Ο Ντόναλντ Τραμπ, η «κρύα εκδίκηση» και η επιχείρηση «διαλύστε το FBI»
Με την υποψηφιότητα του ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Κας Πατέλ ως νέου επικεφαλής του FBI, ο Ντόναλντ Τραμπ στρώνει το έδαφος για εκδικητικές διώξεις αντιπάλων του και αυταρχική διακυβέρνηση
«Την πρώτη μέρα θα κλείσω το κτίριο Έντγκαρντ Χούβερ» -την έδρα του FBI στην Ουάσιγκτον- «και την επομένη θα το ξανανοίξω ως μουσείο για το βαθύ κράτος», διακήρυξε πρόσφατα ο Κας Πατέλ, άρτι επιλεχθείς από τον Ντόναλντ Τραμπ ως ο επόμενος διευθυντής του FBI.
Στο βιβλίο του «Government Gangsters» (Κυβερνητικοί γκάγκστερς), που κυκλοφόρησε πέρυσι, περιγράφει ως «απειλές για τον λαό» το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας, που προορίζεται να αναλάβει.
Αυτό, βέβαια, εφόσον η υποψηφιότητά του εγκριθεί από τη νέα -ρεπουμπλικανικού ελέγχου μεν, πλην θορυβημένη από ορισμένες επιλογές του Τραμπ- Γερουσία.
Για τον εκλεγμένο 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο, ο Κας Πατέλ -ένας 44χρονος ινδικής καταγωγής νομικός και ακροδεξιός συνωμοσιολόγος- είναι αποδεδειγμένα ένα «πιστό σκυλί», πρόθυμο να φέρει σε πέρας κάθε δύσκολη αποστολή.
Έχοντας ήδη διατελέσει σε διάφορα πόστα ευθύνης κατά την πρώτη προεδρική θητεία Τραμπ, είναι γνωστός ιδίως για τις απόψεις του περί «βαθέος κράτους» στις ΗΠΑ.
Κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, το «ξήλωμα του πουλόβερ» πρέπει να αρχίσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI.
Έχει εξάλλου ορκιστεί εκδίκηση για την έφοδο του 2022 στο θέρετρό του στη Φλόριντα, το Μαρ-α-Λάγκο για την ανάκτηση των διαβαθμισμένων κυβερνητικών εγγράφων, που ο ίδιος είχε πάρει μαζί του φεύγοντας, ένα χρόνο νωρίτερα, από τον Λευκό Οίκο.
Κρατά επίσης… μανιάτικο στο FBI για τον ρόλο του στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ περί ρωσικού «δακτύλου» στις προεδρικές εκλογές του 2016, που έφεραν πρώτη φορά τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Δουλεύοντας εκείνη την περίοδο ως βοηθός του Ρεπουμπλικάνου τότε βουλευτή και προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντέβιν Νουνς, o Κας Πατέλ φέρεται να διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην προσπάθεια απαξίωσης της σχετικής έρευνας του FBI.
Αμφότεροι είναι σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο του Trump Media Technology Group, μητρικής εταιρείας της τραμπικής πλατφόρμας Truth Social.
«Θα κυνηγήσουμε τους συνωμότες»
Σήμερα ο «εκλεκτός» του Ντόναλντ Τραμπ για την ηγεσία του FBI παρέχει -μέσω του ιδρύματός του «Fight With Kash»- οικονομική υποστήριξη σε «πατριώτες», συμπεριλαμβανομένων κατηγορουμένων για την εισβολή στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021.
Δηλώνει έτοιμος να αναλάβει τα «ηνία» της κομβικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας, υποσχόμενος να δημοσιοποιήσει φακέλους ερευνών με εμπιστευτικές πληροφορίες.
Προαναγγέλλει περιορισμό των εξουσιών του FBI και μαζικές εκκαθαρίσεις. Απειλεί με διώξεις «τους συνωμότες».
Έτσι χαρακτηρίζει ο Κας Πατέλ όλους όσοι στάθηκαν απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ και στις μεθοδεύσεις του, με βάση το MAGA αφήγημα περί «κλεμμένης ψήφου» στις προεδρικές εκλογές του 2020.
Και «όχι μόνο στην κυβέρνηση», διευκρίνισε προσφάτως.
«Θα κυνηγήσουμε τους ανθρώπους στα ΜΜΕ που είπαν ψέματα για Αμερικανούς πολίτες, που βοήθησαν τον Τζο Μπάιντεν στη νοθεία»…
Η ρητορική αυτή απηχεί την προαναγγελία Τραμπ για αντίποινα κατά αντιπάλων και επικριτών του.
Όμως ακόμη και έμπιστοι του Τραμπ δείχνουν να νιώθουν άβολα με αυτά τα σχέδια και δη με την προτίμησή του στον Πατέλ, που έχει διχάσει και στο παρελθόν τους Ρεπουμπλικανούς.
«Μόνο πάνω από το πτώμα μου» ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης επί της πρώτης προεδρίας Τραμπ, Μπιλ Μπαρ, όταν πληροφορήθηκε τα τότε σχέδια του Λευκού Οίκου για διορισμό του Κας Πατέλ ως αναπληρωτή επικεφαλής του FBI ή της CIA.
Αντιστοίχως η τότε διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, λέγεται ότι είχε αντιδράσει απειλώντας με παραίτηση.
Τέσσερα χρόνια μετά, ο «ορκισμένος» τραμπικός Πατέλ θεωρείται ακόμη πιο ακραίος και εξίσου άπειρος για να αναλάβει το FBI, ακόμη και από πολλούς -κυρίως μετριοπαθείς- Ρεπουμπλικάνους.
Προκαλεί εύλογα προβληματισμό το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος διορισμός θα βάλει «ταφόπλακα» στις όποιες ασφαλιστικές δικλείδες έχουν τεθεί σε εφαρμογή μετά το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολιτική ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της πιο σημαντικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ.
Το FBI ως «εργαλείο εκδίκησης»
Κατά πολλούς, η υποψηφιότητα Πατέλ για την ηγεσία του FBI συνιστά μεγαλύτερη πρόκληση ακόμη και από την σκανδαλώδη -και τελικά ατυχήσασα- επιλογή του Ματ Γκέιτς από τον Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Υπό το βάρος ερευνών σε βάρος του για ποινικές υποθέσεις και μιας χιονοστιβάδας αντιδράσεων στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών, ο Γκέιτς απέσυρε τελικά την υποψηφιότητά του.
Όμως η επιλογή του Κας Πατέλ δείχνει ότι «είμαστε μάρτυρες μιας αυταρχικής κατάληψης της κυβέρνησης των ΗΠΑ», υπογράμμισε στο δίκτυο MSNBC ο Τομ Νίκολς, πρώην καθηγητής στη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ, νυν αρθρογράφος στο περιοδικό The Atlantic.
Εφόσον ο διορισμός αυτός επικυρωθεί από τη Γερουσία, γράφει σε σχετικό άρθρο του, το FBI «θα γίνει υψηλού επιπέδου εργαλείο εκδίκησης εναντίον οποιουδήποτε ο Τραμπ ή ο Πατέλ προσδιορίζουν ως εσωτερικό εχθρό».
«Στον κόσμο του Τραμπ», διευκρινίζει, «είναι οποιοσδήποτε επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ».
Αποδέκτες του μηνύματος είναι προφανώς και οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, που υπό τη νέα σύνθεση του σώματος θα κρίνουν με τον νέο χρόνο τις υποψηφιότητες για το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της δεύτερης διακυβέρνησης Τραμπ.
Αρκετοί δεν κρύβουν την προτίμησή τους σε άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της 10ετούς θητείας του νυν διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, τον οποίο είχε διορίσει το 2017 ο ίδιος ο Τραμπ, μετά την απόλυση του Τζέιμς Κόμεϊ.
Προφανώς ο 47ος πρόεδρος του δείχνει την πόρτα της εξόδου.
Όχι τυχαία, πολλοί ερμηνεύουν τις μεθοδεύσεις Τραμπ και ως επίδειξη ισχύος κατά του ρεπουμπλικανικού κατεστημένου, στο οποίο πιστώνεται ήδη η άρον-άρον απόσυρση της υποψηφιότητας Γκέιτς για το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το «ατόπημα» Μπάιντεν ως… bonus
Βολικά πάντως τώρα για τον Ντόναλντ Τραμπ, οι Ρεπουμπλικανοί -όπως και αρκετοί Δημοκρατικοί- είναι στα κάγκελα με την απόφαση του απερχόμενου προέδρου, Τζο Μπάιντεν, για την απονομή χάριτος στον γιό του, Χάντερ, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες δεσμεύσεις του.
Αυτό, δε, λίγο πριν από την ανακοίνωση της ποινής του Χάντερ για καθ’ ομολογίαν παράνομη οπλοκατοχή και φοροδιαφυγή. Υποθέσεις, που ο Τζο Μπάιντεν παρ’ όλα αυτά ενέταξε στο πλαίσιο «ωμών πολιτικών σκοπιμοτήτων».
Ήτοι των ερευνών των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που έβαλαν στο «στόχαστρο» τον Δημοκρατικό πρόεδρο μέσω του Χάντερ και των επιχειρηματικών δοσοληψιών του στην Κίνα και στην Ουκρανία, την εποχή που ο πατέρας του ήταν ακόμη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Τώρα η προεδρική χάρη βάλλεται ένθεν κακείθεν ως ιδιοτελής και πλήγμα για την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος και των θεσμών στις ΗΠΑ.
Και δη προς τέρψιν του Αμερικανού πρώην και επόμενου προέδρου -πρώτου στα χρονικά καταδικασθέντα για κακουργήματα- που μετά την επανεκλογή του βλέπει τις ομοσπονδιακές ποινικές υποθέσεις εναντίον του να κλείνουν, ενώ τις κατήγγειλε ως «πολιτικές διώξεις» και ετοιμάζεται να δώσει προεδρική χάρη ακόμη και σε κατάδικους για την εισβολή στο Καπιτώλιο, το 2021, που βύθισε τις ΗΠΑ σε θεσμική κρίση.
- Αγία Βαρβάρα: Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς τη νύχτα – Ενα άτομο μεταφέρθηκε στο Αττικόν
- Είναι λύση η μετανάστευση;
- Ιταλία: Χρήση βίντεο από την αστυνομία για να ταυτοποιήσει πολίτες που χαιρετούσαν φασιστικά
- Λος Αντζελες: Εσπευσμένες απομακρύνσεις κατοίκων εξαιτίας πυρκαγιάς που εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα
- Κατεχόμενα: Διαψεύδει ο Ακιντζί δημοσιεύματα περί υποψηφιότητάς του στις «προεδρικές»
- Γερμανία: «Σκλάβοι» σε «αποικία» των ΗΠΑ οι Γερμανοί, δηλώνει η Βάιντελ της AfD και πυροδοτεί αντιδράσεις