Γαλλία: Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν «σήμερα ένα εμπόδιο και σε καμία περίπτωση μια λύση»
Με την Γαλλία να βρίσκεται σε βαθιά πολιτική κρίση, ο πρόεδρός της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει την δική του μάχη να παραμείνει στην εξουσία.
- Στη Γροιλανδία ο γιος του Τραμπ μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο πατέρας του να την... αγοράσει
- «Έχουν καταγραφεί περίπου 100 δονήσεις» - Τι είπε ο Λέκκας για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στην Ηλεία
- Χρυσές Σφαίρες 2025: Η «χρυσή» τσάντα με δώρα 1 εκ. δολαρίων που πήραν οι νικητές
- Επιδοτήσεις στο ρεύμα και τον Ιανουάριο – Τι λέει ο Σκυλακάκης για ρωσικό αέριο
Τρεις μήνες αφότου η Γαλλία είδε τον Μισέλ Μπαρνιέ να διορίζεται πρωθυποργός από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο ίδιος και η κυβέρνησή του ανατράπηκαν την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, αφού η πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας. O πρόεδρος Μακρόν με το που γύρισε από την Σαουδική Αραβία, έσπευσε να ασχοληθεί με την κρίσιμη επικαιρότητα.
Η Εθνοσυνέλευση συζήτησε δύο προτάσεις δυσπιστίας, η μία από τη ριζοσπαστική αριστερά και mia από την άκρα δεξιά, σε μια αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό λιτότητας του επόμενου έτους, αφού ο πρωθυπουργός επέβαλε τη Δευτέρα ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης χωρίς ψηφοφορία, μέσω του άρθρου 49.3, όπως μεταφέρει το AFP.
Με την υποστήριξη της ακροδεξιάς, η πλειοψηφία των 331 βουλευτών του 577μελούς σώματος ψήφισε υπέρ της αποπομπής της κυβέρνησης. Χρειάζονταν τουλάχιστον 288 βουλευτές.
Η πρόεδρος της Βουλής Μπράουν-Πιβέ επιβεβαίωσε ότι ο Μπαρνιέ θα πρέπει πλέον να «υποβάλει την παραίτησή του» στον Μακρόν και κήρυξε τη λήξη της συνεδρίασης. Αυτή ήταν η πρώτη επιτυχής ψήφος δυσπιστίας για την απομάκρυνση Γάλλου πρωθυπουργού από το 1962.
Η καταψήφιση της λιτότητας ήταν μονόδρομος για τα περισσότερα κόμματα
«Η χειρότερη πολιτική θα ήταν να μην εμποδίσουμε έναν τέτοιο προϋπολογισμό», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης η τρεις φορές υποψήφια για την προεδρία της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, καλώντας τους βουλευτές να καταψηφίσουν την κυβέρνηση και τις «τεχνοκρατικές» επιλογές της.
Την Τρίτη, ο Μακρόν είχε κατηγορήσει την ακροδεξιά της Λεπέν για «αφόρητο κυνισμό» για την απόφαση να υπερψηφίσει την πρόταση της αριστεράς.
Ο Ερίκ Κοκερέλ, βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς, δήλωσε ότι η πρόταση ήταν προαναγγελία «του θανάτου της εντολής του Εμανουέλ Μακρόν». Ο πρόεδρος ήταν «σήμερα ένα εμπόδιο και σε καμία περίπτωση μια λύση.
Σήμερα ψηφίζουμε για να αποδοκιμάσουμε την κυβέρνησή σας, αλλά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, προαναγγέλουμε την λήξη της εντολής του προέδρου», πρόσθεσε.
Πρόωρες προεδρικές εκλογές ζήτησε η επικεφαλής της Ανυπόταχτης Γαλλίας
«Καλούμε τώρα τον Μακρόν να φύγει», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ματίλντ Πανό, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ριζοσπαστικού κόμματος Ανυπόταχτη Γαλλία – La France Insoumise (LFI), ζητώντας «πρόωρες προεδρικές εκλογές» για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που βαθαίνει.
Ο Λορέν Βοκιέζ , επικεφαλής των συντηρητικών βουλευτών στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι «η ακροδεξιά και η σκληρή αριστερά φέρουν την ευθύνη για μια ψήφο δυσπιστίας που θα βυθίσει τη χώρα στην αστάθεια».
Η απομάκρυνση της κυβέρνησης Μπαρνιέ θέτει τον Μακρόν ενώπιον του καθήκοντος να επιλέξει έναν βιώσιμο διάδοχο, ενώ απομένουν πάνω από δύο χρόνια από την προεδρική του θητεία.
Ο Μακρόν την Τρίτη είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για παραίτηση, λέγοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο ισοδυναμεί με «πολιτική φαντασία» (σ.σ. υπονοώντας «επιστημονική φαντασία»).
Απεργίες στην Γαλλία σε σχολεία, σιδηροδρόμους, πύργους ελέγχου
Πλέον οι αγορές είναι δεδομένα νευρικές και η Γαλλία να προετοιμάζεται για απεργίες στον δημόσιο τομέα ενάντια στην λιτότητα, όπου με τα σχολεία, τα αεροδρόμια και τους σιδηροδρόμους να είναι έτοιμα να κλείσουν, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση κρίσης που βαθαίνει. Τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία.
Τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους δημόσιους υπαλλήλους, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, να απεργήσουν την Πέμπτη για ξεχωριστά μέτρα περικοπής δαπανών που προτάθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία αυτό το φθινόπωρο σύμφωνα με το AP.
Πλέον η λιτότητα θα αντιμετωπιστεί εκτός της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, καθώς ο πολιτικός καθρέφτης είναι αμείλικτος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις