Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Ζωντανά από τη Βουλή: Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό – Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία

Ζωντανά από τη Βουλή: Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό – Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία

Το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εργαζόμενους λέει η κυβέρνηση. Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, για τον κατώτατο μισθό, με την ψήφισή του.

Οι πολιτικοί αρχηγοί τοποθετούνται για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».

Κυρ. Μητσοτάκης: Κλείνει μια δύσκολη εποχή για τη χώρα

«Σημαντική αλλαγή» στην αγορά εργασίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως «κλείνει μια δύσκολη εποχή για τη χώρα, την εποχή των περικοπών». Μίλησε για «μία τολμηρή τομή στην εξέλιξη της με θεμέλιο τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, που από το 2027 και μετά θα ακολουθεί ανοδική και μόνο πορεία».

Τόνισε πως ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ και την τελευταία πενταετία το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ.

«Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι ο κατώτατος θα φτάσει το 2027 τα 950 ευρώ και θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας», πρόσθεσε στη συνέχεια της ομιλίας του. Σημείωσε πως «οι πολιτικές αυξήσεων έχουν επιφέρει αποτελέσματα» και υπογράμμισε «η Ελλάδα είναι στην 11η θέση της ΕΕ, και όχι τελευταία».

«Η πολιτική της διαρκούς στήριξης των εισοδημάτων των πολιτών είναι η μόνη που απαντά ριζικά στο πρόβλημα της ακρίβειας» ανέφερε λίγο αργότερα.

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των τραπεζών ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε λίαν συντόμως παρεμβάσεις με στόχο την ανακούφιση των καταναλωτών και των καταθετών.

Μητσοτάκης για τράπεζες: Σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση

Ν. Ανδρουλάκης: Φοβικό και συντηρητικό το νομοσχέδιο

«Οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, ώστε να επιστρέψουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού δεν μπορεί να γίνεται, ούτε μονομερώς από την κυβέρνηση όπως συνέβαινε ως τώρα και μάλιστα πάντα λίγο πριν τις εκλογές, ούτε αυτοματοποιημένα μέσω ενός αλγορίθμου», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη παρέμβασή του στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε πως «ο μόνος δρόμος για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι η θέσπιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η συλλογική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού αποτελούν προϋπόθεση για την ευημερία, την κοινωνική συνοχή και την καταπολέμηση των ανισοτήτων».

Τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επικύρωσης της κοινοτικής Οδηγίας ενσωματώνει με τρόπο φοβικό και συντηρητικό, την απαίτηση για  συλλογικές διαπραγματεύσεις και «δεν υπηρετεί το πνεύμα της Οδηγίας, καθώς επιλέγει να θεσμοθετήσει  έναν αλγόριθμο, ο οποίος θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό βάσει μόνο δύο συγκεκριμένων κριτηρίων, παραγκωνίζοντας επί της ουσίας ακόμα περισσότερο τον ρόλο της συλλογικής διαπραγμάτευσης».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η πρόταση της κυβέρνησης συμπεριλαμβάνει δύο μόνο κριτήρια της Οδηγίας κι όχι τα τέσσερα που προτείνονται. «Ψηφίζετε λοιπόν κάτι σήμερα που μετά το 2028 θα έχει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για τους εργαζομένους», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε πώς πρόκειται για ευχολόγιο. «Ποιος εργοδότης θα καθίσει  στο τραπέζι διαπραγματεύσεων, όταν ο αλγόριθμος θα αποφασίζει τον κατώτατο μισθό; », ανέφερε και τόνισε: «Για άλλη μια φορά, πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Σωκρ. Φάμελλος: H Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις αμοιβές

Κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. «Εδώ και 5 χρόνια λειτουργεί σαν οδοστρωτήρας εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Συστηματικά προωθεί ένα μοντέλο φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς δικαιώματα.  Ο εργαζόμενος καταλήγει μόνος και χωρίς καμία στήριξη στη δυστοπία που του επιφυλάσσει ο κύριος Μητσοτάκης» ανέφερε από το βήμα της Βουλής. 

Υποστήριξε ότι το μοντέλο αυτό είναι αντιπαραγωγικό, καθώς «τα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα δεν βγαίνουν από φτηνούς αλλά από καλούς εργαζόμενους και ερευνητές. Και αυτούς τους διώχνετε στο εξωτερικό. Αλλά και γιατί οι μισθοί φτώχειας και η ανασφάλεια εργασίας τροφοδοτούν και τη μετανάστευση και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και είναι νάρκη για το μέλλον των παιδιών της Ελλάδας».

Επανέλαβε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις όσον αφορά τις αμοιβές. Στην τελευταία όσον αφορά την αγοραστική δύναμη του ωρομισθίου. Και στις δύο τελευταίες στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Η πολιτική σας οδηγεί ακριβώς στον πολλαπλασιασμό των εργαζομένων φτωχών. Είστε η κυβέρνηση των φτωχών εργαζομένων και των πλούσιων καρτέλ!».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «Ακόμα και την ευρωπαϊκή οδηγία που συζητάμε την παραχαράσσετε. Γιατί η Οδηγία έχει ως στόχο το 80% των εργαζομένων να έχουν συλλογικές συμβάσεις. Και εσείς με το νομοθέτημα αυτό αναβάλετε αυτό το σχέδιο και αποτρέπετε και τις διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Αυτό νομοθετείτε σήμερα. Γιατί συνειδητή σας επιλογή να είναι και ευάλωτοι και υποαμοιβόμενοι οι εργαζόμενοι. Εφαρμόζετε μνημόνιο, ενώ η χώρα είναι εκτός μνημονιακής εποπτείας από το 2018».

Δημ. Κουτσούμπας: Νομοσχέδιο «ταφόπλακα» στο δικαίωμα των εργαζομένων

Ένα νομοσχέδιο που ενισχύει και αναβαθμίζει ένα μηχανισμό ως συνέχεια του νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου και θα λειτουργεί ως «μόνιμος κόφτης των μισθών», χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τον κατώτατο μισθό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Ψέματα, ψέματα και πάλι ψέματα», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μπαίνει οριστική «ταφόπλακα» στο δικαίωμα των εργαζομένων να διαπραγματεύονται με τη συλλογική τους δύναμη και τον βασικό μισθό, ασκώντας πίεση με τους αγώνες τους στην εργοδοσία για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα η κυβέρνηση δεν νομοθετεί «τίποτα καινούργιο. Με τα ίδια κριτήρια που διαμορφώνετε τον κατώτερο μισθό και σήμερα, δηλαδή την παραγωγικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με τα ίδια κριτήρια θα τον αποφασίζει κάθε κυβέρνηση από το 2027 και μετά, δηλαδή μετά από εσάς, με τον «φερεντζέ» του αλγόριθμου».

Αλ. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει νεοφιλελεύθερα

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, χαρακτήρισε την οδηγία που καλείται η κυβέρνηση να εφαρμόσει ως την «πρώτη – ιστορικά – παρέμβαση της ΕΕ στο πεδίο των μισθών», με την οποία, μάλιστα εγκαταλείπει «το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι τροχοπέδη για την ανταγωνιστικότητα».

«Αλλά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει νεοφιλελεύθερα. Επιμένει Μνημονιακά. Δίχως μνημόνιο», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «συνεπής» στην πολιτική «διάλυσης του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων» και στην πολιτική διάλυσης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα».

Συμπλήρωσε, δε, ότι πρόκειται για «συνολική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα που μαζί με τις νέες πραγματικότητες των ευέλικτων μορφών εργασίας έχει οδηγήσει στο σημερινό χάος: με εργαζόμενους σε συνθήκες εξατομίκευσης, με εργοδότες πανίσχυρους, με ελεγκτικούς μηχανισμούς διαλυμένους, με καθημερινά εργατικά ατυχήματα, με την απορρύθμιση να έχει γίνει ο καθημερινός νόμος της ζωής», με τους εργοδότες να αναδεικνύονται «νικητές» και οι εργαζόμενοι «ηττημένοι».

Υπέρ του νομοσχεδίου έχει ταχθεί μόνο η Νέα Δημοκρατία

Η συζήτηση ξεκίνησε χθες Τετάρτη με τους εισηγητές των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Σημειώνεται ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής είχε ταχθεί μόνο η Ν.Δ., ενώ από τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση, «Νίκη», Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες» επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Επιφυλακτικοί οι εργαζόμενοι για τον κατώτατο μισθό

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμέως, η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο εισάγει ένα «δίχτυ» προστασίας για τον κατώτατο μισθό, βάζοντας ένα όριο κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται να περάσεις.

Όμως, όλοι ανεξαιρέτως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της ακρόασης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων, απέδειξαν με επιχειρήματα ότι η περίφημη «ασπίδα» είναι στην πραγματικότητα σουρωτήρι.

Must in

Πρώτος σε ψήφους για το All Star Game ο Αντετοκούνμπο (pic)

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο προηγείται της κούρσας στην ψηφοφορία για το All Star Game του ΝΒΑ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο