Οχετός η περίφημη λιμνοθάλασσα της Βαλένθια μετά τις πλημμύρες (εικόνες)
Η λιμνοθάλασσα της Αλμπουφέρα, διάσημη για την βιοποικιλότητά της, είναι πλέον γεμάτη λύματα, στερεά απόβλητα και φάρμακα.
- Απόγνωση και φρίκη στη Γάζα - Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, 49 Παλαιστίνιοι νεκροί μέσα σε 24 ώρες
- Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον 39χρονο στη Λάρισα: «Φοβάμαι μήπως έτυχε τη λάθος στιγμή σε ένα λάθος περιστατικό»
- Σύγκρουση αυτοκινήτου με άλογα στη Μυτιλήνη - Ένας 19χρονος στη ΜΕΘ
- «Η κοπέλα βασανιζόταν για πολύ καιρό από έναν κακοποιητή» - Σοκάρουν τα στοιχεία της γυναικοκτονίας
Η λιμνοθάλασσα της Αλμπουφέρα, ένας από τους πλουσιότερους υγροτόπους στην Ευρώπη, έχει πλέον κατακλυστεί από τόνους πλαστικών αντικειμένων, διαλυμένων αυτοκινήτων και κάθε είδους χημικών μετά τις σαρωτικές πλημμύρες στη νοτιοδυτική Ισπανία.
Η λιμνοθάλασσα νότια της Βαλένθια, διάσημη για τα 372 είδη πτηνών που φιλοξενεί, καθώς και για απειλούμενα είδη ψαριών όπως η ζαμπαρόλα της Ισπανίας, έχει ανακηρυχθεί Φυσικό Πάρκο, αν και τα δύο τρίτα της καταλαμβάνονται από ορυζώνες που αντιστοιχούν στο 17% της εθνικής παραγωγής.
Ένα μεγάλο μέρος της Αλμπουφέρα έχει πλέον μολυνθεί από ακατέργαστα λύματα που χύθηκαν από τους πλημμυρισμένους υπονόμους.
«Είναι δραματικό να βλέπεις με τα μάτια σου πώς μια τέτοια περιοχή αισθητικής, πολιτιστικής και οικονομικής αξίας να μετατρέπεται σε τοξική χωματερή» δήλωσε στο Reuters η Έβα Σαλντάνα, εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace Ισπανίας.
Η πόλη της Βαλένθια εκτίμησε ότι για τα έργα αποκατάστασης της λιμνοθάλασσας θα κοστίσουν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.
Αισιόδοξος για το μέλλον εμφανίστηκε ο Πάμπλο Βέρα, οικολόγος που εργάζεται στο πάρκο εδώ και δύο δεκαετίες. Το οικοσύστημα θα ανακάμψει «εφόσον διατεθούν πόροι και κονδύλια για την απομάκρυνση των σκουπιδιών».
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι πρωτοφανείς πλημμύρες του περασμένου μήνα ανέβασαν τη στάθμη της λιμνοθάλασσας της Αλμπουφέρα κατά ένα μέτρο.
Τα 120 εκατομμύρια λίτρα νερού που εισέρευσαν αντιστοιχούν στο 50-70% της ποσότητας που εισέρχεται κανονικά σε διάστημα ενός έτους.
Εκτός από στερεά απόβλητα, τα νερά είναι τώρα γεμάτα και με φαρμακευτικές ουσίες, είπε ο Κάρλε Σάντσις, ερευνητύς και επικεφαλής του συμβουλίου διαχείρισης του πάρκου.
«Η ανάλυση των επιπτώσεων στο έδαφος και την άγρια ζωή θα πρέπει να γίνει αργότερα και θα εξαρτηθεί από όσα κάνουμε τώρα» είπε.
Ο Πέπε Καμπαρέλο, ψαράς της περιοχής, είχε ότι δεν μπορεί ακόμα να δουλέψει επειδή τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν ακόμα για πτώματα.
«Η Αλμπουφέρα δεν μπορεί να γίνει μια ακόμα χωματερή» είπε. «Οι αρχές πρέπει να διορθώσουν την κατάσταση».
Ο Βίνσεντ Μονκόλι, καλλιεργητής ρυζιού, παραμένει αισιόδοξος παρόλο που οι αποθήκες του πλημμύρισαν σε ύψος δύο μέτρων. Χάρη στους εθελοντές που τον βοηθούν, ελπίζει να έχει μια καλή σοδειά του χρόνου.
«Αν ήμουν απαισιόδοξος», είπε, «θα καθόμουν στην καρέκλα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις