Η Meta αναζητά πυρηνική ενέργεια για τις ακόρεστες ανάγκες της ΑΙ
Ακόμα ένας γίγαντας του Διαδικτύου στρέφεται στην πυρηνική ενέργεια για να τροφοδοτεί κέντρα δεδομένων.
Με τις ανάγκες της σε ηλεκτρικό ρεύμα να γιγαντώνονται λόγω της τεχνητής νοημοσύνης, η Meta Platforms ακολουθεί την τάση της εποχής και ποντάρει στην πυρηνική ενέργεια.
Η εταιρεία του Facebook και του Instagram ζητά από εταιρείες ενέργειας να υποβάλουν προτάσεις για νέους σταθμούς 1-4 gigawatt που θα λειτουργήσουν από τις αρχές της επόμενης δεκαετίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της. Ένας τυπικός πυρηνικός σταθμός στις ΗΠΑ δίνει ισχύ γύρω στο 1 GW.
«Στη Meta πιστεύουμε ότι η πυρηνική ενέργεια θα παίξει κεντρικό ρόλο στη μετάβαση σε ένα πιο καθαρό, πιο αξιόπιστο και πιο διαφοροποιημένο ηλεκτρικό δίκτυο» γράφει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένα θα τριπλασιαστεί από το 2023 έως το 2030 και θα απαιτήσει επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 47 gigawatt.
Θα είναι όμως δύσκολο να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες με πυρηνική ενέργεια, καθώς οι διαδικασίες της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής είναι αργές, το κόστος είναι υψηλό και η προμήθεια καυσίμων ουρανίου μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα διαθεσιμότητας.
Τον Σεπτέμβριο, η Microsoft ανακοίνωσε συμφωνία που προβλέπει επανέναρξη της λειτουργίας του Three Mile Island, του σταθμού όπου είχε συμβεί το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στις ΗΠΑ.
Είχε προηγηθεί συμφωνία της Amazon για την αγορά κέντρου δεδομένων της Talen Energy που τροφοδοτείται με πυρηνική ενέργεια.
Η Meta ανέφερε ότι δέχεται προτάσεις είτε για συμβατικούς πυρηνικούς σταθμούς είτε για «μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες», ή SMR, έναν σχεδιασμό που προσελκύει επενδύσεις τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα.
Στην τεχνολογία SMR ποντάρει και η Google, η οποία σχεδιάζει να συνδεθεί σε έξι ή επτά μονάδες της Kairos Power στην Καλιφόρνια έως το 2035.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις