Γαλλία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ – «Πέρασε» η πρόταση μομφής
Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτή, από την γαλλική Εθνοσυνέλευση, η πρόταση μομφής του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ. Βαθαίνει η κρίση στη Γαλλία.
- Πτώχευσε η εταιρεία πίσω από τη θρυλική Stolichnaya – Η ρωσική βότκα με εγκαταστάσεις στη… Λετονία
- Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Αλλαγές στα τιμολόγια
- Μετά τη σύλληψη αφαιρέθηκε το κινητό του αστυνομικού στο ψυχιατρείο - Νοσηλεύεται φρουρούμενος όλο το 24ωρο
- Η στιγμή που καρχαρίας επιτίθεται σε γυναίκα ενώ κάνει κατάδυση
Δεκτή κατά πλειοψηφία έγινε η πρόταση μομφής από το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 331 βουλευτές. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1962. Η κρίση στη Γαλλία βαθαίνει με τον προϋπολογισμό (2025) να βρίσκεται στον «αέρα» μετά την πτώση της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, υπέρ της μομφής στην κυβέρνηση τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς καθώς και του Ακροδεξιού κόμματος της Μαρίν Λεπέν, ενώ κατά τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας (289) που στηρίζει τον Εμάνουελ Μακρόν καθώς και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Μέσα σε κλίμα έντασης εγκρίθηκε η πρόταση μομφής με τη Γαλλία να βρίσκεται σε αναζήτηση πρωθυπουργού
Η συζήτηση υπήρξε εξαιρετικά έντονη με συνεχείς διακοπές και αποδοκιμασίες των εκάστοτε ομιλητών. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συμπολίτευσης έκαναν λόγο για ανίερη συμμαχία της ακροδεξιάς με τα κόμματα της αριστεράς, ενώ οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης υποστήριξαν λίγο-πολύ ότι η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ ήταν επιβεβλημένη.
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, λαμβάνοντας τον λόγο υπογράμμισε ότι «έφτασε η ώρα της αλήθειας και της υπευθυνότητας» και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος της χώρας λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Γαλλία πληρώνει κάθε χρόνο 60 δισεκατομμύρια ευρώ για τόκους, δηλαδή περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την άμυνα και την παιδεία μαζί.
«Θα ήθελα να είμαι σε θέση να ξοδέψω περισσότερα όμως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν πρόκειται να εξαφανιστεί μετά την πρόταση μομφής» πρόσθεσε.
Ο Μπαρνιέ, ο οποίος βρίσκεται μόλις τρεις μήνες στη θέση του, είναι υποχρεωμένος να υποβάλει την παραίτησή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
«Επιτέλους, τέλος» από την «Ανυπότακτη Γαλλία»
«Επιτέλους, η κυβέρνηση Μπαρνιέ έπεσε μαζί με τον βίαιο προϋπολογισμό της», δήλωσε η Mathilde Panot (Ανυπότακτη Γαλλία) μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής.
Το κόμμα Μελανσόν ζητά «να φύγει τώρα ο Εμανουέλ Μακρόν», διαβεβαίωσε η ίδια, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη σημερινή μέρα.
«Ο μόνος κυρίαρχος σε μια δημοκρατία είναι ο λαός, ο οποίος μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποφασίσει ότι μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία», ανέφερε. «Το χάος δεν είμαστε εμείς, είναι ο Εμανουέλ Μακρόν που εξαθλίωσε τη χώρα επί επτά χρόνια!», κατέληξε.
Μέχρι το Σάββατο ο νέος πρωθυπουργός
Πλέον η «μπάλα περνά στο γήπεδο του προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος οφείλει να διορίσει εκ νέου πρωθυπουργό και να προχωρήσει μαζί του στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες (Reuters) ο Μακρόν θα προχωρήσει άμεσα στον διορισμό νέου πρωθυπουργού. Μία από τις πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου είπε ότι πρόθεση του Μακρόν είναι να έχει διοριστεί ο νέος πρωθυπουργός μέχρι το Σάββατο, όταν ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συγκεντρωθούν στο Παρίσι για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.
Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης (4/12) ο Μακρόν θα απευθυνθεί το βράδυ της Πέμπτης με διάγγελμα στον γαλλικό λαό.
Η ενεργοποίηση του αμφιλεγόμενου άρθρο 49.3 του Συντάγματος, για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2025, άναψε το φιτίλι και η «φωτιά» είναι έτοιμη να μπει.
Η διαδικασία που επιτρέπει την έγκριση νομοσχεδίων χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία έφερε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δύο προτάσεις δυσπιστίας. Μία από το Αριστερό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» και μία από το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικός Συναγερμός».
Τι θα γίνει με τον προϋπολογισμό
Σε ό,τι αφορά το μείζον πρόβλημα της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2025 δύο είναι τα πιθανά σενάρια: Το πρώτο είναι να σχηματιστεί μία νέα κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες θα τον εγκρίνει και το δεύτερο σενάριο είναι, έπειτα από απόφαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, να μην καταρτιστεί -μέχρι νεωτέρας- νέος προϋπολογισμός και να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος έχοντας ως οροφή εσόδων και δαπανών αυτές του 2024.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις