονται με την αποδάσωση, απαγόρευση που θα αναβληθεί για ένα χρόνο αλλά χωρίς τη χαλάρωση των κανόνων που ζητούσαν ορισμένες κυβερνήσεις.
Η 12μηνη αναβολή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 είχε προταθεί τον Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν πιέσεων από 20 χώρες-μέλη, από επιχειρήσεις, καθώς και από χώρες όπως η Βραζιλία και την Ινδονησία.
Τον περασμένο μήνα, όμως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε όχι μόνο την αναβολή του Κανονισμού για την Αποδάσωση αλλά και την χαλάρωσή του με την εισαγωγή μιας νέας κατηγορίας χωρών «μηδενικού ρίσκου», για τις οποίες θα προβλέπονταν πολύ λιγότεροι έλεγχοι.
Η λίστα αυτή θα περιλάμβανε κυρίως τις χώρες-μέλη της ΕΕ.
Την Τρίτη, διαπραγματευτές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και του Ευρωκοινοβουλίου κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία για αναβολή χωρίς χαλάρωση των μέτρων.
Η Κομισιόν δεσμεύτηκε ωστόσο να εξετάσει πιθανή απλοποίηση των κανόνων για χώρες με βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης των δασών.
Ο κανονισμός θα εφαρμοστεί από τις 30 Δεκεμβρίου 2025 για τις μεγάλες επιχειρήσεις και έξι μήνες αργότερα για τις μικρές, προκειμένου να έχουν περισσότερο χρόνο να προσαρμοστούν.
Η εφαρμογή του όμως θα μπορούσε να αναβληθεί και πάλι αν δεν είναι έτοιμη η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, προβλέπει η τελική συμφωνία.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία πίεζε για αποδυνάμωση των μέτρων, χαιρέτισε αυτούς τους όρους, ενώ αντίθετα οι Πράσινοι έκαναν λόγο για «μερική αλλά σημαντική νίκη».
Ο Κανονισμός για την Αποδάσωση αφορά τις εισαγωγές ξυλείας, καουτσούκ, μοσχαρίσιου κρέατος, σόγιας, καφέ και φοινικέλαιου, προϊόντων των οποίων η παραγωγή συνδέεται με καταστροφή δασών.
Ο κανονισμός χαιρετίστηκε ως ορόσημο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, συνάντησε όμως αντιστάσεις από αναδυόμενες οικονομίες όπως η Βραζιλία και η Ινδονησία, οι οποίες κάνουν λόγο για προστατευτισμό που θα αποκλείσει από την αγορά εκατομμύρια φτωχούς αγρότες.
- Είναι λύση η μετανάστευση;
- Ιταλία: Χρήση βίντεο από την αστυνομία για να ταυτοποιήσει πολίτες που χαιρετούσαν φασιστικά
- Λος Αντζελες: Εσπευσμένες απομακρύνσεις κατοίκων εξαιτίας πυρκαγιάς που εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα
- Κατεχόμενα: Διαψεύδει ο Ακιντζί δημοσιεύματα περί υποψηφιότητάς του στις «προεδρικές»
- Γερμανία: «Σκλάβοι» σε «αποικία» των ΗΠΑ οι Γερμανοί, δηλώνει η Βάιντελ της AfD και πυροδοτεί αντιδράσεις
- Γαλλία: Ο Ντεσάν αφήνει τον πάγκο της Εθνικής μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026