Ο S&P 500 δημιουργήθηκε πίσω στο 1957, φιλοξενεί τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρείες της οικονομίας των ΗΠΑ και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χρηματιστηριακούς δείκτες εκεί έξω – αν όχι τον πιο δημοφιλή

Ποιες εταιρείες είναι αυτές, όμως; Στο άρθρο που ακολουθεί, θα εξερευνήσουμε τις 8 μεγαλύτερες μετοχές του S&P 500, εξετάζοντας την δραστηριότητα τους, την ιστορία τους καθώς και κάποια βασικά νούμερα τους.

Ο S&P 500 δημιουργήθηκε πίσω στο 1957, φιλοξενεί τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εταιρείες της οικονομίας των ΗΠΑ και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς χρηματιστηριακούς δείκτες εκεί έξω – αν όχι τον πιο δημοφιλή

Ποιες εταιρείες είναι αυτές, όμως; Στο άρθρο που ακολουθεί, θα εξερευνήσουμε τις 8 μεγαλύτερες μετοχές του S&P 500, εξετάζοντας την δραστηριότητα τους, την ιστορία τους καθώς και κάποια βασικά νούμερα τους.

Πριν περάσουμε στις μετοχές, ας ξεκινήσουμε από τις συστάσεις.

Τι είναι ο S&P 500;

Ο S&P 500 (εκ του Standard & Poor’s 500) είναι ένας χρηματιστηριακός δείκτης που παρακολουθεί την απόδοση 500 κορυφαίων εισηγμένων εταιρειών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλύπτει διάφορους κλάδους και δίνει μια “γενική εικόνα” της ευρύτερης κατάστασης της χρηματιστηριακής οικονομίας των ΗΠΑ.

Ποια η συμμετοχή της κάθε εταιρείας;

Ο δείκτης είναι market weight index, το οποίο σημαίνει πως σταθμίζεται με βάση την κεφαλαιοποίηση των εταιριών που συμμετέχουν σε αυτό. Αυτό σημαίνει πως παρέχει υψηλότερο ποσοστό κατανομής σε εταιρείες με μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση αγοράς.

Τι είναι η κεφαλαιοποίηση;

Η κεφαλαιοποίηση (ή αλλιώς, market cap) μετρά τη συνολική αξία μιας εταιρείας στο χρηματιστήριο. Μπορεί να υπολογιστεί πολλαπλασιάζοντας την τιμή της μετοχής με τον συνολικό αριθμό των μετοχών της σε κυκλοφορία. Όσο υψηλότερη είναι η κεφαλαιοποίηση μιας εταιρείας, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του δείκτη καταλαμβάνει.

Κριτήρια συμμετοχής

Μια εταιρεία επιλέγεται να μπει στον δείκτη με βάση παράγοντες όπως η κεφαλαιοποίηση, η ρευστότητα και η οικονομική της υγεία. Συγκεκριμένα, πρέπει να είναι εταιρεία των ΗΠΑ, η συνολική της κεφαλαιοποίηση να είναι τουλάχιστον $14.5 δις, να έχει θετικά κέρδη το πρόσφατο τρίμηνο, το άθροισμα κερδών των τελευταίων τεσσάρων διαδοχικών τριμήνων να είναι επίσης θετικό και να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια ρευστότητας.

Μπορώ να επενδύσω απευθείας στον δείκτη;

Αν και σήμερα θα αναφερθούμε σε μεμονωμένες μετοχές, κάποιος μπορεί να επενδύσει στο σύνολο του δείκτη με τη βοήθεια ενός ETF. Αυτά αποτελούν αμοιβαία κεφάλαια τα οποία έχουν ως στόχο να “αναπαράγουν” την απόδοση ενός δείκτη του χρηματιστηρίου αγοράζοντας αυτόματα όλα τα υποκείμενα assets που αυτός εμπεριέχει.

Κάποια από τα πιο δημοφιλή ETFs που ακολουθούν τον S&P 500 είναι τα VUAA και VUSA της Vanguard, τα SXR8 και CSPX της iShares αλλά και τα XDPE και XDPU της Xtrackers.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα; Σε ένα αναλυτικό άρθρο ο Στέργιος από το Money Minority επιχειρεί να αναλύσει τα βήματα για να επενδύσεις στον S&P 500. Επίσης, στο OnlineTraders θα βρεις μια λίστα με κάποια δημοφιλή ETFs του Αμερικάνικου δείκτη.

Οι 8 μεγαλύτερες εταιρίες του S&P 500

Τον Νοέμβριο του ‘24, οι 8 μετοχές με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον αμερικάνικο δείκτη είναι οι παρακάτω:

#1 Apple

Έτος ίδρυσης: 1976
CEO: Tim Cook
Τομέας: Technology (Consumer Electronics, Software, Services)
Ticker: AAPL
Χρηματιστήριο: NASDAQ
Κεφαλαιοποίηση (11.24.): $3.47 τρις
Συμμετοχή στον S&P 500: 9%

Η Apple, που ιδρύθηκε το 1976 από τους Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne, έφερε επανάσταση στους προσωπικούς υπολογιστές και αργότερα στα καταναλωτικά ηλεκτρονικά. Γνωστή για τα κορυφαία προϊόντα της όπως το iPhone, το Mac και το Apple Watch, η Apple κερδίζει επίσης σημαντικά έσοδα από υπηρεσίες όπως το App Store και το Apple Music. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση αγοράς και ηγέτης στην καινοτομία.

#2 Nvidia Corp

Έτος ίδρυσης: 1993
CEO: Jensen Huang
Τομέας: Technology (Semiconductors, Graphics Processing Units)
Ticker: NVDA
Χρηματιστήριο: NASDAQ
Κεφαλαιοποίηση (11.24.): $3.44 τρις
Συμμετοχή στον S&P 500: 6.6%

Η NVIDIA, ιδρύθηκε το 1993 από τον Jensen Huang, ειδικεύεται στις μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και παιχνιδιών. Τα τσιπ που παράγει είναι καίριας σημασίας για τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα κέντρα δεδομένων καθώς και τα αυτόνομα οχήματα, καθιστώντας την το μεγαλύτερο powerhouse στη βιομηχανία ημιαγωγών. Καμία έκπληξη, λοιπόν, η εκτίναξη της χρηματιστηριακής της αξίας τα τελευταία χρόνια.

#3 Microsoft Corp

Έτος ίδρυσης: 1975
CEO: Satya Nadella
Τομέας: Technology (Software, Cloud Computing, AI)
Ticker: MSFT
Χρηματιστήριο: NASDAQ
Κεφαλαιοποίηση (11.24.): $3.06 τρις
Συμμετοχή στον S&P 500: 6.23%

Η Microsoft ιδρύθηκε πίσω στο 1975 από τους Bill Gates και Paul Allen. Ξεκίνησε ως εταιρεία λογισμικού με το πρώτο της προϊόν να είναι λειτουργικό σύστημα MS-DOS και αργότερα τα Windows. Σήμερα, είναι ηγέτης στο cloud computing με το Azure και προσφέρει προϊόντα όπως το Office 365, το LinkedIn και το Xbox. Παραμένει ανταγωνιστική στον χώρο της τεχνολογίας καθώς εστιάζει στην τεχνητή νοημοσύνη.

#4 Amazon.com Inc

Έτος ίδρυσης: 1994
CEO: Andy Jassy
Τομέας: Technology (E-commerce, Cloud Computing, AI)
Ticker: AMZN
Χρηματιστήριο: NASDAQ
Κεφαλαιοποίηση (11.24.): $2.05 τρις
Συμμετοχή στον S&P 500: 3.8%

Η Amazon ιδρύθηκε από τον Τζεφ Μπέζος το 1994 και ξεκίνησε ως ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο. Τα επόμενα χρόνια επεκτάθηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το cloud computing (AWS) καθώς και την ψυχαγωγία (Prime Video). Είναι από τις κυριάρχες εταιρείες στο διαδικτυακό λιανικό εμπόριο ενώ συνεχίζει να καινοτομεί σε τομείς όπως τα logistics, η τεχνητή νοημοσύνη καθώς και στην εξερεύνηση του διαστήματος μέσω της Blue Origin.

#5 Meta Platforms, Inc.

Έτος ίδρυσης: 2004
CEO: Mark Zuckerberg
Τομέας: Technology (Social Media, Virtual Reality)
Ticker: META
Χρηματιστήριο: NASDAQ
Κεφαλαιοποίηση (11.24.): $1.4 τρις
Συμμετοχή στον S&P 500: 2.45%

Ως πρώην Facebook, η Meta ιδρύθηκε από τον Mark Zuckerberg το 2004. Αποτελεί κυρίαρχη εταιρεία στο τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram και το WhatsApp. Η Meta έχει επενδύσεις μεγάλα κεφάλαια τόσο στην εικονική πραγματικότητα (VR) όσο και στην επαυξημένη πραγματικότητα (AR) μέσω των πρωτοβουλιών της Metaverse.

#6 Alphabet Inc.

Έτος ίδρυσης: 1998 (as Google)
CEO: Sundar Pichai
Τομέας: Technology (Internet Services, AI)
Ticker: GOOGL
Χρηματιστήριο: NASDAQ
Κεφαλαιοποίηση (11.24.): $2.03 τρις
Συμμετοχή στον S&P 500: 1.94%%

Η Alphabet αποτελεί τη μητρική εταιρεία της Google κάτω από την οποία δραστηριοποιούνται διάφορες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μηχανής αναζήτησής της, του YouTube και του Android. Ιδρύθηκε από τους Larry Page και Sergey Brin το 1998, η Alphabet είναι επίσης ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της προέρχεται από την ψηφιακή διαφήμιση, καθιστώντας την, μαζί με την Meta, κυρίαρχες δυνάμεις στο διαδικτυακό οικοσύστημα.

#7 Tesla Inc.

Έτος ίδρυσης: 2003
CEO: Elon Musk
Τομέας: Automotive and Energy
Ticker: TSLA Χρηματιστήριο: NASDAQ
Κεφαλαιοποίηση (11.24.): $1.04 τρις
Συμμετοχή στον S&P 500: 1.84%

Η Tesla, ιδρύθηκε το 2003 από τους Martin Eberhard και Marc Tarpenning, άλλα έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια με επικεφαλής τον Elon Musk, όταν και μεταμόρφωσε την αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Πέρα από τα EV, η Tesla πρωτοπορεί σε λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ηλιακούς συλλέκτες και συστήματα αποθήκευσης μπαταριών καθώς και στην τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

#8 Berkshire Hathaway

Έτος ίδρυσης: 1839
CEO: Warren Buffett
Τομέας: Conglomerate (Insurance, Energy, Railroads, etc.)
Ticker: BRK.B
Κεφαλαιοποίηση (11.24.): $1.03 τρις
Συμμετοχή στον S&P 500: 1.72%

Με επικεφαλής τον super star επενδυτή Warren Buffett, η Berkshire Hathaway λειτουργεί ως ένας όμιλος που διατηρεί ποικίλες επιχειρήσεις ετερογενών δραστηριοτήτων κάτω από την ομπρέλα του όπως ασφάλειες (GEICO), σιδηρόδρομοι (BNSF) και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Κατέχει επίσης σημαντικά μετοχικά μερίδια σε εταιρείες όπως η Apple, η Coca-Cola και η American Express.

Πώς θα επενδύσεις σε αυτές τις εταιρείες;

Δυστυχώς, ένας ιδιώτης επενδυτής δεν μπορεί να απευθυνθεί απευθείας σε ένα χρηματιστήριο για να αγοράσει σε μετοχές. Για να το καταφέρει, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες μιας πλατφόρμας – ενός διαμεσολαβητή – η οποία θα αναλάβει να τον “συνδέσει” με ένα χρηματιστήριο.

Αυτές ονομάζονται χρηματιστηριακές πλατφόρμες ή, στα Αγγλικά, online stock brokers.

Η επιλογή της κατάλληλης δεν είναι εύκολη υπόθεση και πριν κάποιος καταλήξει, θα πρέπει να λάβει υπόψη του παράγοντες όπως οι χρεώσεις (προμήθειες), το πόσο εύχρηστη είναι, τα διαθέσιμα προϊόντα που προσφέρει και, το πιο σημαντικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις που παρέχει.

Πριν καταλήξει, είναι αναγκαίο να κάνει τη δέουσα επιμέλεια και να προτιμήσει αποκλειστικά αδειοδοτημένες πλατφόρμες οι οποίες, καλό θα ήταν, να έχουν μεγάλο και “απροβλημάτιστο” ιστορικό λειτουργίας.

Πώς θα διαλέξεις την ιδανική; Ανακαλύψαμε ένα άρθρο το οποίο συγκρίνει κάποιες από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες για μετοχές στην Ευρώπη. Μπορεί να σε διευκολύνει στη διαδικασία λήψης της τελικής απόφασης.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν προτροπή προς επένδυση, ούτε επενδυτικές συμβουλές. Οι επενδυτές οφείλουν να κάνουν τη δική τους έρευνα και να συμβουλεύονται μόνο διαπιστευμένους συμβούλους επενδύσεων για βοήθεια. Όλες οι επενδύσεις εμπεριέχουν κίνδυνο, δεν υπάρχουν εγγυημένες αποδόσεις και το επενδεδυμένο κεφάλαιο μπορεί να χάσει την αξία του. Τα δεδομένα περί market cap προέρχονται από το Google Finance.