Γιατί οι Βρετανοί θα εξοντωνόταν σε 6 μήνες στην Ουκρανία; – Τι απαντάει ο Βρετανός Α/ΓΕΑ
Οι προβλέψεις του υπουργού Βετεράνων στο Ηνωμένο βασίλειο για το επίπεδο που βρίσκεται ο βρετανικός στρατός και η απάντηση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου έχουν έναν κοινό παρανομαστή.
- Πώς καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί του δολοφονόνου της Κυριακής Γρίβα
- Πώς δρούσε η συμμορία ανηλίκων που λήστευε ηλικιωμένους στον Πειραιά - Βίντεο ντοκουμέντο
- Η Κάμαλα Χάρις ανακοίνωσε την… εκλογική νίκη του Τραμπ – Επικυρώθηκε το αποτέλεσμα στο Κογκρέσο
- Έριξαν φόλες στη παραλία στα Φαλάσαρνα και πέθαναν τέσσερα σκυλιά
Σήμερα, ο βρετανικός στρατός ξηράς διαθέτει σχεδόν 110.000 προσωπικό, μαζί με τους εφέδρους. Βλέποντας, λοιπόν, τις διεθνείς εξελίξεις ο υπουργός βετεράνων της Γηραιάς Αλβιόνας, Άλιστερ Καρνς, παραδέχτηκε ότι σε περίπτωση πολέμου, όπως στην Ουκρανία, αυτό το παραπάνω στράτευμα θα μπορούσε να πάψει να υφίσταται ακόμα και σε έξι μήνες.
Ο Αλ Καρνς, υπουργός επικρατείας του Ην. Βασιλείου αρμόδιος για τις υποθέσεις βετεράνων, ο οποίος είναι επίσης έφεδρος συνταγματάρχης πεζοναυτών, μιλώντας σε συνέδριο για τους εφέδρους στο Royal United Services Institute (RUSI) στο Λονδίνο δεν κατάφερε να αποφύγει σκληρές παραδοχές για την αμυντική κατάντια της χώρας του.
Είπε ότι το ποσοστό των απωλειών που υπέστησαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία -σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν- είναι περίπου 1.500 στρατιώτες την ημέρα. Έτσι, υποστήριξε ότι αυτή η δυνατότητα των Ρώσων να αντέχουν τέτοιες απώλειες και να συνεχίζουν να μάχονται είναι μέρος του σχεδίου της Ρωσίας. Γι΄αυτό και η χώρα του πρέπει να ξαναχτίσει το βάθος όσον αφορά τα στρώματα των δυνάμεων μάχης που διαθέτει, από επαγγελματίες στρατιώτες έως μια ευρύτερη ομάδα εφέδρων από όλη την κοινωνία.
«Η προοπτική της ασφάλειας είναι πιο αμφιλεγόμενη, πιο διφορούμενη και πιο επικίνδυνη από ό,τι γνωρίζαμε στην καριέρα μας» ναύαρχος Σερ Τόνι Ράντακιν
«Σε έναν πόλεμο κλίμακας -όχι περιορισμένη επέμβαση, αλλά παρόμοια με την Ουκρανία- ο στρατός μας, για παράδειγμα, για τα τρέχοντα ποσοστά απωλειών θα διαλυθεί -ως μέρος ενός ευρύτερου πολυεθνικού συνασπισμού- σε έξι μήνες έως ένα χρόνο», είπε ο Καρνς.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι αξιωματικοί συχνά ότι ο πόλεμος ξεκινά από επαγγελματίες στρατούς αλλά τελειώνει από πολίτες – οι οποίοι παίρνουν τα όπλα ως εθελοντές και έφεδροι όπως συνέβη στην Ουκρανία.
Ο Καρνς είπε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερο στρατό, αλλά σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργήσετε βάθος και μάζα γρήγορα σε περίπτωση κρίσης», είπε ο κ. Καρνς.
Ο Καρνς, είπε ότι το Ην. Βασίλειο πρέπει να «καλύψει τη διαφορά με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στις εφεδρείες. «Οι εφεδρείες είναι κρίσιμες, απολύτως κεντρικές για αυτή τη διαδικασία. Χωρίς αυτές δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε μάζα, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πληθώρα των αμυντικών καθηκόντων».
«Πρέπει να αυξήσουμε το ενεργό εφεδρικό μας – εκπαιδευμένους εθελοντές να ανταποκρίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα.»
Βρετανικός στρατός: Η διαφορά με το παρελθόν
Κάνοντας μια αποτίμηση, σημείωσε ότι η χώρα του επένδυα λίγα επί δεκαετίες στις προηγουμένως πολύ μεγαλύτερες εφεδρικές δυνάμεις του, καθώς η περιορισμένη χρηματοδότηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είχε δοθεί προτεραιότητα στον στρατό πλήρους απασχόλησης, το Βασιλικό Ναυτικό και τη Βασιλική Αεροπορία.
Σημαίνει ότι οι εφεδρείες δεν είναι επαρκείς, δεν λαμβάνουν όλη την εκπαίδευση που χρειάζονται και δεν διαθέτουν εξοπλισμό, από θωράκιση σώματος μέχρι όπλα και οχήματα μάχης.
Υπάρχουν επίσης διαφορετικές κατηγορίες εφέδρων – αυτοί που προπονούνται εβδομαδιαία καθώς και αυτό που είναι γνωστό ως «στρατηγική εφεδρεία». Το στρατηγικό αποθεματικό περιλαμβάνει όλο το πρώην προσωπικό για μια καθορισμένη περίοδο μετά την αποχώρησή του από την υπηρεσία. Αυτή η προηγουμένως σημαντική δεξαμενή ικανοτήτων -στην οποία μπορεί να στραφεί η χώρα σε περίοδο πολέμου- εκπαιδεύονταν ετησίως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου με το Υπουργείο Άμυνας να παρακολουθεί ποιοι ήταν στη στρατηγική εφεδρεία και πού βρίσκονται.
Ωστόσο, σήμερα –όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα- αυτή η εκπαίδευση σταμάτησε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Σήμερα, το Βρετανικό Ναυτικό δεν γνωρίζει καν ποιοι ή πού βρίσκονται όλοι στη στρατηγική εφεδρεία ή αν θα επέστρεφαν στην υπηρεσία σε περίπτωση κρίσης.
Μια ώθηση για την αναζωογόνηση των αποθεμάτων θα απαιτούσε σημαντική αύξηση των επενδύσεων και μια νέα προσπάθεια συνεργασίας με το ευρύτερο κοινό για να τονιστεί η σημασία της στράτευσης.
Σημειώνοντας ο Καρνς ότι πρέπει να υπενθυμίεται στους Βρετανούς ότι «η ελευθερία δεν είναι δωρεάν» ελπίζει ότι μια σημαντική ανασκόπηση της άμυνας – που θα δημοσιευθεί την άνοιξη – θα δώσει την ευκαιρία να «γράψουμε μια νέα συμφωνία για τις εφεδρείες μας».
Δεν έχουμε ξανασυναντήσει κάτι τέτοιο
Στην ίδια «καταστροφολογική» γραμμή, αλλά πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε στην εκδήλωση ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας (Α/ΓΕΑ), ναύαρχος Σερ Τόνι Ράντακιν, σημειώνοντας πως ο κόσμος βρίσκεται στην αυγή μιας «τρίτης πυρηνικής εποχής» στην οποία η Βρετανία απειλείται από πολλαπλά διλήμματα.
Ειδικότερα, ο ναύαρχος σημείωσε ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να επιτεθεί απευθείας η Ρωσία στο Λονδίνο ή να πραγματοποιήσει εισβολή, ενώ αμφισβήτησε τη θέση ότι ο βρετανικός στρατός θα διαλυόταν σε έναν πόλεμο της κλίμακας της Ουκρανίας, διαφωνώντας με τον υπουργός Καρνς.
Είπε ότι η Βρετανία πρέπει να δει ξεκάθαρα τις στρατιωτικές αξιολογήσεις για τις απειλές που αντιμετωπίζει. «Αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση ότι υπάρχει μόνο μια ελάχιστη πιθανότητα σημαντικής άμεσης επίθεσης ή εισβολής από τη Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, και αυτό είναι το ίδιο για ολόκληρο το ΝΑΤΟ». Η Μόσχα «γνωρίζει ότι η απάντηση θα είναι συντριπτική», πρόσθεσε, αλλά προειδοποίησε ότι η πυρηνική αποτροπή πρέπει να «διατηρηθεί ισχυρή και ενισχυμένη».
Ωστόσο, ο Αρχηγός του Βρετανικού Επιτελείου ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στην αυγή μιας τρίτης πυρηνικής εποχής… που ορίζεται από πολλαπλά και ταυτόχρονα διλήμματα, τις πολλαπλασιαζόμενες πυρηνικές και διασπαστικές τεχνολογίες και τη σχεδόν πλήρη απουσία των αρχιτεκτονικών ασφαλείας που προηγήθηκαν».
Υπενθύμισε ότι η πρώτη πυρηνική εποχή ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος, ενώ η δεύτερη χαρακτηρίστηκε από «τις προσπάθειες αφοπλισμού και την καταπολέμηση της διάδοσης». Στη συνέχεια έριξε τις ευθύνες για τις απειλές στην Ανατολή, κατηγορώντας το Ιράν που συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και τη Βόρεια Κορέα για την «ακανόνιστη συμπεριφορά» της.
Ο ναύαρχος περιέγραψε την ανάπτυξη χιλιάδων βορειοκορεατών στρατιωτών στα σύνορα της Ουκρανίας μαζί με τις ρωσικές δυνάμεις ως την «πιο εξαιρετική εξέλιξη» του έτους. Σημείωσε επίσης ότι είναι πιθανές περαιτέρω αναπτύξεις, μιλώντας για «δεκάδες χιλιάδες ακόμη που θα ακολουθήσουν ως μέρος ενός νέου συμφώνου ασφαλείας με τη Ρωσία».
Ωστόσο, ο σερ Τόνι είπε ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι «το μόνο μέρος του αποθέματός μας για το οποίο η Ρωσία γνωρίζει περισσότερο και έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον Πούτιν από οτιδήποτε άλλο».
Οι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις είχαν επενδύσει «σημαντικά χρηματικά ποσά» στην ανανέωση πυρηνικών υποβρυχίων και κεφαλών για αυτό, πρόσθεσε.
Τι δεν είπαν Καρνς και Ράντακιν
Οι δύο Βρετανοί όμως είτε παρέλειψαν, είτε παραμόρφωσαν κάπως την αλήθεια:
Από τη συμφωνία του 2015 με το Ιράν αποσύρθηκε μονομερώς η Ουάσινγκτον. Aπό τις πυρηνικές/βαλλιστικές συμφωνίες ΗΠΑ-Ρωσίας, αποσύρθηκε μονομερώς η Ουάσινγκτον. Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Δύση είχε προηγουμένως τινάξει στον αέρα τις Συμφωνίες του Μίνσκ. Όσο για την απειλητική επέκταση του NATO, προς ανατολάς, δεν αναφέρθηκε τίποτα. Ο ίδιος Αμερικανός πρώην Αμερικανός πρέσβης στο NATO, παραδέχτηκε πόσο εγκληματική ήταν η κίνηση.
Η πυρηνική ανασφάλεια και το αίτημα για εφέδρους, όπλα και άμυνα των δύο παραπάνω θεσμικών ανδρών είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησε η ίδια τους η πατρίδα, χέρι-χέρι με την Ουάσινγκτον.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις