Το 2-1 του Παναθηναϊκού επί του Ατρομήτου στο Περιστέρι ήταν από τη μια «απάντηση» και από την άλλη «δήλωση». Σε ό,τι αφορά στο πρώτο, η «απάντηση» δόθηκε κυρίως στο εσωτερικό του Τριφυλλιού. Αν δεν κάνουν λάθη οι Πράσινοι όπως την Κυριακή ξανά με τους Μπλε, μπορούν να φτάνουν σε επιτυχίες. Το δεύτερο σκέλος, η «δήλωση», ήταν επιβεβαίωση πως έχουν τις ικανότητες να διεκδικήσουν τους εγχώριους τίτλους.

Το ατού των Πρασίνων, τώρα: οι προπονητές λένε πολλά και αποθεώνουν όσες ομάδες εφαρμόζουν σωστά τη λεγόμενη «μετάβαση». Πάει να πει να φεύγουν οι ποδοσφαιριστές από την άμυνα, να διασχίζουν με γρήγορο τρόπο ή με μακρινές μπαλιές το γήπεδο και εν τέλει να φτάνουν στον στόχο, την επίτευξη του γκολ. Ο Παναθηναϊκός το κατόρθωσε δύο φορές και μάλιστα με τρόπο έξοχο, απολύτως θεαματικό. Η ισοφάριση ήρθε με συνεργασία Ουναϊ, Μαντσίνι, Μλαντένοβιτς και κεφαλιά-γκολ του Τσέριν. Και το 2-1 για τον Παναθηναϊκό προέκυψε ξανά με αντεπίθεση εξαιρετική: πρωταγωνιστές ήταν οι Κώτσιρας, Πελίστρι, Ουναϊ, Τσέριν, ξανά ο Πελίστρι και το γκολ από τον Ουναϊ.

Ο εμπειρότερος σκηνοθέτης μπορεί και να έχανε τον τρόπο που ξεχύνονταν στην κόντρα-επίθεση οι ποδοσφαιριστές του Βιτόρια, του κόουτς που σταδιακά βλέπει την ομάδα του να αγωνίζεται όπως αυτός επιθυμεί. Σημείο αναφοράς για τον Πορτογάλο προπονητή; Ο Αράο. Ενας χαφ με ικανότητα να παίζει άμεσα και κατευθείαν μπροστά, έχοντας το μυαλό του στην επίθεση. Θυμάστε τον σπουδαίο Ρέφικ Σαμπανάντζοβιτς πριν από περίπου τρεις δεκαετίες; Ακριβώς αυτό.

Ο Αράο κόβει και δίνει τάχιστα τη μπάλα. Δεν …απλώνει το παιχνίδι, παίζει κάθετα και είναι «επιθετικός αμυντικός μέσος». Ο συνδετικός κρίκος της οπισθοφυλακής με τη γραμμή κρούσης. Και προφανώς για την τακτική του συνέπεια στο πλάνο, δεν βγαίνει από την ενδεκάδα του Βιτόρια. Που θέλει ταχύτητα στην ανάπτυξη και γκολ όπως αυτά που σημείωσαν οι παίκτες του στο Περιστέρι για το πρώτο ματς των «16» στο Κύπελλο.