ΠΑΣΟΚ: Κατέθεσε τροπολογίες για τη διαιτησία και τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού
Δείτε αναλυτικά τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ
- Νότια Κορέα: Η γενναία γυναίκα που άρπαξε το όπλο στρατιώτη
- Θρίλερ της Αμαλιάδας: Ερωτήματα για τις αναφορές μεμονωμένων ιατροδικαστών με αλλοιωμένα δεδομένα για τον θάνατο του 15 μηνών Παναγιώτη
- Η συνέντευξη Λαβρόφ σε αμερικανό δημοσιογράφο και το ενδεχόμενο «πρωτοφανούς σύγκρουσης Ρωσίας – ΗΠΑ»
- Ο Σον Πεν «τα χώνει» στον θεσμό των Όσκαρ- Η επιχείρηση των «αντισυμβατικών» φοβάται τις σπουδαίες ταινίες
Δύο τροπολογίες κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη αφορά την «επίλυση συλλογικών διαφορών με διαιτησία», όπως και είναι και ο τίτλος της.
Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στο ζήτημα του καθορισμού του κατώτατου μισθού
Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».
Τι προτείνει το ΠΑΣΟΚ
Στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι: «Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 16 του ν. 1876/1990 (Α 27), όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής :
«Άρθρο 16
Διαιτησία
(Πρώτος Βαθμός)
1. Η προσφυγή στη Διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με συμφωνία των μερών.
2. Είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς στις εξής περιπτώσεις: α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση, β) από οποιοδήποτε μέρος αποδέχτηκε την πρόταση του μεσολαβητή που απέρριψε το άλλο μέρος».
- Δείτε ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας εδώ
Για τον κατώτατο μισθό
Ο τίτλος της δεύτερης τροπολογίας είναι «Προσδιορισμός του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και συνυπολογισμός τριετιών» και κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.
«Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με νομοθετική του παρέμβαση-πρόταση νόμου τον Νοέμβριο 2018 και στη συνέχεια με τροπολογίες του, υποβληθείσες τόσο το 2020 όσο και το 2023, σταθερά υπερασπίζεται και προτείνει την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) , κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων , δηλαδή των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.
Σήμερα, η αναγκαιότητα υιοθέτησης της τροπολογίας αυτής, ενόψει και της υποχρέωσης της χώρας να ενσωματώσει στο εθνικό Δίκαιο την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2041 είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση.
- Δείτε ολόκληρο το κείμενο της τροπολογίας εδώ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις