Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Οι διεφθαρμένοι νοτιοκορεάτες «Κιμ Γιονγκ Ουν» που κυβέρνησαν στη Σεούλ – Το αμαρτωλό παρελθόν του Νότου

Οι διεφθαρμένοι νοτιοκορεάτες «Κιμ Γιονγκ Ουν» που κυβέρνησαν στη Σεούλ – Το αμαρτωλό παρελθόν του Νότου

Η σύντομη, σχεδόν κωμική στρατιωτική κατάληψη της Σεούλ έφερε μνήμες από την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Ν. Κορέα το 1980, όταν ο πραξικοπηματίας στρατηγός Τσουν Ντου-χουάν σφαγίασε εκατοντάδες.

Μπορεί διαχρονικά τα δυτικά ΜΜΕ να επικεντρώνονται στο αυταρχικό κράτος της Βόρειας Κορέας, αλλά το παρελθόν του φιλοαμερικού δημοκρατικού Νότου είναι γεμάτο από αυταρχικούς ηγέτες, αιμοσταγής στρατηγούς πραξικοπηματίες και διεφθαρμένους πολιτικούς. Όλοι τους υπήρξαν ένοικοι του προεδρικού μεγάρου της Σεούλ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Τρίτη, 3 Νοεμβρίου, ο αντιδημοφιλής πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γιολ εμφανίστηκε στην τηλεόραση, για να ενημερώσει πως την κήρυξη στρατιωτικού νόμου. Κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως ελέγχει το Κοινοβούλιο και «παραλύει» την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες υπέρ της Βόρειας Κορέας.

Ωστόσο, η κίνησή του αμφισβητήθηκε από το κοινοβούλιο, και πλέον ο ίδιος βρίσκεται σε δυσμενή θέση. Το κοινοβούλιο κήρυξε παράνομη την επιβολή στρατιωτικού νόμου, με τους 190 βουλευτές που είναι παρόντες στην αίθουσα διαδικασιών της Εθνοσυνέλευσης νωρίς το πρωί της Τετάρτης να ψηφίζουν για την άρση του στρατιωτικού νόμου, μεταξύ των οποίων και μέλη του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας.

Το μπαλάκι τώρα είναι μπάλα είναι τώρα στον Γιουν και στο γήπεδο του στρατού, με τη μοίρα του να είναι αβέβαιη εάν αρνηθεί να ακούσει τις εντολές του κοινοβουλίου.

Διαφθαρμένοι ηγέτες της Νότιας Κορέας

Αξίζει όμως να δούμε τι συνέβη σε προηγούμενους ηγέτες που προχώρησαν σε πραξικοπηματικές ενέργειες, καθιστώντας τη χώρα τους τύποις δημοκρατική, αλλά πάντα με τις ευλογίες της Ουάσινγκτον.

Θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες στην κορεατική ιστορία, αν και η κληρονομιά του ως στρατιωτικός δικτάτορας συνεχίζει να προκαλεί διαμάχες.

Σίνγκμαν Ρι: Ο Ρι, ιδρυτής της Δημοκρατίας της Κορέας, κατά τη διάρκεια της θητείας του ακολούθησε σφόδρα αντικομμουνιστική γραμμή και φιλοαμερικανική τάση. Το 1949 κατέστειλε την κομμουνιστική εξέγερση στη νήσο Τζέτζου, ακολουθώντας μετά σφαγές όσων ήταν προσφιλής με τον κομμουνισμό, με τους θανάτους να φτάνουν τους 100.000. Ανατράπηκε το 1960, αλλά τον φυγάδευσε η CIA.

Γιουν Μπο-σον: Μπόρεσε να κυβερνήσει μόνο για δύο χρόνια μετά την τον Σίνγκμαν Ρι, καθώς ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1962.

Παρκ Τσουνγκ Χι (στρατηγός): Ήταν ο πραξικοπηματίας που κυβέρνησε τη Νότια Κορέα για 17 ολόκληρα χρόνια. Θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες στην κορεατική ιστορία, αν και η κληρονομιά του ως στρατιωτικός δικτάτορας συνεχίζει να προκαλεί διαμάχες. Δολοφονήθηκε από τον Κιμ Τζέι-γκιου στενό του φίλο και διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, το 1979.

O αιμοσταγής στρατηγός

Τσόι Κιου-χα: Έμεινε στο προεδρικό μέγαρο για λιγότερο από δέκα μήνες. Τον Δεκέμβριο του 1979, ο υποστράτηγος Τσουν Ντου-χουάν και στενοί σύμμαχοι του στρατού οργάνωσαν πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Choi. Απομάκρυναν γρήγορα τον αρχηγό του επιτελείου του στρατού και ουσιαστικά έλεγχαν την κυβέρνηση στις αρχές του 1980.

Τσουν Ντου-χουάν (στρατηγός): Κυβέρνησε με τέτοια πυγμή που δημιούργησε στρατόπεδο συγκέντρωσης που παρείχε στους αντιπάλους του εκπαίδευση ώστε να «εξυγιανθούν». Έφυγε από το αξίωμα το 1988 αμέσως μετά τη φιλελεύθερη δημοκρατική πολιτική επανάσταση του 1987. Καταδικάστηκε σε θάνατο το 1996 για το ρόλο του στη σφαγή της εξέγερσης της Γκουάνγκτζου το 1980, αλλά του δόθηκε χάρη έναν χρόνο μετά. Πέθανε ήσυχα στο σπίτι του το 2021.

Ρο Τάε-γου (στρατηγός): Ήταν ο πρώτος στρατηγός που μπήκε στο προεδρικό μέγαρο με εκλογές, και ηγήθηκε της χώρας μεταξύ 1988 και 1993, επιφορτισμένος με την επίβλεψη της δημοκρατικής μετάβασης στη Νότια Κορέα. Συνελήφθη το 1995, κατηγορήθηκε για την εμπολοκή του στο πραξικόπημα του 1980, καταδικάστηκε σε 22 χρόνια φυλάκιση, αλλά αφέθηκε ελεύθερος και έλαβε χάρη. Πέθανε στο νοσοκομείο το 2021.

Κιμ Γιονγκ-σαμ: Ηταν ο 13ος τρίτος πρόεδρος της Νότιας Κορέας από το 1993 ως το 1998. Ο Κιμ, στη διάρκεια της προεδρίας του, ξεκίνησε εκστρατεία κατά της διαφθοράς, ωστόσο, οι προσπάθειές του κατά της διαφθοράς ναυάγησαν μετά την… σύλληψη του γιου του για δωροδοκία και φοροδιαφυγή που σχετίζονταν με το σκάνδαλο Hanbo.

Δεκαετία 2000

Κιμ Ντε-τζουνγκ: Ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 1998, έως το 2003. Χαρακτηρίστηκε ως ο «Νέλσον Μαντέλα» της Ασίας, λόγω της εναντίωσής του σε αυταρχικές μαθόδους.

Ρο Μου-χιουν: Κυβέρνησε από το 2003 έως το 2008. Ωστόσο, μπήκε στο μικροσκόπιο των αρχών για παρεμβάσεις στις εκλογές και παραπεύμφθηκε. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, όμως ανέτρεψε την απόφαση παραπομπής του κοινοβουλίου. Αυτοκτόνησε το 2009 εν μέσω έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για διαφθορά.

Λι Μιουνγκ-μπακ: Κυβέρνησε το διάστημα 2008-2013. Στις 22 Μαρτίου 2018 ο Λι συνελήφθη με τις κατηγορίες της δωροληψίας, διασπάθισης δημόσιου χρήματος και φοροδιαφυγής, αδικήματα τα οποία φέρονται να είχαν διαπραχθεί κατά την προεδρία του. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια, αλλά του δόθηκε χάρη το 2022.

Η κόρη του δικτάτορα

Παρκ Γκουν-χιέ: Η κόρη του δικτάτορα Παρκ κυβέρνησε από το 2013 έως το 2017. Ωστόσο, στις 9 Δεκεμβρίου 2016 η Παρκ καθαιρέθηκε με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης λόγω της εμπλοκής της σε σκάνδαλο διαφθοράς. Τα καθήκοντά της άσκησε εν συνεχεία προσωρινά ο Χουάνγκ Γκιό-αν. Η καθαίρεση επικυρώθηκε ομόφωνα από το Συνταγματικό Δικαστήριο στις 10 Μαρτίου 2017, απομακρύνοντας οριστικά από την εξουσία την Παρκ Χάρη. Της δόθηκε χάρη στα τέλη του 2021 από τον διάδοχό της.

Μουν Τζε-ιν: Κυβέρνησε από το 2017 έως το 2022 και θεωρείται από τους ελάχιστους «καθαρούς» νοτιοκορεάτες ηγέτες που διευκόλυνε μια άνευ προηγουμένου αναθέρμανση των σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα μέσω μιας επιτυχημένης εκστρατείας προσωπικής διπλωματίας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Πολιτικοί σαν τον Μουν Τζε-ιν είναι ανάθεμα για τον σημερινό αυταρχικό πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ.

Must in

Ο Άλαν Σίρερ αποθεώνει τη Νότιγχαμ Φόρεστ – «Το όριο της είναι ο ουρανός» λέει ο θρυλικός άσος της Νιούκαστλ

Ο Άλαν Σίρερ μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για τη Νότιγχαμ Φόρεστ και την εντυπωσιακή πορεία της στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο