Γαλλογερμανικός «μπαμπούλας» στο αφήγημα του Μαξίμου – Το Παρίσι, το Βερολίνο και το γαλάζιο «χαρτί»
Κυβερνητικά σινιάλα προς τη συντηρητική βάση της ΝΔ και τους κεντρογενείς. «Δείτε τι γίνεται σε Γαλλία και Γερμανία…»
Λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, η Γαλλία καλείται να αντιμετωπίσει μια «τέλεια καταιγίδα» δημοσιονομικών και πολιτικών προκλήσεων, γράφει το Politico. H κυβέρνηση Μπαρνιέ «επιχείρησε να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της Γαλλίας, φέρνοντας προς ψήφιση στην Εθνοσυνέλευση έναν προϋπολογισμό που είχε από τη μία σημαντικές περικοπές ύψους 40 δισ. ευρώ και από την άλλη αυξημένους φόρους ύψους 20 δισ. ευρώ». Και πλέον η κυβέρνηση οδεύει προς κατάρρευση από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς αλλά και από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν.
Σημειωτέον, εάν πέσει η κυβέρνηση, θα είναι η πρώτη επιτυχημένη ψηφοφορία μομφής μετά την ήττα της κυβέρνησης Πομπιντού το 1962 – επί προεδρίας τότε του Σαρλ ντε Γκωλ. Ταυτόχρονα στη Γερμανία βιώνει τις δικές της σοβαρές περιπέτειες η συμμαχική κυβέρνηση Σολτς και η χώρα θα μείνει στο επόμενο διάστημα σε μια πολιτική αδράνεια.
Και όταν η κατάσταση επιδεινώνεται τόσο (πολιτικά και οικονομικά) στον γαλλογερμανικό άξονα- στις δύο ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης – είναι βέβαιο ότι τα πράγματα δεν είναι καλά για κανέναν.
Κάπως έτσι το Μαξίμου βγάζει ξανά και ρίχνει στο τραπέζι το «χαρτί» της πολιτικής σταθερότητας. Οι γαλάζιοι βρήκαν έναν «μπαμπούλα» (απέξω), που θα μπορούσε να ενισχύσει το αφήγημά τους. «Δείτε τι γίνεται σε Παρίσι και Βερολίνο…» λένε όλο και συχνότερα τα κυβερνητικά στελέχη – και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Παράδειγμα προς αποφυγή
Είναι εμφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιεί με κάθε ευκαιρία τις εξελίξεις στη Γαλλία – προβάλλοντάς τες ουσιαστικά ως παράδειγμα προς αποφυγή. Στόχος, η συσπείρωση τόσο της συντηρητικής βάσης της ΝΔ όσο και των μετριοπαθών ψηφοφόρων – των κεντρογενών -, που αξιολογούν ως σημαντική προτεραιότητα τη σταθερότητα.
Η επιχείρηση είναι απαιτητική και επείγουσα από τη στιγμή που το πολιτικό Κέντρο έχει αποκτήσει πλέον και άλλον διεκδικητή – το ΠΑΣΟΚ.
Λέει πολλά η ανάγκη της κυβέρνησης να… παραπέμπει, να θυμίζει ακριβέστερα, την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είχαμε συμμαχία Καμμένου-ΣΥΡΙΖΑ; Κυβέρνηση κάνανε. Πολλές φορές διαμορφώνεται ένα λαϊκίστικο μέτωπο το οποίο από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες καταλήγει να υιοθετεί κοινά απολιτικοπρογραμματικά αιτήματα. Αυτές οι δήθεν λύσεις, είναι μη λύσεις», είπε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (Real Fm 97,8).
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι απορρίπτει κάθε κίνηση (όπως οι πρόωρες εκλογές ή η αλλαγή του εκλογικού νόμου) που θα απειλούσε με αποσταθεροποίηση, επιδιώκοντας έτσι να προστατεύσει το προφίλ «θεσμικότητας» που θέλει να προβάλλει και να κατοχυρώσει για τον εαυτό του και την κυβέρνησή του τον ρόλο «εγγυητή» της σταθερότητας.
Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινοβραδινές τοποθετήσεις του Μητσοτάκη στο CNN. «Εκπροσωπώ μια χώρα που έχει πετύχει ένα αξιοθαύμαστο comeback» είπε στον Ρίτσαρντ Κουέστ από το Λονδίνο και σχολιάζοντας την κατάσταση σε Γαλλία και Γερμανία, σχολίασε ότι «η Ελλάδα πρόκειται να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Υπάρχουν χώρες που αυξάνουν τους φόρους, την ώρα που εμείς τους μειώνουμε. Υπάρχουν χώρες που παλεύουν με την πτώση στον τομέα της μεταποίησης, την ώρα που η μεταποίηση στην Ελλάδα ενισχύεται. Επομένως, εμείς τουλάχιστον ερχόμαστε στο τραπέζι έχοντας βάλει τάξη στα του οίκου μας».
Παραδοχές
Και ενώ είναι σαφές ότι σε πολιτικό επίπεδο θα ενισχύεται με κάθε τρόπο το (γνώριμο) αφήγημα της σταθερότητας, στο πεδίο της οικονομίας το Μαξίμου έρχεται μπροστά σε διαπιστώσεις της σκληρής πραγματικότητας – και άρα σε (αναγκαστικές πλέον) δύσκολες παραδοχές.
Το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει δώσει γραμμή στα κυβερνητικά στελέχη να έχουν «συναίσθηση» της καθημερινότητας όπως τη βιώνουν οι πολίτες, παραδεχόμενο ότι υπάρχει απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα που καταγράφεται σε μικροεπίπεδο στην κοινωνία και σε όσα αποτυπώνονται στους μακροοικονομικούς δείκτες.
«Θεωρώ ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να πείσουμε τη χρηματοοικονομική κοινότητα, τις μεγάλες εταιρείες, αλλά επίσης να διασφαλίσουμε ότι το ευρύτερο κοινό είναι στο πλευρό μας και ότι κατανοεί ότι θα ωφεληθεί και εκείνο από αυτή την διαδρομή ανάπτυξης. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στον βαθμό που θα θέλαμε» είπε ο Μητσοτάκης στο χθεσινό επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη βρετανική πρωτεύουσα.
Από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε παρά να αναγνωρίσει ότι ο «σωρευτικός πληθωρισμός» έχει ουσιαστικά εξαφανίσει τις όποιες αυξήσεις μισθών και φοροαπαλλαγές. Επέμεινε όμως σε ορίζοντα τριετίας για αλλαγή εικόνας. «Προσδοκώ», είπε, «ότι τα πράγματα θα είναι αρκετά διαφορετικά».
- Καλιφόρνια: Ενοπλη επίθεση σε δημοτικό σχολείο – Αυτοκτόνησε ο δράστης
- Δυτική Οχθη: Επιδρομή του Ισραήλ σε νοσοκομείο και απαγωγή ασθενούς – Καταδικάζει η Παλαιστινιακή Αρχή
- ΗΠΑ: Πως ένας δισεκατομμυριούχος στηρίχθηκε στην ευγονική για να φτιάξει την δική του οικογένεια
- Γαλλία: O Economist σχολιάζει το πολιτικό σκηνικό μετά την πρόταση δυσπιστίας – Σκατά
- ΗΠΑ-Οπλοκατοχή: Παιδί 7 ετών σκότωσε το αδερφάκι του 2 ετών με όπλο που βρήκε στο αυτοκίνητο
- Το πανόραμα του Κυπέλλου: ΑΕΚ – ΠΑΟΚ στους «8», έρχεται και… Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός