«Μεγάλος αριθμός Αμερικανών» θύμα του μεγάλου σκανδάλου υποκλοπών από Κίνα
Χάκερ που φέρονται δρουν για λογαριασμό του Πεκίνου χτύπησαν «τουλάχιστον» οκτώ παρόχους κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου.
«Αμερικανών έχουν υποκλαπεί από στη μεγάλη κινεζική επιχείρηση κυβερνοκατασκοπείας που αποκαλύφθηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ανώτερος αξιωματούχος καθώς το σκάνδαλο διευρύνεται.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους με την προϋπόθεση να παραμείνει ανώνυμος, ο αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα νούμερα, επισήμανε όμως ότι η κυβερνοεπιχείρηση που αποδίδεται στην κινεζική ομάδα χάκερ Salt Typhoοn παραμένει σε εξέλιξη.
Οι χάκερ που σύμφωνα με προηγούμενα ρεπορτάζ δρουν για λογαριασμό του Πεκίνου χτύπησαν «τουλάχιστον» οκτώ παρόχους κινητής τηλεφωνίας και Διαδικτύου στις ΗΠΑ και δεκάδες άλλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο, είπε ο αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters.
Τα μεταδεδομένα που αποθηκεύουν οι πάροχοι επικοινωνιών δεν περιέχουν το περιεχόμενο των συνομιλιών, αποκαλύπτουν όμως ποιος τηλεφώνησε σε ποιον, από πού και για πόση ώρα. Θεωρούνται προσωπικά δεδομένα, καθώς μπορούν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο ζωής, την εργασία και τις σχέσεις ενός προσώπου.
«Πιστεύουμε ότι υποκλάπηκαν μεταδεδομένα ενός μεγάλου αριθμού Αμερικανών» δήλωσε ο αξιωματούχος.
Όταν πιέστηκε να διευκρινίσει αν μιλούσε για τις λίστες τηλεφωνικών κλήσεων όλων των Αμερικανών, ο απάντησε: «Δεν πιστεύουμε ότι αφορά όλα τα κινητά στη χώρα, πιστεύουμε όμως ότι δυνητικά πρόκειται για μεγάλο αριθμό προσώπων στα οποία εστιάστηκε η κινεζική κυβέρνηση».
Άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει ότι η ομάδα Salt Typhoon έβαλε στο στόχαστρο τις εταιρείες τηλεφωνίας Verizon, Τ-Mobile και Lumen, μεταξύ άλλων.
Τον Νοέμβριο, ο Μαρκ Ουόρνερ, επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών στη Γερουσία, δήλωσε στην Washington Post ότι το ηλεκτρονικό ριφιφί σε μεγάλους παρόχους ήταν «μακράν το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό χακάρισμα στην αμερικανική ιστορία».
Σύμφωνα με το FBI, η επιχείρηση «Salt Typhoon» υπέκλεψε επικοινωνίες των επιτελείων του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, μεταδεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων, ακόμα και δεδομένα του συστήματος έννομων παρακολουθήσεων.
Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων, κινέζοι χάκερ έβαλαν επίσης στο στόχαστρο τα κινητά τηλέφωνα πολιτικών όπως ο Τραμπ και ο συνεργάτης του Τζέι Ντι Βανς που πρόκειται να αναλάβει αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι αποκαλύψεις για την κινεζική επιχείρηση έρχονται να προστεθούν στην υποκλοπή email της προεκλογικής εκστρατείας Τραμπ από χάκερ που φέρονται να δρουν για λογαριασμό του Ιράν.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η ιρανική ομάδα χάκερ Mint Sandstorm παραβίασε τους λογαριασμούς εργαζομένων της εκστρατείας Τραμπ κλέβοντας τους κωδικούς τους.
Ο αξιωματούχος που προχώρησε στις τελευταίες αποκαλύψεις δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί αρκετές φορές για την υπόθεση και ότι η αντιμετώπιση των Salt Typhoon αποτελεί προτεραιότητα για τον Λευκό Οίκο.
- Διπλό παιχνίδι από Φάμελλο: Πρόσκληση στον Ανδρουλάκη – Ραντεβού με τον Δούκα
- Η «Ατζέντα 2030» και οι στόχοι του 2025 για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
- HMPV: Πρώτο κρούσμα του μεταπνευμονοϊού στην Ελλάδα – Νοσηλεύεται 71χρονος στη Θεσσαλονίκη
- Κυβέρνηση: Ιανουάριος με «άγχος» για νομοσχέδια – στόχους και με αποκαλύψεις για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.01.2025]
- Εξαφάνιση στη Λάρισα: Με sonar, drones και σκύλους ψάχνουν εναγωνίως τον 39χρονο – Όλα τα σενάρια ανοιχτά