Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Άραγε, πόσο δύσκολο είναι να διαβάσουμε με το παιδί μας στο σπίτι; Ένα βιβλίο με όλες τις χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις!

Άραγε, πόσο δύσκολο είναι να διαβάσουμε με το παιδί μας στο σπίτι; Ένα βιβλίο με όλες τις χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις!

Η μετάβαση ενός παιδιού στο δημοτικό και η προσαρμογή του στις νέες απαιτήσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται σωστή καθοδήγηση στο σχολείο αλλά και την κατάλληλη βοήθεια στο σπίτι για να κατακτήσει τις δεξιότητες της αυτοπειθαρχίας και της αυτονομίας

To βιβλίο «Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι» της Τερέζας Μπάουμ και της Παναγιώτας Δεληγιάννη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», αποτελεί έναν οδηγό για την καθημερινή μελέτη των παιδιών της Α’ τάξης.

Περιέχει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάθε γονιός για να εκπαιδεύσει το παιδί του σε μια καθημερινή ρουτίνα μελέτης.

Η μετάβαση ενός παιδιού στο δημοτικό και η προσαρμογή του στις νέες απαιτήσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται σωστή καθοδήγηση στο σχολείο αλλά και την κατάλληλη βοήθεια στο σπίτι για να κατακτήσει τις δεξιότητες της αυτοπειθαρχίας και της αυτονομίας.

Έτσι, θα μάθει να ολοκληρώνει τις εργασίες του γρήγορα και μεθοδικά για να απολαμβάνει τον ελεύθερο χρόνο του.

Στον οδηγό αυτό θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες για να εδραιώσετε από νωρίς την καλή σχέση του παιδιού σας με τα σχολικά μαθήματα και να μη διαταράξετε τον μεταξύ σας πολύτιμο συναισθηματικό δεσμό.

Πρακτικές συμβουλές για θέματα όπως:

  • Η μετάβαση στην Α’ Δημοτικού
  • Ο χώρος και ο χρόνος της μελέτης
  • Καθημερινές συνήθειες
  • Μαθησιακές δυσκολίες
  • Προετοιμασία για τη Γλώσσα (ανάγνωση, αντιγραφή, ορθογραφία, παραγωγή λόγου)
  • Προετοιμασία για τα Μαθηματικά (αριθμοί, πράξεις, χρήματα, σχήματα)
  • Προετοιμασία για τη Μελέτη Περιβάλλοντος
  • Καλλιέργεια δεξιοτήτων στο σπίτι

Το βιβλίο εστιάζει στην πολύτιμη σχέση γονέα – παιδιού, αλλά και στην ουσιαστική και ενεργή εμπλοκή του γονέα σε αυτό το νέο βήμα του παιδιού, προκειμένου εκείνο να αυτονομηθεί και να τα καταφέρει τελικά μόνο του!

Οι γυναίκες πίσω από το βιβλίο!

Οι συγγραφείς Τερέζα Μπάουμ και Παναγιώτα Δεληγιάννη μιλούν στο in για το βιβλίο τους αυτό και… όχι μόνο!

Τι σας ενέπνευσε και σας ώθησε στη συγγραφή του νέου σας βιβλίου;  

Τερέζα Μπάουμ: Η ιδέα για το βιβλίο γεννήθηκε από την ανάγκη να προστατεύσουμε τη σχέση γονιού- παιδιού, τη σπουδαιότερη σχέση της ζωής μας. Το διάβασμα στο σπίτι είναι συχνά πηγή εκνευρισμού για όλη την οικογένεια. Mία δύσκολη άσκηση ή η άρνηση του παιδιού να μελετήσει μπορεί να κάνει όλα τα μέλη της οικογένειας να διαπληκτίζονται και να σπαταλούν τον ελάχιστο πολύτιμο χρόνο που έχουν. Θέλουμε, λοιπόν, με το βιβλίο αυτό να αποδείξουμε ότι το διάβασμα στο σπίτι μπορεί και πρέπει να γίνεται γρήγορα, σωστά και μεθοδικά.

Η μελέτη πρέπει να ενταχθεί στην καθημερινή ρουτίνα του παιδιού. Έτσι, το παιδί θα αγαπήσει περισσότερο το σχολείο, καθώς θα τελειώνει γρήγορα και θα έχει χρόνο να παίξει. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι κάθε παιδί θέλει να τα καταφέρνει στο σχολείο για να νιώσει σημαντικό. Θέλει να έχει τον θαυμασμό του γονέα και του δασκάλου του για κάθε προσπάθειά του. Στην Α’ τάξη, ωστόσο, ένα μικρό παιδί δεν γνωρίζει τον τρόπο για να μελετήσει στο σπίτι. Το βιβλίο θέλαμε να δείξει την ορθή μέθοδο, προκειμένου το παιδί να σταθεί στα πόδια του και τελικά να αυτονομηθεί στο διάβασμά του, ώστε να αγαπήσει τη μάθηση και το σχολείο του.

 Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Διαβάζοντας με το παιδί μου στο σπίτι»  

Παναγιώτα Δεληγιάννη: Ήταν μία σκέψη που είχαμε μαζί με την Τερέζα εδώ και καιρό. Είμαστε και οι δύο πολλά χρόνια δασκάλες και θελήσαμε να γράψουμε έναν Οδηγό για την καθημερινή Μελέτη των παιδιών της Α΄Δημοτικού. Το βιβλίο αυτό απευθύνεται στους γονείς. Είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο. Δεν περιέχει έρευνες και επιστημονικά άρθρα αλλά παρουσιάζει έμπρακτα τον τρόπο που μπορώ, ως γονέας, να βοηθήσω το παιδί μου στο νέο αυτό στάδιο της ζωής του.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου υπάρχουν θέματα τα οποία, αν και αφορούν τα παιδιά της Α΄ τάξης, είναι ιδιαίτερα σημαντικά να εφαρμόζονται και από μεγαλύτερους μαθητές. Κάθε Σεπτέμβρη, οι γονείς και τα παιδιά αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις. Έτσι, συμβουλεύοντας με απλά βήματα τους γονείς για τις σημαντικές βασικές ρουτίνες που βοηθούν ένα παιδί να οργανωθεί, για θέματα χώρου και χρόνου μελέτης, για την οργάνωση των εξωσχολικών δραστηριοτήτων και πολλά άλλα θέματα που άπτονται της νέας καθημερινότητας, θέλουμε το βιβλίο μας να αποτελέσει ένα πραγματικά χρήσιμο εγχειρίδιο στο οποίο μπορεί ο γονέας να ανατρέχει όποτε το χρειάζεται. Οι συμβουλές αυτές έχουν ως στόχο την καλή οργάνωση του παιδιού και τελικά την αυτονομία του στη μελέτη στο σπίτι.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφερόμαστε στα βασικά μαθήματα της Α΄ τάξης και τους στόχους τους. Οι νέες μαθησιακές απαιτήσεις είναι πολλές και καλό είναι οι γονείς να γνωρίζουν τα ορόσημα που πρέπει το παιδί τους να κατακτά. Για  κάθε ένα μάθημα παρουσιάζονται τα βήματα προκειμένου να βοηθήσουμε το παιδί μας το πρώτο διάστημα, τα βήματα της σταδιακής απομάκρυνσής μας αλλά και τα βήματα της κατάκτησης τελικά της αυτονομίας του μικρού παιδιού στο καθημερινό του διάβασμα. Σε κάθε κεφάλαιο, ακόμα, δίνονται πολλά χρήσιμα και εύκολα παιχνίδια που  μπορεί να παίξει ο γονέας με το παιδί του για εξάσκηση και βιωματική προσέγγιση της μαθησιακής διαδικασίας. Στο τέλος, παρουσιάζονται οι πιθανές ενδείξεις τυχόν μαθησιακών δυσκολιών, ενώ απαντάμε σε ερωτήματα που σίγουρα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Τέλος, στο τελευταίο μέρος του βιβλίου δίνεται έμφαση στον τρόπο ανάπτυξης σημαντικών δεξιοτήτων που καλό είναι το παιδί μας να κατακτήσει στην Α’ τάξη. Το ζητούμενό μας είναι η μελέτη στο σπίτι να γίνει γρήγορα, απλά και μεθοδικά! Οι σχολικές εργασίες πρέπει να είναι ένα κομμάτι της ρουτίνας μας και όχι ολόκληρη η ζωή του παιδιού μας. Έτσι, προτείνουμε πολλές ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε με το παιδί μας μετά το διάβασμα.

Πόσο σημαντική πιστεύετε πως είναι η εκπαίδευση των γονέων που έχουν παιδιά που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν το Δημοτικό; 

Τερέζα Μπάουμ: Ως εκπαιδευτικός θα σας απαντήσω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ως μητέρα θα σας πω ότι είναι απαραίτητη. Η παιδαγωγική και η διδακτική είναι επιστήμες. Δυστυχώς, η μελέτη των μαθημάτων απαιτεί από εμάς ως γονείς να αναλάβουμε κάποιες φορές και τον ρόλο του εκπαιδευτικού. Ξέρουμε να αγαπάμε και να φροντίζουμε το παιδί μας. Αυτό δε σημαίνει ότι γνωρίζουμε και τη διδακτική των μαθημάτων, αν και πράγματι δε χρειάζεται.

Το Δημοτικό Σχολείο, όμως, είναι γεμάτο προκλήσεις, αλλαγές και νέες απαιτήσεις. Για να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια του παιδιού μας, χρειάζεται να μαθαίνουμε αρχικά τον τρόπο που μπορούμε σε κάθε στάδιο να το βοηθήσουμε, να το εκπαιδεύσουμε στο αυτόνομο διάβασμα, αλλά και να γνωρίζουμε πότε πραγματικά μας έχει ανάγκη.  Αν γνωρίζουμε, λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε και πότε, ποια είναι η στοχοθεσία της κάθε ηλικίας ή πότε πρέπει να ανησυχήσουμε, τότε σίγουρα το παιδί μας θα νιώθει περισσότερη ασφάλεια και αποδοχή.

Η σχέση γονέων και παιδιών μπορεί να «χαλάσει» λόγω της καθημερινής σχολικής μελέτης; 

Παναγιώτα Δεληγιάννη: Δυστυχώς ναι. Οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγάλες και πράγματι, σήμερα, οι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες και γυρίζουν αργά στο σπίτι τους. Αυτή είναι μία καθημερινότητα που είναι δύσκολο να αλλάξει. Από την άλλη, ένα παιδί έχει κι αυτό τις δικές του ανάγκες. Πρέπει να ολοκληρώσει γρήγορα τις εργασίες του, ώστε να έχει χρόνο να ξεκουραστεί και να παίξει. Η δύσκολη καθημερινή πραγματικότητα, η ένταση των παιδιών, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου και οι πιθανές υψηλές απαιτήσεις του γονιού μπορεί να αποτελούν καθημερινό πεδίο σύγκρουσης. Είναι δυνατόν να μη ταραχτεί η σχέση γονέα – παιιδού κάτω από αυτές τις συνθήκες; Και η ερώτηση είναι: «Αξίζει να χαλάσουμε την πολυτιμότερη σχέση μας για τα μαθήματα;» Σαφέστατα όχι. Το σχολείο κάποτε θα τελειώσει.

Η σχέση με το παιδί μας θα συνεχιστεί για όλη τη διάρκεια της ζωής μας και θέλουμε να είναι μία σχέση αγάπης, εμπιστοσύνης, κατανόησης, υποστήριξης, εκτίμησης. Αν κλονιστεί η σχέση μας κατά τη σχολική ηλικία, δυστυχώς η επερχόμενη εφηβική ή ενήλικη ζωή θα έχει σαθρά θεμέλια. Το παιδί χρειάζεται για να αναπτυχθεί αγάπη, εκτίμηση, αποδοχή, ασφάλεια και όρια. Δεν είμαστε αντίπαλοι. Είμαστε οι γονείς του, αυτοί που το πλαισιώνουμε και το στηρίζουμε στο μεγάλωμά του με αγάπη. Καλό είναι, λοιπόν, να θέσουμε από νωρίς τις βάσεις ώστε η σχολική μελέτη να μην μπαίνει εμπόδιο και εμείς ως γονείς να απολαμβάνουμε τις στιγμές μαζί του.

Μιλήστε μας για τα καθημερινά podcast που φτιάχνετε με τίτλο «100 δευτερόλεπτα για γονείς». Ποια είναι τα θέματα που θίγετε; 

Τερέζα Μπάουμ: Όταν είπα στην κόρη μου, η οποία είναι πλέον ενήλικη, ότι σκέφτομαι να κάνω podcast για γονείς, ταυτόχρονα της εξέφρασα και την επιφυλακτικότητά μου. «Έχω κάνει τόσα λάθη στο μεγάλωμά σου, πώς να δώσω εγώ συμβουλές;» Η απάντησή της ήταν αυτή που με ώθησε να το τολμήσω: « Μίλησέ τους για να μην κάνουν τα ίδια λάθη». Δεν μπορεί να υπάρξει σχολείο για γονείς επειδή κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός με μοναδικές εμπειρίες. Γνωρίζουμε να αγαπάμε τα παιδιά μας αλλά θα καταλάβουμε τα λάθη μας όταν πλέον τα παιδιά μας θα έχουν μεγαλώσει. Κανένας από μας δεν θέλει να βλάψει το παιδί του με τις αποφάσεις του ή τον τρόπο που του φέρεται. Όλοι θέλουμε το καλό του παιδιού μας και την ώρα που παίρνουμε μία απόφαση θεωρούμε ότι είναι η σωστή.

Κάθε απόφασή μας όμως πηγάζει από τα βιώματά μας. Μπορεί να κρίνουμε και να κατακρίνουμε τους δικούς μας γονείς αλλά πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να λειτουργούμε σαν αυτούς ή εντελώς αντίθετα από αυτούς χωρίς όμως να είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε το σωστό. Στα podcast μιλάω μέσα από αγάπη και κατανόηση προς τον νεότερο γονέα και με τη γνώση που έχω ως γονέας και εκπαιδευτικός. Ως μία μεγάλη φίλη που τον κοιτάζει στα μάτια και του λέει: «Σκέψου λίγο αυτό. Μπορεί να σε ωφελήσει σε κάτι.» Τα θέματα προέρχονται από τη ζωή με τα παιδιά. Χιλιάδες πράγματα που μας περιστοιχίζουν. Μία αγχωμένη μανούλα σε ένα Super Market, μία φράση που είπε ένα παιδί, κάτι που μου έκανε εντύπωση στον δρόμο. Όλη τη σχολική χρονιά, καθημερινά θα κρατάω συντροφιά στους γονείς και θα ακουμπάω το χέρι μου στον ώμο τους λέγοντας: «Είμαι κοντά σου. Σε νιώθω και σε καταλαβαίνω.»

Must in

Μαθητές διακινούσαν ναρκωτικά σε σχολείο στην Κυψέλη – «Τους βλέπαμε στις τουαλέτες»

Δέκα τα μέλη της συμμορίας που συνελήφθησαν, 8 οι ανήλικοι που κατηγορούνται ότι έκαναν τη διακίνηση και δύο γονείς που φέρονται ως οι βασικοί προμηθευτές της κάνναβης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο