Αυθαίρετα: Οι λόγοι που έχουν μπλοκάρει τις κατεδαφίσεις «Κατηγορίας 5»
Τα προβλήματα που δημιουργεί το πάγωμα της τακτοποίησης στα αυθαίρετα της «Κατηγορίας 5» – Επιστολές μηχανικών ΤΕΕ στο ΥΠΕΝ
Το «πάγωμα» της τακτοποίησης στα μεγάλα αυθαίρετα της λεγόμενης «Κατηγορίας 5» -ήτοι κτισμάτων με σημαντικές υπερβάσεις σε τετραγωνικά και ύψος ή και εξ΄ ολοκλήρου αυθαιρέτων – διαιωνίζουν και άλλες πολεοδομικές παθογένειες.
Η απόφαση της πολιτικής ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) το φθινόπωρο του 2020 να μην δώσει άλλη παράταση στις ρυθμίσεις νομιμοποίησης κτισμάτων με μεγάλες παραβάσεις έχει δημιουργήσει μια σειρά παράπλευρων προβλημάτων που έχουν να κάνουν ακόμη και με τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.
Οι επιστολές για τα αυθαίρετα
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, πληθαίνουν οι επιστολές προς το ΥΠΕΝ που ζητούν τη διευθέτησή τους, τις οποίες έχουν αποστείλει μηχανικοί των παραρτημάτων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Μακεδονίας, της Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ-ΤΑΚ), του Συλλόγου Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Νομού Ξάνθης κ.ά..
Ένα από τα βασικά ζητήματα που θίγουν είναι ότι, η διακοπή υποβολής δηλώσεων αυθαιρέτων της «Κατηγορίας 5» αποκλείει και περιπτώσεις υπαγωγής μεγάλων αυθαιρέτων προς έκδοση άδειας κατεδάφισης. Όπως εξηγούν μηχανικοί στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, υπάρχουν περιπτώσεις – ειδικά σε τουριστικές περιοχές – που έχουν μπλοκάρει επενδύσεις.
«Αν για παράδειγμα κάποιος θέλει να πουλήσει ένα ακίνητο σε κάποιον επενδυτή ο οποίος π.χ. ενδιαφέρεται να χτίσει ένα ξενοδοχείο, αλλά στην έκταση υπάρχει και ένα μεγάλο αυθαίρετο, θα πρέπει για να πουληθεί πρώτα να κατεδαφιστεί. Ωστόσο, δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια κατεδάφισης, άρα δεν μπορεί να γίνει και η μεταβίβαση», σημειώνουν.
Μηχανικοί Κρήτης: Τι συμβαίνει με τα μεγάλα αυθαίρετα
Μάλιστα, όπως σημειώνουν στην επιστολή τους προς το ΥΠΕΝ οι μηχανικοί της Κρήτης, αν και η κατεδάφιση μεγάλων αυθαιρέτων συνάδει με τη βασική αρχή του νόμου περί ελέγχου και προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος στην κατεύθυνση της περιβαλλοντικής αποφόρτισης, είναι επί του παρόντος απαγορευμένη. Επίσης, το ΤΕΕ-ΤΑΚ επισημαίνει και άλλες περιπτώσεις που επηρεάζει η κατάργηση της δυνατότητας τακτοποίηση των μεγάλων αυθαιρέτων, όπως:
- Περιπτώσεις αυθαιρέτων μικρών κατασκευών και περιφράξεων σε οικόπεδα με παλαιά κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια ή και σε αδόμητα γεωτεμάχια
- Περιπτώσεις παραβίασης του προκηπίου πάνω από 20 εκατοστά
- Νομιμοποιήσεις σύννομων κτισμάτων κατηγορίας 5, τα οποία έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια, αλλά πληρούν πλέον τις προϋποθέσεις και μπορούν να νομιμοποιηθούν μετά από έκδοση οικοδομικής άδειας. Για παράδειγμα, ενός μεγάλου αυθαιρέτου που με την αναθεώρηση του πολεοδομικού σχεδιασμού μιας περιοχής βρίσκεται πλέον εντός των πολεοδομικών απαιτήσεων.
Δημόσια κτήρια και η πολιτική του ΥΠΕΝ
Επίσης, εκατοντάδες ακίνητα του Δημοσίου ή των δήμων (δημοτικά κτίρια, σχολεία κλπ.) έχουν χτιστεί χωρίς άδεια δόμησης ή με ειδικές διατάξεις και ενδεχομένως θεωρούνται αυθαίρετα «Κατηγορίας 5» με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ως μη νομίμως υφιστάμενα από κάθε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης και αναβάθμισης.
Ακόμη, οι μηχανικοί θεωρούν άνιση την αντιμετώπιση ιδιοκτητών που δεν πρόλαβαν να υπαχθούν στο νόμο, σε σχέση με τα ακίνητα που κατέχουν τραπεζικά ιδρύματα κατόπιν πλειστηριασμών για τα οποία, κατ΄ εξαίρεση, έχει επιτραπεί η νομιμοποίησή τους.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για το μέλλον της «Κατηγορίας 5», όπως έχει επισημάνει πολλάκις η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα ξεκινήσει όταν θα εκκινήσει και η επιχείρηση κατεδάφισης αυθαιρέτων, η οποία ακόμη δεν έχει αρχίσει.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις