Συζήτηση στην ΚΕΔΕ επί της πρότασης σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για τις ΔΕΥΑ
Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ στην Λάρισα με βασικό θέμα το σχέδιο νόμου για τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου και ώρα 11.00 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Η συνεδρίαση θα γίνει στη Λάρισα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων (Ίωνος Δραγούμη 3).
Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι:
Η πρόταση Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΝ, “Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης”, ο κρατικός προϋπολογισμός έτους 2025, το νομοσχέδιο Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» καθώς και η απόδοση στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού της χώρας, ποσοστού του τέλους Ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ
Σε ότι αφορά στην πρόταση Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΝ για τις ΔΕΥΑ, αυτή απεστάλη στην ΚΕΔΕ στις 25 Νοεμβρίου, ένα μήνα μετά το ετήσιο συνέδριό της, προκειμένου πριν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, να διατυπωθούν οι προτάσεις αλλά και οι παρατηρήσεις και οι ενστάσεις της επ΄ αυτού.
Όπως αναφέρεται στην πρόταση του ΥΠΕΝ σκοπός του νομοσχεδίου είναι ο εκσυγχρονισμός των ΔΕΥΑ, καθώς και των οικείων δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των εταιρειών ΕΥΔΑΠ ΑΕ και ΕΥΑΘ ΑΕ, η ίδρυση της εταιρείας ΕΥΔΑΠ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΕ, και η ίδρυση της «ΕΥΑΘ Άρδευσης Βόλβης – Λαγκαδά ΑΕ».
Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως επισημαίνει μεταξύ των άλλων, στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας της ΚΕΔΕ Κ. Ζέρβας προκύπτουν τα εξής:
- Δεν φαίνεται να προκύπτει ότι βελτιώνεται η παροχή των υπηρεσιών ύδρευσης μέσω της αναγκαστικής συνένωσης των ΔΕΥΑ σε νέες Δημοτικές Επιχειρήσεις που τις ονομάζει ΔΕΥΑ σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.
- Συνενώνονται αναγκαστικά ανομοιογενείς φορείς (ΔΕΥΑ) με διαφορετική λειτουργική και οικονομική κατάσταση και χωρίς να χρησιμοποιούνται για την συνένωση αντικειμενικά κριτήρια (γεωγραφικά, οικονομικά, κ.λπ.).
- Για ακόμη μία φορά το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας «ανοίγει» ένα διάλογο για ένα τόσο μείζον θέμα, με διαδικασίες «κατ’ επείγοντος», γεγονός που προκύπτει μέσα από τις ασφυκτικές πάλι προθεσμίες εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων του Νομοσχεδίου.
- Το επισπεύδον Υπουργείο είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και όχι, το αρμόδιο για τις ΔΕΥΑ και εποπτεύον, Υπουργείο Εσωτερικών.
- Δεν επιλύονται τα μείζονα ζητήματα της υποστελέχωσης και των ενεργειακών καταναλώσεων καθώς και το «προ των πυλών» μείζον περιβαλλοντικό και κοινωνικό ζήτημα της λειψυδρίας.
- Δεν έχει προηγηθεί καμία απολύτως καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασής των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και των δημοτικών υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης δικτύων ομβρίων υδάτων ενώ αγνοείται παντελώς ο τρόπος λειτουργίας τους.
- Στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί διατάξεις δύο ταχυτήτων όσον αφορά την αποπληρωμή των οφειλών των ΔΕΥΑ, καθώς συνδέεται η οικονομική ενίσχυσή τους μέχρι του ποσού των 250 εκ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΔΕΥΑ προς τους ενεργειακούς παρόχους με την συγχώνευση ή μη των ΔΕΥΑ. Οι ΔΕΥΑ που συνενώνονται λαμβάνουν επιδότηση 70% και 30% δάνειο, ενώ αυτές που δεν συνενώνονται το αντίθετο, δημιουργώντας έτσι συνθήκες άνισης μεταχείρισης.
- Δεν προκύπτει καμία απολύτως ουσιαστική αντιμετώπιση των μείζονων ζητημάτων του ενεργειακού κόστους και της ενεργειακής αυτάρκειας των ΔΕΥΑ, αφού στο Νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για ειδικό τιμολόγιο για τις ΔΕΥΑ και τον πολυπόθητο «χώρο» στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η πρόταση της ΚΕΔΕ για τη διαχείριση των υδάτων
Η ΚΕΔΕ και με την απόφαση του πρόσφατου ετήσιου συνεδρίου της, στηρίζει την πρόταση που έχει καταθέσει σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ, η οποία, σε αντίθεση με την πρόταση του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία φαραωνικών ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, προβλέπει τη λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό (ή και δύο όπου κριθεί απαραίτητο), μόνο σε εθελούσια βάση και το Δ.Σ. του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης σε ότι αφορά στα νησιά, η θέση της ΚΕΔΕ είναι να παραμείνει το υπάρχον σύστημα. Παράλληλα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συμβάλει στη βελτίωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου μετά από διαβούλευση του ΥΠΕΝ με την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ και εφόσον προηγουμένως δημοσιοποιηθεί η πρόταση της ΡΑΑΕΥ και η μελέτη της Διαχειριστικής Αρχής Τεχνικής Βοήθειας (ΤΕΒΟ) του ΥΠΕΘΟ.
Κατά την συνεδρίαση το ΔΣ της ΚΕΔΕ αναμένεται να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του θέματος και να διατυπώσει τις προτάσεις- παρατηρήσεις του καθώς και τα αιτήματα.
- Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτές είναι οι επιδοτήσεις για τον Ιανουάριο – Ποια νοικοκυριά ωφελούνται
- Η Λίβερπουλ με 50 εκατ. ευρώ δίνει τον Νούνιες
- Θεσσαλονίκη: Ποινές φυλάκισης σε 8 κατηγορούμενους για τον θανάτου του Βούλγαρου οπαδού Τόσκο Μποζατζίσκι
- Reuters: Πώς η Ελλάδα πληρώνει ακριβά το ενεργειακό χάσμα της Ευρώπης
- ΠΑΟΚ: Μπήκε ο Κωνσταντέλιας ενόψει ΑΕΚ
- Βραζιλία: Δημοτική σύμβουλος έχασε στις εκλογές και ξήλωσε την τουαλέτα – Πήρε και τους νιπτήρες