Καμπανάκι ΟΟΣΑ για τις παγκόσμιες προοπτικές ανάπτυξης λόγω του προστατευτισμού
Φόβοι από τον ΟΟΣΑ ότι ο αναζωπυρωμένος προστατευτισμός θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου
Η παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμη για σταθερή ανάπτυξη τα επόμενα δύο χρόνια, εάν ο αναζωπυρωμένος προστατευτισμός δεν εκτροχιάσει την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου, όπως αναφέρει την Τετάρτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί φέτος κατά 3,2% και κατά 3,3% το 2025 και το 2026, καθώς ο χαμηλότερος πληθωρισμός, η αύξηση των θέσεων εργασίας και οι περικοπές των επιτοκίων συμβάλλουν στην αντιστάθμιση της δημοσιονομικής σύσφιγξης σε ορισμένες χώρες, ανέφερε ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.
Οι τελευταίες προβλέψεις της ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνες με την τελευταία της ανασκόπηση που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο, όταν ανέμενε ανάπτυξη 3,2% αυτό και το επόμενο έτος και δεν είχε ακόμη πρόβλεψη για το 2026.
Μετά την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου πέρυσι, ανακάμπτει και η ανάπτυξη σε όγκους, η οποία αναμένεται να φτάσει το 3,6% το επόμενο έτος παρά τον αυξανόμενο αριθμό μέτρων για τον περιορισμό της ροής των εισαγωγών, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
ΟΟΣΑ: Κίνδυνοι από τον προστατευτισμό
«Η αύξηση των εμπορικών εντάσεων και οι περαιτέρω κινήσεις προς τον προστατευτισμό μπορεί να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, να αυξήσουν τις τιμές καταναλωτή και να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη», ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
Οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο έχουν «θαμπώσει» από τότε που ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε τις δηλώσεις του για αυξήσεις δασμών σε διάφορους μεγάλους εμπορικούς εταίρους.
Καθώς η «παγωμένη» αγορά εργασίας προκαλεί μείωση των καταναλωτικών δαπανών, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μειωθεί από 2,8% φέτος σε 2,4% το 2025 και 2,1% το 2026.
Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα μειωθεί από 4,9% το 2024 σε 4,7% το 2025 και 4,4% το 2026, παρά τη νομισματική και δημοσιονομική χαλάρωση, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν υποτονικές λόγω των υψηλών αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της βροχής.
Εν τω μεταξύ, στη ζώνη του ευρώ, οι επενδύσεις θα ωφεληθούν από τη χαλάρωση της κεντρικής τράπεζας και οι περιορισμένες αγορές εργασίας θα υποστήριζαν τις καταναλωτικές δαπάνες, ωθώντας την ανάπτυξη από 0,8% φέτος σε 1,3% το 2025 και 1,5% το 2026.
Η ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου προβλέπεται να ανέλθει από 0,9% φέτος σε 1,7% το 2025, καθώς τα κέρδη του πραγματικού εισοδήματος και η αύξηση των δημοσίων δαπανών βοήθησαν στην αντιστάθμιση της επίδρασης των υψηλότερων φόρων, προτού η ανάπτυξη υποχωρήσει ξανά στο 1,3% το 2026.
Ενισχυμένη από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, η Ιαπωνία ανακάμπτει από συρρίκνωση 0,3% φέτος σε ανάπτυξη 1,5% το 2025 πριν μετριαστεί στο 0,6% το 2026.
Καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν προσεκτικά τη νομισματική πολιτική με εξαίρεση την Ιαπωνία, ανέφερε ο ΟΟΣΑ.
Με τα δημόσια οικονομικά των περισσότερων κυβερνήσεων υπό πίεση, ο ΟΟΣΑ είπε ότι έπρεπε να λάβουν αποφασιστική δράση για να σταθεροποιήσουν τα χρέη τους.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις