Καθώς ο υδράργυρος… πιάνει πάτο, είναι φρόνιμο να διατηρήσετε τον σκύλο σας ζεστό αυτές τις «τσουχτερές» μέρες του χειμώνα. Γιατί και οι σκύλοι είναι ευάλωτοι στο κρύο.

Βέβαια, υπάρχουν σκύλοι που είναι πιο ανθεκτικοί στο κρύο, και κάποιοι άλλοι πιο ευάλωτοι.

 Ο σκύλος μπορεί να πάθει υποθερμία όταν παραμείνει εκτεθειμένος για αρκετή ώρα στο κρύο, στη βροχή και σε χαμηλές θερμοκρασίες

Ένα από τα σημάδια ότι ο σκύλος κρυώνει, είναι το σήκωμα των πατουσών του

Ωστόσο, όλοι τους θέλουν την προσοχή σας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι σκύλοι που αντέχουν το κρύο και εκείνοι που είναι πιο ευάλωτοι

Κάποιοι σκύλοι (ράτσας ή ημίαιμοι) είναι τυχεροί, όπως λέει ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης, καθώς έχουν παχύ τρίχωμα και στρώμα λίπους. Έτσι, μπορούν να αντέξουν αρκετά καλά το κρύο, ακόμη και όταν ο υδράργυρος αγγίζει χαμηλές θερμοκρασίες.
«Για παράδειγμα, οι σκύλοι ράτσας Ελληνικός Ποιμενικός, Τσόου Τσόου, Χάσκι, Μάλαμουτ και γενικά τα τσοπανόσκυλα κτλ. Μάλιστα, ορισμένοι ευημερούν καλύτερα τον χειμώνα παρά το καλοκαίρι. Προσοχή! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κρυώσουν ή να πάθουν υποθερμία», επισημαίνει ο κ. Μπούζης. Και συμπληρώνει: «Όμως, υπάρχουν και οι σκύλοι με λεπτό τρίχωμα και αρκετά μικρό στρώμα λίπους στο σώμα τους, με αποτέλεσμα να μην αντέχουν καθόλου το κρύο. Όπως είναι οι σκύλοι ράτσας Τσιουάουα, Γιόρκ Σάιρ, Πίτμπουλ, κυνηγόσκυλα τύπου Γκέκας κτλ. Φυσικά, από αυτούς τους σκύλους κάποιοι, λόγω μεγαλύτερης ποσότητας λίπους, διαχειρίζονται καλύτερα το κρύο από άλλους.
Ο κ. Μπούζης, αναφέρει ότι, στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε εάν ο σκύλος σας αντέχει ή όχι το κρύο, ρωτήστε έναν αξιόλογο εκπαιδευτή.

Πώς προστατεύουμε τον σκύλο που διαμένει σε εξωτερικό χώρο

«Για να μπορέσει να μείνει σε εξωτερικό χώρο ένας σκύλος και να έχει ευζωία, πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: ο σκύλος να ανήκει σε αυτές τις ράτσες που αντέχουν το κρύο και να τού προσφέρετε ένα σωστό κατάλυμα. Είναι αυτονόητο, ότι δεν αρκεί ένα σπιτάκι σκύλου ή ένα απλό σκέπαστρο», τονίζει ο κ. Μπούζης.

Εξηγεί ότι το σπιτάκι του θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από υπόστεγο, έτσι ώστε να προστατεύεται από όλες τις καιρικές συνθήκες, όπως τη βροχή, τον αέρα, το χιόνι, κτλ και από όλες τις πλευρές του.
Δηλαδή, όπως διευκρινίζει ο κ. Μπούζης, στην είσοδο του σπιτιού του μπορείτε να βάλετε ένα ανθεκτικό νάιλον. Έτσι, προστατεύεται ακόμα περισσότερο από τον αέρα και τη βροχή.
Ένας σκύλος βρεγμένος και εκτεθειμένος στο κρύο, όπως τονίζει ο κ. Μπούζης, είναι πολύ εύκολο να πάθει υποθερμία.

«Επίσης, όταν υπάρχουν στον ίδιο χώρο δύο ή περισσότεροι σκύλοι, μπορούν να ζεσταθούν ευκολότερα, καθώς κουλουριάζονται μεταξύ τους. Αλλά όταν είναι ένας μόνο, θα πρέπει να τον βάλετε μέσα στο σπίτι σας το βράδυ. Ειδικά τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, φροντίστε να βρείτε έναν κατάλληλο κλειστό χώρο για να τον προστατεύσετε», συμβουλεύει ο κ. Μπούζης.

Επιπλέον, ο εκπαιδευτής τονίζει ότι πρέπει να μεριμνήσετε να έχει πάντα νερό στη διάθεσή του, και να μην το αφήνετε να παγώνει. Επίσης, να του δίνετε τροφή που να περιέχει μεγαλύτερο ποσοστό λίπους, από ό,τι το καλοκαίρι, καθώς τον προστατεύει από το κρύο.

Και ο σκύλος που μένει μέσα στο σπίτι χρειάζεται την προσοχή σας

«Στο σπίτι σας οι κίνδυνοι είναι άλλοι. Πρέπει να προσέξετε, να μην αφήνετε τον σκύλο να ξαπλώνει ή να κοιμάται για αρκετή ώρα κοντά ή να ακουμπά σε θερμαντικά σώματα. Ή σόμπες, διότι υπάρχει κίνδυνος να καεί. Πάντα να τού παρέχετε ένα ζεστό κρεβάτι να κοιμηθεί, γιατί το πάτωμα είναι κρύο. Και ειδικά, μετά τη βόλτα, υπάρχει η πιθανότητα να του προκαλέσει κρυοπάγημα», υπογραμμίζει ο κ. Μπούζης.
Επίσης, όπως λέει, να τού προσφέρετε άφθονο νερό, γιατί και τον χειμώνα υπάρχει περίπτωση να πάθει αφυδάτωση.

Στην περίπτωση που έχετε έναν σκύλο που αντέχει το κρύο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υψηλή θερμοκρασία που επικρατεί μέσα στο σπίτι. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, υπάρχει περίπτωση να πάθει θερμοπληξία.

Πότε ο σκύλος μπορεί να πάθει υποθερμία

«Ένας σκύλος μπορεί να πάθει υποθερμία όταν παραμένει εκτεθειμένος για αρκετή ώρα στο κρύο, στη βροχή και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ή όταν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ή προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος και εκτίθεται στο κρύο. Καθώς η υποθερμία εξελίσσεται σταδιακά, ο σκύλος μπορεί να εμφανίσει σημάδια λήθαργου και αδυναμίας, καθώς και κατάθλιψης. Όταν η κατάσταση επιδεινωθεί, οι μύες του θα σκληραίνουν και οι ρυθμοί της καρδιάς και της αναπνοής του θα επιβραδύνονται, και δεν θα ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα. Η σοβαρή υποθερμία είναι μεγάλη απειλή για τη ζωή του σκύλου», τονίζει ο κ. Μπούζης.

Επισημαίνει ότι για την προστασία του σκύλου σας από τα κρυοπαγήματα και την υποθερμία είναι απαραίτητο να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια. Έτσι, θα είστε σε θέση να τον προστατεύσετε και να τον βάλετε σε ζεστό εσωτερικό χώρο, για να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Η βόλτα και η εκτόνωση του σκύλου

«Θα ήθελα να τονίσω ότι, όταν κάνει κρύο, βρέχει, ή χιονίζει, δεν είναι λόγος για να χάσει ο σκύλος μας τις καθημερινές του βόλτες. Κι αυτό γιατί οι βόλτες είναι ένα κομμάτι της εκτόνωσης του. Και, φυσικά, πρέπει να κάνει και την ανάγκη του.
Βεβαίως, όταν βρέχει ή χιονίζει, πρέπει να προσέξετε διπλά, τόσο την ασφάλεια τη δική σας όσο και του σκύλου σας», επισημαίνει ο κ. Μπούζης.

Συμβουλεύει, λοιπόν, ότι εάν κοντά στο σπίτι σας υπάρχει ένα υπόστεγο, δεν το αφήνετε ανεκμετάλλευτο. Μπορείτε να παίξετε εκεί μαζί του με ασφάλεια, καθώς είναι ένα μέρος που προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες.
Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και λόγω καιρού πρέπει να βγει μικρότερη βόλτα, τον εκτονώνετε περισσότερο μέσα στο σπίτι.

Επίσης, ο εκπαιδευτής επισημαίνει ότι, εάν έχει χιονίσει και έχουν ρίξει αλάτι στους δρόμους, καλό είναι να αφήνετε έξω από την πόρτα σας ένα μπολ με χλιαρό νερό. Έτσι ώστε, όταν επιστρέφετε από τη βόλτα, να καθαρίζετε τις πατούσες του σκύλου σας για να αποφύγετε κάποια πληγή ή ερεθισμό.

«Τέλος, δεν πρέπει να μειώσετε τον χρόνο του παιχνιδιού και της εκτόνωσης τον χειμώνα. Διότι έτσι μπορεί να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες συμπεριφορές από τον σκύλο σας», υπογραμμίζει ο κ. Μπούζης.

Η κατάλληλη ένδυση – υπόδηση του σκύλου στη βόλτα

Σύμφωνα με τον κ. Μπούζη, δεν χρειάζονται όλες οι ράτσες σκύλων να φορούν παλτά ή πουλόβερ όταν πηγαίνουν βόλτα. Σε κάποιες, μάλιστα, θα τους δημιουργήσουν και πρόβλημα.
Οι ράτσες με κοντό τρίχωμα, οι μικρόσωμοι σκύλοι και εκείνοι με χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους είναι πιο ευάλωτοι στο κρύο.
Επίσης, οι ηλικιωμένοι και οι λιγότερο ενεργητικοί σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στις ψυχρότερες θερμοκρασίες. Και ένα παλτό, τα προστατεύει.

«Για να επιλέξετε ένα παλτό ή πουλόβερ που να είναι άνετο στον σκύλο σας, μπορείτε να μετρήσετε το μήκος του σώματός του. Συγκεκριμένα, από τους ώμους έως την αρχή της ουράς του. Πάρτε και τα μέτρα της περιφέρειας του στήθους και του λαιμού του», συμβουλεύει ο εκπαιδευτής.

Αντίθετα, όπως λέει ο κ. Μπούζης, το αδιάβροχο σε περίπτωση βροχής ή χιονιού μπορεί να φορεθεί από όλους τους σκύλους.
Επιλέξτε ελαφριά, αντιανεμικά αδιάβροχα που παρέχουν ζεστασιά χωρίς να προσθέτουν όγκο, όπως τα μπουφάν/παλτά με χοντρή επένδυση.

Διαλέξτε ρούχα με ρυθμιζόμενους ιμάντες, ειδικά αν η σωματοδομή του σκύλου σας δεν ταιριάζει με τα κανονικά μεγέθη.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε να τού φοράτε οτιδήποτε υπερβολικά στενό ή του περιορίζει την κίνηση και την όραση. Είναι πολύ σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι αυτά που θα φορέσετε στον σκύλο σας, είναι άνετα και ασφαλή.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μπούζη, τα παπουτσάκια μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τις ευαίσθητες πατούσες από το χιόνι, τον πάγο, το αλάτι και τα χαλίκια.

Οι ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ο σκύλος κρυώνει

«Τα συμπτώματα, που μπορεί να δείχνουν ότι ο σκύλος σας κρυώνει, είναι: σήκωμα πατουσών, τρέμουλο και κίνηση πιο αργή από τη συνηθισμένη.
Εάν ο σκύλος σας εμφανίζει αυτά τα σημάδια ή σας τραβάει προς το σπίτι – εφόσον δεν γίνεται για άλλον λόγο-, βρείτε τρόπο να τον ζεστάνετε. Ή συντομεύσετε τη βόλτα σας», αναφέρει ο εκπαιδευτής.

Επισημαίνει ότι, αν έχετε την παραμικρή υπόνοια ότι ο σκύλος σας έχει αρρωστήσει ή έχει κάποιο πρόβλημα, επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο.

Τέλος, ο κ. Μπούζης αναφέρει: «Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν αξιόλογο εκπαιδευτή σκύλων, ώστε να λύσει όλες τις απορίες σας και να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή».

Ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης

● Ο κύριος Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways.
Συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του, παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες, καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων.

Οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δημιουργία μίας Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων στη Λάρισα είναι η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας. Όπως και η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου, αλλά και η συνεχής υποστήριξή τους.

Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα εκδηλώθηκε από τη μικρή μου ηλικία. Η αδυναμία μου, όμως, για τους σκύλους «γεννήθηκε» όταν γνώρισα τη Λίζα, τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό του παππού μου, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη μου και η ενασχόληση με τα σκυλιά από μικρή ηλικία, με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων».

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.