Μετέωρο εκρήγνυται πάνω από τη Σιβηρία σε θεαματικό βίντεο
Οι τοπικές αρχές είχαν τεθεί σε επιφυλακή όταν εντοπίστηκε ο εισερχόμενος αστεροειδής των 70 εκατοστών.
- Η στιγμή που καρχαρίας επιτίθεται σε γυναίκα ενώ κάνει κατάδυση
- Αυτός είναι ο νέος επικεφαλής της NASA, στενός συνεργάτης του Έλον Μασκ
- Θρίλερ της Αμαλιάδας: Ερωτήματα για τις αναφορές μεμονωμένων ιατροδικαστών με αλλοιωμένα δεδομένα για τον θάνατο του 15 μηνών Παναγιώτη
- Η συνέντευξη Λαβρόφ σε αμερικανό δημοσιογράφο και το ενδεχόμενο «πρωτοφανούς σύγκρουσης Ρωσίας – ΗΠΑ»
Ένας μικρός αστεροειδής που είχε εντοπιστεί μόλις λίγες ώρες πριν φτάσει στη Γη φώτισε τον ουρανό της Γιακουτίας στην παγωμένη Σιβηρία καθώς διαλύθηκε σε μια σειρά μικρών εκρήξεων.
Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Γιακουτίας (η οποία ανήκει στη ρωσική ομοσπονδία) είχε τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής μετά τον αρχικό εντοπισμό του αντικειμένου, δεν έλαβε όμως αναφορές για ζημιές.
«Οι κάτοικοι των περιοχών του Ολεμίνσκ και του Λενσκ παρατήρησαν τη νύχτα μια φωτεινή γραμμή που έμοιαζε με κομήτη και μετά μια λάμψη» ανέφερε το υπουργείο σύμφωνα με το Reuters.
Lots of spectators caught it 🤩 https://t.co/1BqPQuQSid
— Richard Moissl (@Richard_M_F) December 3, 2024
Τέτοιοι βράχοι ονομάζονται αστεροειδείς όσο βρίσκονται στο Διάστημα, μετέωρα όταν διασχίζουν την ατμόσφαιρα και μετεωρίτες αν καταφέρουν να φτάσουν στο έδαφος.
Ο αστεροειδείς είχε πλάτος γύρω στα 70 εκατοστά και εντοπίστηκε 12 ώρες πριν από την άφιξή του, ανέφερε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA.
☄ Asteroid #C0WEPC5 (temporary designation) entered Earth’s atmosphere at 16:15 UTC/17:15 CET, creating a fireball over Yakutia witnessed by people in the region.
The object was discovered roughly 12 hours ago and is thought to have been around 70 cm across.
Thanks to… https://t.co/ohya9xsEak
— European Space Agency (@esa) December 3, 2024
Το αντικείμενο εισήλθε στην ατμόσφαιρα στις 01.15 τοπική ώρα, 18.15 ώρα Ελλάδας. «Χάρη στις παρατηρήσεις αστρονόμων σε όλο τον κόσμο, το σύστημα προειδοποίησης μπόρεσε να προβλέψει την πρόσκρουση με απόκλιση +/- 10 δευτερολέπτων» ανακοίνωσε η ESA.
Όπως έγραψε στο X ο φυσικός Ρίτσαρντ Μόισελ, ο αστεροειδής ήταν το τέταρτο που ανακαλύπτεται φέτος πριν εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις