Ανδρουλάκης: Ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο – Τι είπε για τη φορολόγηση των τραπεζών
«Ως ΠΑΣΟΚ, από αυτήν τη μάχη απέναντι στην ασυδοσία των τραπεζών δεν θα υποχωρήσουμε», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ζήτησε εκ νέου την επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
- «Στα σκαριά» συνάντηση Τραμπ με Πούτιν - «Το οργανώνουμε»
- Ποιος φοβάται τον Τραμπ - Σπεύδουν να καλύψουν τις ανάγκες τους οι εταιρείες πριν την έλευσή του
- Τέλος η κρατική χρηματοδότηση για τους Σπαρτιάτες - Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Δεοντολογίας στη Βουλή
- Νέα πτώση για το Bitcoin - Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο
Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, υπογράμμισε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Ανδρουλάκης.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια του νομοσχεδίου για τα εργασιακά ο κ. Ανδρουλάκης, το νέο κοινωνικό συμβόλαιο «θα προστατεύσει τους πολίτες, θα καταπολεμήσει τις ανισότητες και θα βάλει τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά». Αρχικώς είχε τονίσει πως «το σχέδιό μας βάζει την κοινωνία στο επίκεντρο κάνοντας τον πολίτη συμμέτοχο. Όπως είναι τα εργασιακά δικαιώματα, οι μισθοί».
Τόνισε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες ώστε να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Όπως είπε, «πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να γίνεται ούτε μονομερώς από την κυβέρνηση όπως συνέβαινε ως τώρα και μάλιστα πάντα λίγο πριν τις εκλογές, κλείνοντας το μάτι στους αδύναμους εργαζομένους πριν την κάλπη, ούτε αυτοματοποιημένα μέσω ενός αλγορίθμου».
Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι «το 2008 οι συλλογικές συμβάσεις κάλυπταν το 83% των εργαζομένων. Το 2014 έπεσαν στο 15%, το 2018 ανήλθαν στο 25,8% και από τότε κυμαίνονται μεταξύ 27-30%».
Έτσι, πρόσθεσε, «ως ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πως είναι ζωτικής σημασίας αυτή η κοινωνική αδικία να αποκατασταθεί. Για αυτό τον λόγο ερχόμαστε σήμερα να προτείνουμε εκ νέου την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών».
Ο Ανδρουλάκης επανέφερε την πρόταση για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών
Ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να σκεφτεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών ώστε «να υπάρχει ένας φραγμός στην ασυδοσία τους». Αργότερα ο πρωθυπουργός απάντησε στις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Ανέφερε επίσης πως «βλέπουμε στον δημόσιο διάλογο διαρροές ότι τώρα η Κυβέρνηση σκέφτεται να προαναγγείλει παρεμβάσεις για τις υπέρογκες χρεώσεις και τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο καταθέσεων και χορηγήσεων. Τώρα ξυπνήσατε;».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «όταν τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη, τη μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίου στην Ευρώπη, υπερχρεώσεις, μερίσματα που μοίρασαν με φόρο 5% που εσείς ψηφίσατε. 5%, παρακαλώ, φορολογείται όποιος παίρνει μερίσματα εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, αλλά φορολογείται με 9% ο ανειδίκευτος εργάτης που παίρνει τον κατώτατο μισθό. Και αυτό είναι η δική σας φορολογική δικαιοσύνη; Εδώ μιλάμε για μια πολιτική που είναι τροχονόμος της ασυδοσίας των τραπεζών».
Τέλος, επισήμανε πως «ως ΠΑΣΟΚ, από αυτήν τη μάχη απέναντι στην ασυδοσία των τραπεζών δεν θα υποχωρήσουμε. Γιατί είναι κοινωνικό αίτημα και είναι δίκαιο να φορολογήσουμε τα υπέρογκα κέρδη τους. Και όχι μόνο αυτών. Και άλλων ισχυρών που εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα χρόνια των αδιεξόδων του ελληνικού λαού».
Στη δευτερολογία του ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «προτείνω στους βουλευτές της ΝΔ, όταν ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει στο μέλλον για να μειώσει τις τραπεζικές χρεώσεις, να μη χειροκροτάτε δυνατά γιατί τρομάζετε τις αγορές και τους επενδυτές».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις