Σκρολάροντας στον έρωτα: Κι όμως μπορείς να βρεις την αγάπη στις εφαρμογές γνωριμιών
Μια νέα έρευνα αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί πραγματική αγάπη στις εφαρμογές γνωριμιών.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Ofcom αποκάλυψε ότι οι τέσσερις κορυφαίες εφαρμογές γνωριμιών του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν σημειώσει πτώση στη χρήση τους από το 2023, με το Tinder να χάνει 600.000 χρήστες, το Bumble 368.000, το Hinge 131.000 και το Grindr 11.000.
Αλλά παρά την αυξανόμενη απογοήτευση σχετικά με τις εφαρμογές, οι άνθρωποι προφανώς εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν – και μάλιστα με επιτυχία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ζευγαριών (61%) γνωρίζονται πλέον διαδικτυακά.
Τώρα, μια νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι είναι πραγματικά δυνατό να βρει κανείς την αγάπη στις εφαρμογές, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι οι ερωτικές σχέσεις που ξεκίνησαν μέσω εφαρμογών γνωριμιών δεν διαφέρουν σημαντικά ως προς την ποιότητα σε σύγκριση με εκείνες που δημιουργήθηκαν αυτοπροσώπως. Τα ευρήματα αμφισβητούν την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί πραγματική αγάπη στις εφαρμογές, συχνά λόγω προβλημάτων όπως το ότι οι χρήστες είναι ανέντιμοι στα προφίλ τους ή ότι καλλιεργείται μια κουλτούρα «αναλωσιμότητας».
Η έρευνα
Αυτό το «παράδοξο» είναι που ενδιέφερε τον συγγραφέα της μελέτης Dr Mickey Langlais. «Από τότε που απέκτησα το διδακτορικό μου, με γοήτευσε η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις σχέσεις, τις οικογένειες και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Langlais, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Επιστημών και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Baylor.
«Μια πτυχή που μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον ήταν η αυξημένη εξάρτηση από τις εφαρμογές γνωριμιών, που συχνά χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη δημιουργία ερωτικών σχέσεων. Όταν ξεκίνησα αυτή την έρευνα, οι εφαρμογές γνωριμιών έφεραν ένα αρνητικό στίγμα, ωστόσο πολλοί από τους φοιτητές και τους φίλους μου ανέφεραν ότι γνώρισαν τους συντρόφους τους μέσω αυτών των πλατφορμών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το παράδοξο, ήθελα να συγκρίνω πόσο ικανοποιημένα ήταν τα ζευγάρια με βάση το αν γνωρίστηκαν αυτοπροσώπως ή μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών».
Για τη μελέτη, ο Langlais συγκέντρωσε 233 φοιτητές από ένα μεγάλο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια διαδικτυακή έρευνα σχετικά με τις εμπειρίες τους από τις σχέσεις τους. Ανάμεσά τους, 120 συμμετέχοντες βρίσκονταν επί του παρόντος σε ερωτική σχέση, ενώ 169 είχαν βιώσει μια προηγούμενη ερωτική σχέση. Τριάντα τέσσερις συμμετέχοντες σε τρέχουσες σχέσεις γνώρισαν τον σύντροφό τους μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών, ενώ 86 γνώρισαν τον σύντροφό τους αυτοπροσώπως. Ομοίως, 29 συμμετέχοντες ανέφεραν ότι γνώρισαν τον προηγούμενο σύντροφό τους μέσω εφαρμογής γνωριμιών, σε σύγκριση με 140 που γνωρίστηκαν αυτοπροσώπως.
Διαδικτυακά ή δια ζώσης;
Για να εκτιμηθεί η ποιότητα της σχέσης, οι ερευνητές αξιολόγησαν πτυχές όπως η ικανοποίηση, η οικειότητα και η εμπιστοσύνη. Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τις τρέχουσες ή προηγούμενες σχέσεις τους σε μια κλίμακα από το 1 έως το 7, με υψηλότερες βαθμολογίες να υποδηλώνουν καλύτερη ποιότητα σχέσης. Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα συνέκρινε την ποιότητα των σχέσεων εκείνων που συναντήθηκαν διαδικτυακά σε σχέση με τις προσωπικές συναντήσεις.
Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα των ερωτικών σχέσεων με βάση το αν τα ζευγάρια συναντήθηκαν διαδικτυακά ή δια ζώσης. Οι συμμετέχοντες που γνώρισαν τους σημερινούς ή πρώην συντρόφους τους μέσω εφαρμογών γνωριμιών ανέφεραν επίπεδα ικανοποίησης, δέσμευσης και πάθους στο ίδιο επίπεδο με εκείνους που γνωρίστηκαν από κοντά.
* Mε πληροφορίες από: Dazed | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Netflix
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις