Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός που η Τουρκία «αγαπάει να μισεί»
Ο Δένδιας επιμένει να δηλώνει καχύποπτος για τις δηλώσεις της Τουρκίας - Τι είπε στην Ουάσιγκτον και στο OT FORUM
Ιδιαίτερα καχύποπτος ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας για «ήρεμα νερά» εμφανίζεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στις τοποθετήσεις του.
Ο Δένδιας αν και δεν παραγνωρίζει την απουσία υπερπτήσεων και παραβιάσεων, επιμένει να υπενθυμίζει σε διεθνή φόρα, αλλά και σε τοποθετήσεις τους εντός των τειχών, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει απειλή από την Τουρκία και επενδύει στην Άμυνα της γιατί δεν έχει την πολυτέλεια να έχει τη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου.
Τις θέσεις του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε την Τετάρτη κατά τη συμμετοχή του στο Forum της International Democracy Union (IDU) στην Ουάσιγκτον στη συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της διακυβέρνησης: Διεθνής Ασφάλεια στην περίοδο του Εθνικισμού».
Στο Forum της International Democracy Union (IDU) @idualliance στην Ουάσιγκτον, όπου συμμετείχα στη συζήτηση με θέμα “The Future of Governance: International Security in an Age of Nationalism”, με την πρώην Πρόεδρο της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović @KolindaGK και τον πρώην… pic.twitter.com/IrW8EVHun8
— Nikos Dendias (@NikosDendias) December 4, 2024
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να βρισκόμαστε στη γεωγραφική θέση του Λουξεμβούργου και να είμαστε ασφαλείς παντού» ανέφερε, ο Δένδιας, δηλώνοντας πως «το τελευταίο πράγμα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε σε κάθε είδους κατευνασμό».
Αντιμετωπίζουμε απειλή δηλώνει ο Δένδιας
Σημείωσε ότι «η Ελλάδα ξοδεύει 3% με 3,5% του ΑΕΠ για την ‘Αμυνα». Για να προσθέσει ότι «αυτό το κάνουμε όχι μόνο γιατί είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ αλλά και γιατί αντιμετωπίζουμε απειλή από τους γείτονές μας, την Τουρκία».
Τις θέσεις του ο Δένδιας εξέφρασε άλλωστε και στο OT FORUM σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει επιλογή. Για να επιβιώσει είναι αναγκασμένη να έχει μια επαρκή αμυντική ικανότητα για να αποτρέψει -αποτρέψει (επαναλαμβάνω τη λέξη)- έναν συγκεκριμένο τουλάχιστον επιθετικό γείτονα, ο οποίος -μην κοροϊδευόμαστε- μας απειλεί με πόλεμο. Υπάρχει ισχύον casus belli. Δεν υπάρχει άλλη χώρα σε αυτό τον πλανήτη, ούτε μια άλλη χώρα σε αυτό τον πλανήτη που να υπάρχει εναντίον της απειλή πολέμου».
«Δεν έχει πειστεί»
Ξεκαθάρισε δε ότι ο ίδιος δεν έχει πειστεί ότι η Τουρκία έχει αποστεί των «πάγιων επιδιώξεών της» υπογραμμίζοντας ότι η Άγκυρα «διατυπώνει, και μάλιστα με διευρυνόμενο εύρος, με αυξανόμενο εύρος, τις διεκδικήσεις της απέναντι στη χώρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
Για τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας δε «η ήρεμη επιφάνεια, δηλαδή οι μη παραβιάσεις, σε ένα βαθμό, του εναέριου χώρου, του FIR Αθηνών και η μη ανάγκη αναχαίτισης από ελληνικά αεροπλάνα έχει να κάνει με την ανάγκη της Τουρκίας στην ευρύτερη εικόνα της να φαίνεται σαν ένας καλός παίκτης στο διεθνές γίγνεσθαι. Δηλαδή να στερεί από εμάς το επιχείρημα να υπενθυμίζουμε το casus belli, να υπενθυμίζουμε τις διεκδικήσεις εναντίον του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, και τον κίνδυνο που μία τέτοια αναθεωρητική αντιμετώπιση από την πλευρά της Τουρκίας απειλεί την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, αυτό που λέμε “rules based order”, το Διεθνές Δίκαιο στο τέλος της ημέρας».
«Ο Μητσοτάκης να τον βάλει στη θέση του»
Οι τοποθετήσεις του Δένδια εδώ και αρκετό καιρό τον κατατάσσουν στους πολιτικούς που οι Τούρκοι «αγαπούν να μισούν» θα έλεγε κανείς. Με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να έχει βρεθεί αρκετές φορά στο παρελθόν στο στόχαστρο της Άγκυρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει σε δηλώσεις του τον Δένδια, τον περασμένο Ιούλιο, θρασύ και απρεπή καλώντας μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον «βάλει στη θέση του», με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ευθεία επίθεση εναντίον του Δένδια είχε εξαπολύσει με αφορμή την εισβολή του 1974 και το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι προσπαθεί να «υπονομεύσει» την κοινή θέση των ηγετών των δύο χωρών, επιχειρώντας «να κάνει πολιτική καριέρα δημιουργώντας ταραχές ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό».
Την ίδια περίοδο ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του εθνικιστικού ΜΗΡ και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν τον είχε χαρακτηρίσει «αλαζόνα» και τις δηλώσεις του για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο «ασεβείς και παραληρηματικές».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε βρεθεί στο στόχαστρο και του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε μιλήσει για «λόμπι του χάους στην Ελλάδα και ορισμένα ριζοσπαστικά στοιχεία στην Ελλάδα που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σαμποτάρουν την εξομάλυνση και τον διάλογο». Σε αυτό το «λόμπι του χάους» είχε συμπεριλάβει το Δένδια τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «προβοκάτορα» με αφορμή δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Καστελόριζο τον περασμένο Σεπτέμβριο.
- Αγία Βαρβάρα: Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς τη νύχτα – Ενα άτομο μεταφέρθηκε στο Αττικόν
- Είναι λύση η μετανάστευση;
- Ιταλία: Χρήση βίντεο από την αστυνομία για να ταυτοποιήσει πολίτες που χαιρετούσαν φασιστικά
- Λος Αντζελες: Εσπευσμένες απομακρύνσεις κατοίκων εξαιτίας πυρκαγιάς που εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα
- Κατεχόμενα: Διαψεύδει ο Ακιντζί δημοσιεύματα περί υποψηφιότητάς του στις «προεδρικές»
- Γερμανία: «Σκλάβοι» σε «αποικία» των ΗΠΑ οι Γερμανοί, δηλώνει η Βάιντελ της AfD και πυροδοτεί αντιδράσεις