Σε μια αποκάλυψη προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στο 4ο OT FORUM σχετικά με την κρίσιμη συνάντηση για την πορεία της Ελλάδας στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών μετά το δημοψήφισμα του 2015.

«Υπήρξανε δύο φορές που επιχειρήθηκε να τορπιλιστεί η προσπάθειά μας»

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι λίγο πριν από τη συνάντηση δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον προειδοποίησε για τη στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ήθελε την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είπε, δεν είχε ποτέ στο μυαλό του «την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, καθώς γνώριζα τι θα σήμαινε αυτό».

«Ήταν από την πρώτη στιγμή επιλογή του», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με την επιμονή Σόιμπλε για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν συγκαταλέγει την Άνγκελα Μέρκελ στο κομμάτι των δανειστών που επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

«Δεν συγκαταλέγω τη Μέρκελ σε αυτό, είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιθυμούσε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά αν δεν υπήρχε η εμμονή και η επιμονή ενός μέρους των δανειστών στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα», είπε.

Αλέξης Τσίπρας: Τιμωρητική η λογική του Σόιμπλε

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι: «Διότι υπήρξανε δύο φορές που επιχειρήθηκε να τορπιλιστεί η προσπάθειά μας. Η πρώτη ήταν στην περιβόητη αυτή 17ωρη διαπραγμάτευση όπου υπήρξε η επιμονή Σόιμπλε για την οποία με ενημέρωσε προσωπικά ο Μπαράκ Ομπάμα, τηλεφωνώντας μου λίγο πριν μπω για να με ενημερώσει προκειμένου να είμαι έτοιμος για να το αντιμετωπίσω. Όπου (σ.σ. ο Σόιμπλε) επέμενε σε τιμωρητική λογική να πάρουμε τον πλούτο της χώρας και να τον πάμε στο Λουξεμβούργο, σε ένα ταμείο που θα το διαχειρίζονταν ξένοι στο Λουξεμβούργο.

Και η μάχη που δώσαμε – σηκώθηκα δύο φορές να φύγω – ήταν όχι, αυτό δεν θα είναι ένα ταμείο έξω από τη χώρα, θα είναι ένα ταμείο στη χώρα, θα το διαχειρίζονται Έλληνες, θα τους διορίζει η ελληνική κυβέρνηση και θα έχει και τη συμφωνία των θεσμών, αλλά θα τους διορίζει η ελληνική κυβέρνηση».

«Δεν πέρασε η άποψη του Σόιμπλε», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Και η δεύτερη φορά ήταν όταν ο Τόμσεν επέμενε σε νέες περικοπές των συντάξεων, οι οποίες ήταν αχρείαστες», τόνισε.