Συρία – Ουκρανία: Δύο αλληλένδετες συρράξεις και μία νέα ψυχροπολεμική κλιμάκωση
Πώς η σύγκρουση στη Συρία θα μπορούσε να επηρεάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία - Η Βόρεια Κορέα, η Ρωσία και η Κίνα παρακολουθούν την εξέλιξη της κρίσης στον βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα
- Πτώχευσε η εταιρεία πίσω από τη θρυλική Stolichnaya – Η ρωσική βότκα με εγκαταστάσεις στη… Λετονία
- Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις στο ρεύμα - Αλλαγές στα τιμολόγια
- Μετά τη σύλληψη αφαιρέθηκε το κινητό του αστυνομικού στο ψυχιατρείο - Νοσηλεύεται φρουρούμενος όλο το 24ωρο
- Η στιγμή που καρχαρίας επιτίθεται σε γυναίκα ενώ κάνει κατάδυση
Νέα μέτωπα που ανοίγονται σε γωνιές του πλανήτη, κλιμακώνουν την ένταση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεις που μοιάζουν διατεθειμένες να οδηγήσουν τα πράγματα σε εφιαλτικές εσχατιές. Στη Μέση Ανατολή, καθώς οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να πολεμούν τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία, εξωτερικές δυνάμεις προετοιμάζονται για τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση κατάρρευσης του καθεστώτος Άσαντ.
Οι τζιχαντιστές ανακατέλαβαν το Χαλέπι, με επικεφαλής τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας Ταχρίρ αλ-Σαμ, και κατευθύνονται νότια στον αυτοκινητόδρομο Μ5 της χώρας. Εάν δεν σταματηθούν, μπορεί να φτάσουν στην επαρχία Χομς προτού δυνητικά περάσουν στα σύνορα του βόρειου Λιβάνου.
Αυτό θα ήταν ένα θεμελιώδες στρατιωτικό επίτευγμα, αποκόπτοντας τη Δαμασκό από μια μεγάλη περιοχή της Συριακής Δημοκρατίας που εξακολουθεί να ελέγχεται από τον Μπασάρ αλ-Άσαντ — καθώς και από τις ακτές της Μεσογείου, τις ναυτικές αποβάθρες της Ρωσίας στο Ταρτούς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Χεϊμίμ.
Μέση Ανατολή
Τα γεγονότα στη Συρία θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τον Λίβανο, όπου μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κρέμεται από μια κλωστή.
Η Χεζμπολάχ δεν είναι μοναχά ένας πληρεξούσιος του Ιράν, παρά κι ένα κρίσιμο κομμάτι της δύναμης του αλ-Άσαντ, το οποίο έχει αποδυναμωθεί από τον πόλεμο με το Ισραήλ. Εάν οι τζιχαντιστές φτάσουν στη Χομς και στα σύνορα του Λιβάνου, τότε η Χεζμπολάχ θα περιοριστεί σε μια λωρίδα του Λιβάνου και θα αποκοπεί από τον εφοδιασμό που της παρέχει το Ιράν, ο οποίος περνά από τη Συρία και το Ιράκ.
Η Τουρκία επιδιώκει διαρκώς να αυξήσει τη μόχλευση της στον αλ-Άσαντ ούτως ώστε να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή και να της επιτρέψει να διατηρεί στενότερο έλεγχο των Κούρδων αυτονομιστών, καθώς και των πλούσιων σε πετρέλαιο πηγών της Συρίας σε ημιαυτόνομες βόρειες περιοχές της χώρας.
Δυνάμεις που επελαύνουν στη Συρία είναι επισήμως χαρακτηρισμένες ως τρομοκρατικές από τις ΗΠΑ, που αυτήν τη στιγμή τις αναφέρουν ως… αντάρτικες
Από την τελευταία αναζωπύρωση της συριακής σύγκρουσης, χιλιάδες πρόσφυγες -μια εκτίμηση του ΟΗΕ κάνει λόγο για 120.000- έχουν εγκαταλείψει τις ζώνες συγκρούσεων για να καταφύγουν στον βορρά.
Τόσο η Τουρκία όσο και το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, που αποστασιοποιούνται από τις επιθέσεις των τζιχαντιστών μολονότι εξέθρεψαν τις συγκεκριμένες τρομοκρατικές δυνάμεις (ο ανατολικός Τύπος βοά εδώ και χρόνια περί εξοπλισμού κι εκπαίδευσής τους από την εν λόγω τριμελή συμμαχία – στα Υψίπεδα του Γκολάν και αλλού), επιρρίπτουν όλη την ευθύνη στον αλ-Άσαντ, κλείνοντας τα μάτια μπρος στις αγριότητες που διαπράττονται, με τον κουρδικό λαό, αλλά και την εκεί χριστιανική κοινότητα, να καταγγέλλουν σφαγές και βάρβαρους διωγμούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως τζιχαντιστικές δυνάμεις που επελαύνουν στη Συρία είναι επισήμως χαρακτηρισμένες ως τρομοκρατικές από τις ΗΠΑ, που αυτήν τη στιγμή τις αναφέρουν ως… αντάρτικες που επαναστατούν ενάντια στο εκεί καθεστώς. Μια εξ αυτών είναι η Ταχρίρ αλ-Σαμ. Πρόκειται για μια συμμαχία με διαφορετικές βλέψεις, με τη μια πλευρά να λειτουργεί κατά σιιτικών δυνάμεων για να πλήξει το Ιράν και την άλλη για τον διαχρονικό σκοπό της που δεν είναι άλλος από την εξολόθρευση του κουρδικού λαού – αλλά και την υφιστάμενη ευκαιρία που της δίδεται να τον εκδιώξει από τη βόρεια Συρία και κατ’ αυτόν τον τρόπο να τερματίσει την παρουσία και το στέριωμά του κοντά στα σύνορά της.
Την ίδια στιγμή, η πτώση του Χαλεπιού έχει εκθέσει το Κρεμλίνο στον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης και έχει θέσει υπό πίεση τη συμμαχία του με την Τεχεράνη λόγω των ανταγωνιστικών στρατιωτικών στόχων τους στη χώρα.
Το CNN ισχυρίζεται πως τα τελευταία δυο χρόνια «είδαμε» τη Ρωσία να αναδιατάσσει όπλα από τη Συρία στην Ουκρανία – συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων Pantsir- και πως η «αποκάλυψη της στρατιωτικής και πολιτικής αδυναμίας της στη Συρία» θα μπορούσε να υπονομεύσει την ισχύ της Μόσχας σε οποιεσδήποτε πιθανές διαπραγματεύσεις γύρω από το Ουκρανικό.
Ειρηνικός
Εν τω μεταξύ, η χτεσινή (4/12) νύχτα πολιτικών αναταραχών στη Νότια Κορέα έχει ανατρέψει τη σταθερότητα σε έναν βασικό σύμμαχο των ΗΠΑ – προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον σε μια στιγμή οξείας παγκόσμιας έντασης.
Το CNN -που επί της ουσίας μεταφέρει τις θέσεις του αμερικανικού βαθέος κράτους- λέει ότι αυτή είναι μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έχει σχεδόν 30.000 στρατιώτες και τη μεγαλύτερη υπερπόντια βάση του στη Νότια Κορέα, την οποία χρησιμοποιεί για να πιέζει την «επικίνδυνη» Βόρεια Κορέα και την «επιθετική» Κίνα (σ.σ. όπως τις χαρακτηρίζει το CNN) σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή.
Η εν λόγω αναταραχή μπορεί έχει σημαντικές επιπτώσεις σε μια στιγμή εμβάθυνσης των γεωπολιτικών ρωγμών στην Ασία, όπου τόσο η Βόρεια Κορέα όσο και η Κίνα ενισχύουν την ευθυγράμμισή τους με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι ηγέτες στην Πιονγκγιάνγκ, το Πεκίνο και τη Μόσχα είναι πιθανόν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Σεούλ όντες έτοιμοι, δοθείσης ευκαιρίας, να υπονομεύσουν ένα βασικό προπύργιο της αμερικανικής ισχύος στην περιοχή. Όλα τα βλέμματα, δε, είναι τώρα στραμμένα στη Βόρεια Κορέα, η οποία μπορεί να θελήσει να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο πολιτικό χάος προς όφελός της», φοβάται το CNN.
Επικαλούμενο «αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών», το CNN λέει ότι η βορειοκορεατική απειλεί έχει οξυνθεί επειδή η Πιονγκγιάνγκ ενίσχυσε τη συνεργασία της με τη Μόσχα στέλνοντας πυρομαχικά, πυραύλους και στρατιώτες για να βοηθήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
«Οποιαδήποτε αστάθεια στη Νότια Κορέα έχει σημαντικές συνέπειες για τις πολιτικές μας στον Ινδο-Ειρηνικό», δηλώνει ευθαρσώς ο απόστρατος συνταγματάρχης Σέντρικ Λέιτον, προσθέτοντας πως τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στην ασιατική χερσόνησο είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για ένα σενάριο άμεσης σύγκρουσης με τη Βόρεια Κορέα. «Όσο λιγότερη σταθερότητα υπάρχει στη Νότια Κορέα, τόσο δυσκολότερη γίνεται η εκπλήρωση των πολιτικών μας στόχων», ομολογεί κυνικά ο πρώην υψηλόβαθμος στρατιωτικός.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Μπάιντεν εργάστηκε επιμελώς για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, συναντώντας πολλές φορές τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Γιουν Σουκ Γιολ (σ.σ. που χτες κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα του) και αποκαλώντας τον «σπουδαίο φίλο» του.
Ουκρανία
Όλα αυτά εκτυλίσσονται ενόσω η Ρωσία επελαύνει τόσο στο ανατολικό μέτωπο όσο και στο Κουρσκ, όπου τα πράγματα είναι χειρότερα από ποτέ για τους στρατιώτες του Ζελένσκι, που σήμερα έλαβε κακά μαντάτα και τις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, η Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε χωρίς να ικανοποιήσει το πάγιο ουκρανικό αίτημα για ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.
Το Κίεβο θα πρέπει να περιμένει την αλλαγής φρουράς στο Λευκό Οίκο και το τελικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μέσω διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων των εμπλεκομένων. Οι εταίροι συμφώνησαν, πάντως, να παρέχουν κατά προτεραιότητα αντιαεροπορικά συστήματα για την προστασία των ουκρανικών υποδομών από τις ρωσικές επιθέσεις.
«Η Ουκρανία εκ των πραγμάτων αποτελεί τμήμα της διατλαντικής οικογένειας και η βοήθεια προς την Ουκρανία δεν είναι φιλανθρωπία, είναι πραγματική συμβολή στην διατλαντική ασφάλεια» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Αντρίι Σίμπιχα. «Πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να κρατήσουμε την Ουκρανία στη μάχη. Πρέπει να παρέχουμε αρκετή υποστήριξη για να αλλάξουμε την πορεία αυτής της σύγκρουσης μια για πάντα» ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Ο Νοέμβρης χαρακτηρίζεται ως ο χειρότερος μήνας για τους Ουκρανούς από την αρχή του πολέμου
Και ενώ οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ μελετούν το σχέδιο των προσεχών ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων, το τελευταίο 24ωρο οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν την κατάληψη ακόμα δύο ουκρανικών οικισμών. «Σημαντικές ενισχύσεις χρειάζονται στην περιοχή του Ντονέτσκ. Μέσα στο Δεκέμβριο περιμένουμε οπλικά συστήματα από αρκετούς εταίρους, επιπλέον υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν εντός του Ιανουαρίου για την αεράμυνά μας» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την έλλειψη στρατευσίμων επεσήμανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν: «Ακόμα και με χρήματα και με τα πυρομαχικά πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα. Η Ουκρανία πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την περαιτέρω επιστράτευση, αλλά αυτές είναι αναγκαίες αποφάσεις». Στο περιθώριο της Συνόδου κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Ουκρανό ομόλογό του είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
«Μου έθεσε την κατάσταση στο πεδίο, η οποία δεν είναι καθόλου καλή και η οποία διαμορφώνει συνθήκες ακόμη μεγαλύτερης ανησυχίας εν όψει και του χειμώνα. Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση λύση, η οποία θα λαμβάνει πλήρως υπόψη της την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ήδη ο Νοέμβρης χαρακτηρίζεται ως ο χειρότερος μήνας για τους Ουκρανούς από την αρχή του πολέμου, αφού έχασαν εδάφη σε έκταση όση η πόλη της Νέας Υόρκης…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις