Απορρίφθηκαν από την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό. Η κυβερνητική αξιωματούχος  της χαρακτήρισε «αναχρονιστικές» υποστηρίζοντας ότι ούτε ενισχύουν το εισόδημα των εργαζομένων, ούτε τους βοηθούν.

«Η πρώτη είναι η πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, ο κατώτατος μισθός να καθορίζεται αποκλειστικά από εθνική συλλογική σύμβαση από τους κοινωνικούς εταίρους. Από το 2012 και μετά υπάρχει νομοθετικά αυτή η δυνατότητα να καθορίζουν καλύτερες αμοιβές για τους εργαζομένους ωστόσο ούτε μία φορά δεν το έκαναν – και εσείς θέλετε να τους δώσετε αυτή την δυνατότητα να το κάνουν για όλους τους εργαζόμενους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.

Εντονότερη κριτική στη δεύτερη τροπολογία

Εντονότερη ήταν η κριτική της για την δεύτερη τροπολογία, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την επαναφορά του συστήματος της υποχρεωτικής διαιτησίας εργατικών διαφορών που ίσχυσε μέχρι το 2012 και το οποίο αποκλείεται από το άρθρο 6 του αναθεωρημένου ευρωπαϊκού κοινωνικού χάρτη, αλλά είναι αντίθετη και η πρόταση με διεθνείς συμβάσεις.

«Tο ΠΑΣΟΚ ζητά την επαναφορά του συστήματος της υποχρεωτικής διαιτησίας εργατικών διαφορών που ίσχυσε μέχρι το 2012» αναφέρει η Νίκη Κεραμέως

Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, μία μόνο χώρα στον ΟΟΣΑ, η Τουρκία εφαρμόζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

«Θέλει να αντιγράψει τους θεσμούς της Τουρκίας, μόνο και μόνο για να κάνει το χατήρι σε συγκεκριμένους συνδικαλιστές σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ του 1981 είναι πιο μπροστά από το ΠΑΣΟΚ του 2024», σημείωσε.

Οι τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ

Η πρώτη τροπολογία του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη αφορά την «επίλυση συλλογικών διαφορών με διαιτησία» και η δεύτερη τον «Προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και συνυπολογισμός τριετιών».

Για τη διαιτησία: 

«1.Η προσφυγή στη Διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με συμφωνία των μερών.

2. Είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς στις εξής περιπτώσεις: α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση, β) από οποιοδήποτε μέρος αποδέχτηκε την πρόταση του μεσολαβητή που απέρριψε το άλλο μέρος».

Για τον κατώτατο μισθό:  

«Προτείνει την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) , κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων , δηλαδή των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών».