Είχε ποτέ η Αφροδίτη ωκεανούς; Η απάντηση κρυβόταν στα σύννεφα
Το σενάριο που θέλει την Αφροδίτη να ήταν κάποτε ένας υδάτινος κόσμος δείχνει να διαψεύδεται από τη σύσταση της ατμόσφαιρας.
Έχει σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τη Γη, την ίδια πυκνότητα και παραπλήσια απόσταση από τον Ήλιο. Μήπως λοιπόν υπήρξε και η Αφροδίτη ένας υδάτινος κόσμος στο μακρινό παρελθόν;
Όχι, ο γειτονικός πλανήτης ήταν ανέκαθεν άνυδρος και αφιλόξενος όπως σήμερα, προκύπτει από ανάλυση που δημοσιεύεται στο Nature Astronomy.
Εξετάζοντας τη σύσταση της ατμόσφαιρας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μανδύας της Αφροδίτης περιέχει σήμερα ελάχιστο νερό, πολύ λιγότερο από ό,τι θα περίμενε κανείς αν ο πλανήτης διέθετε κάποτε ωκεανούς.
«Σχετικά με το νερό της Αφροδίτης έχουν προταθεί δύο εντελώς διαφορετικά σενάρια» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters η Τερέζα Κωνσταντίνου, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Στο πρώτο σενάριο «η Αφροδίτη είχε εύκρατο κλίμα για δισεκατομμύρια χρόνια, με υγρό νερό στην επιφάνεια, ενώ στο δεύτερο μια καυτή νεαρή Αφροδίτη δεν μπόρεσε ποτέ να συμπυκνώσει νερό στην επιφάνεια» εξήγησε.
Σήμερα η επιφάνεια της Αφροδίτης βράζει στους 460 βαθμούς Κελσίου, η πίεση της δηλητηριώδους ατμόσφαιρας είναι 90 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στη Γη και από τα σύννεφα πέφτουν βροχές θειικού οξέος.
Οι ερευνητές εξέτασαν την ατμοσφαιρική σύσταση, η οποία επηρεάζεται από ηφαιστειακά αέρια που πηγάζουν από το μάγμα, το στρώμα του πλανήτη κάτω από τον επιφανειακό φλοιό.
Στη Γη, τα αέρια των ηφαιστείων περιέχουν υδρατμούς σε ποσοστό άνω του 60%, ένδειξη ενός υγρού μανδύα.
Στην Αφροδίτη, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 6%.
«Η ατμοσφαιρική χημεία υποδεικνύει ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις στην Αφροδίτη απελευθερώνουν ελάχιστο νερό, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εσωτερικό του πλανήτη –πηγή της ηφαιστειακής δραστηριότητας- είναι εξίσου ξηρό» είπε η Κωνσταντίνου.
«Αυτό βρίσκεται σε συμφωνία με την ιδέα ότι η Αφροδίτη […] δεν ήταν ποτέ κατοικήσιμη».
Η Αφροδίτη έχει μελετηθεί πολύ λιγότερο από τον Άρη, ωστόσο η NASA σχεδιάζει για τη δεκαετία του 2030 την αποστολή DAVINCI, η οποία θα εξερευνήσει τα σύννεφα και θα απελευθερώσει μια συσκευή που θα κατέβει μέχρι την επιφάνεια.
Επίσης τη δεκαετία του 2030, η ευρωπαϊκή αποστολή EnVision θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια με ραντάρ και θα μελετήσει την ατμόσφιαρα.
Μέχρι σήμερα, οι μόνες εικόνες που έχουμε από την επιφάνεια της Αφροδίτης είναι αυτές μετέδωσαν δέκα αποστολές του σοβιετικού προγράμματος Venera το διάστημα 1961-1984.
- Κάγια Κάλας: Η Συρία δεν πρέπει να επαναλάβει τα «τρομακτικά σενάρια» του Ιράκ, της Λιβύης και του Αφγανιστάν
- Πόθεν Έσχες: Τα προβλήματα φέρνουν παράταση υποβολής; – Τι ζητεί το Οικονομικό Επιμελητήριο
- Αποκάλυψη in: Βρήκαν στο Μαρκόπουλο τα σπίτια των πρωταγωνιστών του μακελειού στην Γλυφάδα
- Δημοσκόπηση: «Κοκκίνισαν» οι δείκτες ικανοποίησης για την κυβέρνηση – Στα τάρταρα τα ποσοστά των υπουργών
- Βαθμολογία UEFA: Το 3Χ3 που μπορεί να απογειώσει την Ελλάδα
- Eστιατόριο χρεώνει παραπάνω τους πελάτες που… δεν τρώνε όλο το φαγητό τους και διχάζει – Ο λόγος που το κάνει