Γαλλία: Η κυβέρνηση Μπαρνιέ κατέρρευσε – Τι θα γίνει τώρα;
Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια περίοδο βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητας μετά την ψηφοφορία των βουλευτών για την ανατροπή του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ και της κυβέρνησής του
- Πτώχευσε η εταιρεία πίσω από τη θρυλική Stolichnaya – Η ρωσική βότκα με εγκαταστάσεις στη… Λετονία
- Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Αλλαγές στα τιμολόγια
- Μετά τη σύλληψη αφαιρέθηκε το κινητό του αστυνομικού στο ψυχιατρείο - Νοσηλεύεται φρουρούμενος όλο το 24ωρο
- Η στιγμή που καρχαρίας επιτίθεται σε γυναίκα ενώ κάνει κατάδυση
Η Γαλλία κινδυνεύει να εισέλθει στο νέο έτος χωρίς κυβέρνηση ή προϋπολογισμό, καθώς η αντίθεση στα δημοσιονομικά σχέδια του Μπαρνιέ για το 2025, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος της οδήγησς, οδήγησε στη ψηφοφορία που τον ανέτρεψε.
Τι θα μπορούσε λοιπόν να κάνει στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Sky News;
Να διορίσει νέο πρωθυπουργό
Αναφέρεται ότι ο Μακρόν μπορεί να ορίσει πολύ γρήγορα νέο πρωθυπουργό, σύμφωνα με πηγές από το στρατόπεδό του.
Μια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι θέλει να ορίσει πρωθυπουργό πριν από την τελετή για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων το Σάββατο, στην οποία αναμένεται να παραστεί ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, οποιοσδήποτε νέος πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις με τον Μπαρνιέ, όσον αφορά την έγκριση νομοσχεδίων, συμπεριλαμβανομένου του προϋπολογισμού του 2025, από ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.
Δεν μπορούν να γίνουν νέες βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούλιο.
Να υπαναχωρήσει στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς για τον προϋπολογισμό
Ο πιο ξεκάθαρος δρόμος για να μπορέσει ο Μακρόν να ορίσει έναν νέο πρωθυπουργό που θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση και να ψηφίσει προϋπολογισμό πριν από το τέλος του έτους θα ήταν να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της ακροδεξιάς για τον προϋπολογισμό.
Ωστόσο, αυτό θα σήμαινε την εγκατάλειψη των προσπαθειών για τη μείωση του τεράστιου δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας.
Να ζητήσει από τον Μπαρνιέ να σχηματίσει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση
Ο Μακρόν θα μπορούσε να ζητήσει από τον Μπαρνιέ και τους υπουργούς του να παραμείνουν ως υπηρεσιακή κυβέρνηση για να διεκπεραιώσουν τις καθημερινές εργασίες.
Αυτό θα του εξασφάλιζε χρόνο για να βρει έναν πρωθυπουργό που θα μπορούσε να προσελκύσει αρκετή διακομματική υποστήριξη για να περάσει τη νομοθεσία.
Μια υπηρεσιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να προτείνει νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που θα ανατρέψει τα όρια δαπανών και τις φορολογικές διατάξεις από το 2024.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να επικαλεστεί ειδικές εξουσίες για να περάσει το σχέδιο προϋπολογισμού του 2025 με διάταγμα, ωστόσο, οι νομικοί εμπειρογνώμονες χαρακτηρίζουν αυτό το ενδεχόμενο ως «νομική γκρίζα ζώνη».
Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε επίσης περαιτέρω πολιτική αναταραχή.
Τι γίνεται με τον προϋπολογισμό;
Εάν δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συνταγματικές της εξουσίες για να ψηφίσει τον προϋπολογισμό με διάταγμα, εξήγησε ο Μιλλέτ.
Στην περίπτωση του προϋπολογισμού κοινωνικής ασφάλισης, το διάταγμα μπορεί να εφαρμοστεί μετά από 50 ημέρες αδιεξόδου, ενώ ο εθνικός προϋπολογισμός μπορεί να εφαρμοστεί μετά από 70 ημέρες συζήτησης.
Ένας άλλος νόμος θα μπορούσε επίσης να παρατείνει τον προϋπολογισμό του 2024 έως το 2025, αλλά αυτή είναι μόνο μια προσωρινή λύση, εξήγησε ο Μιλλέ σε συνέντευξή του στο Euronews.
Ενώ η Γαλλία δεν κινδυνεύει από ένα «shutdown» τύπου ΗΠΑ, η πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να τρομάξει τους επενδυτές.
Η Γαλλία δέχεται σήμερα πιέσεις από την ΕΕ για τις δαπάνες της. Το έλλειμμα της χώρας εκτιμάται στο 6% του ΑΕΠ της, όταν οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ υπαγορεύουν ότι το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο του 3%.
Οι κίνδυνοι για τον Μακρόν
Ο κίνδυνος για τον Μακρόν είναι οι αντίπαλοί του να καταψηφίζουν τον έναν πρωθυπουργό μετά τον άλλο.
Οι αντίπαλοί του λένε ότι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να τερματιστεί η πολιτική κρίση είναι να παραιτηθεί.
Ωστόσο, ο ίδιος έχει επιμείνει ότι θα υπηρετήσει το υπόλοιπο της θητείας του μέχρι το 2027.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις