Απάντηση στον Σ. Φάμελλο για τα όσα ανέφερε περί των υποκλοπών χθες στη Βουλή έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κ. Τσουκαλάς.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε στην ομιλία του πως «δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι εμάς μας ξένισε το κλίμα το οποίο βγήκε από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Μητσοτάκη. Και θέλουμε και κάποιες απαντήσεις. Από τη μία μεριά είναι λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ. Λες και δεν υπήρξε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Και θέλουμε πράγματι απαντήσεις σε αυτό».

Όπως ανέφερε o κ. Τσουκαλάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του in, «ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε με τον πιο ευθύ τρόπο από τον πρωθυπουργό, και με την ιδιότητά του ως προϊσταμένου της ΕΥΠ, να εφαρμοστεί η δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία στην ουσία υποχρεώνει την ΕΥΠ να τον ενημερώσει εγγράφως για τους λόγους παρακολούθησης. Δεν υπάρχει πιο θεσμικός κατηγορηματικός και ξεκάθαρος τρόπος».

«Βαθιά θεσμικό ζήτημα δημοκρατίας και ποιότητας των θεσμών»

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται για «μία βεντέτα του Ν. Ανδρουλάκη με τον πρωθυπουργό αλλά ένα βαθιά θεσμικό ζήτημα δημοκρατίας και ποιότητας των θεσμών το οποίο αποκάλυψε ο πρόεδρος και το ΠΑΣΟΚ. Όλη αυτή η προσπάθεια ελέγχου του πολιτικού συστήματος δεν θα είχε γίνει γνωστή αν δεν είχε πάρει αυτές τις πρωτοβουλίες το ΠΑΣΟΚ».

Σχολιάζοντας, δε, την ατάκα του κ. Φάμελλου περί ανατρεπτικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι «ανατρεπτική αντιπολίτευση είναι αυτή η οποία μπορεί να νικήσει τη ΝΔ και να κάνει πράξη την πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Είναι εκείνη η οποία στριμώχνει τη ΝΔ όπως κάναμε και με τη φορολόγηση τραπεζών που προτείναμε και αναγκάστηκε να πει ότι θα πάρει κάποια μέτρα αλλά και να εκτεθεί ότι δεν είχε κάνει τίποτα δύο χρόνια παρά τους λεονταρισμούς του κ. Σταϊκούρα. Είναι εκείνη η οποία έβαλε το θέμα του θεσμού της διαιτησίας και της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους. Είναι εκείνη η οποία μίλησε για τα βαρέα και ανάγκασε τον κ. Γεωργιάδη να δεσμευτεί τουλάχιστον ότι κάτι θα φέρει».

«Στρατηγικό λάθος της παραδοσιακής αριστεράς να στοχοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ»

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι «θα είναι στρατηγικό λάθος της παραδοσιακής αριστεράς να στοχοποιήσουν το ΠΑΣΟΚ, διότι αυτό θα διευκολύνει στην πράξη τη διαιώνιση της εκλογικής κυριαρχίας της ΝΔ η οποία τώρα κλυδωνίζεται. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο βασικός εναλλακτικός πόλος απέναντι στη ΝΔ και για εμάς ο αγώνας είναι μονομέτωπος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και σε μία κυβέρνηση η οποία θεωρούμε ότι δεν προχωράει στην ορθή κατεύθυνση τη χώρα. Δεν λέμε ότι είμαστε μάγοι ή έχουμε ραβδιά. Εμείς θέλουμε να δώσουμε λύσεις. Η κοινωνία έχει βιώσει 15 χρόνια όπου νιώθει ότι οι πολιτικές δυνάμεις δεν έλεγαν την αλήθεια. Εμείς θέλουμε να λέμε την αλήθεια, να έχουμε ένα πολιτικό σύστημα με συγκρούσεις αλλά με πολιτικό πολιτισμό και παραγωγικό διάλογο για να προχωράει η χώρα».

Όσον αφορά στη συνάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσουκαλάς μίλησε για την ανάγκη διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο πολιτειακούς παράγοντες, επισημαίνοντας την κρισιμότητα του δημογραφικού.

«Το δημογραφικό απειλεί την ίδια τη συνοχή της χώρας και την οικονομική ανάπτυξη. Θα πρέπει, επομένως, να είναι ένα πεδίο συζήτησης των κομμάτων γιατί χρειαζόμαστε πολιτικές μακράς πνοής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η ευρωπαϊκή οδηγία λέει να διασφαλίσουμε επαρκείς κατώτατους μισθούς»

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόνισε πως «η ευρωπαϊκή οδηγία λέει να διασφαλίσουμε επαρκείς κατώτατους μισθούς και να φτάσουν οι ευρωπαϊκές χώρες σε ένα 80% συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στο πρώτο εμείς είπαμε ότι ο αλγόριθμος που φέρνει η κυβέρνηση δεν εξασφάλιζε επαρκή κατώτατο μισθό. Δεν το λέμε εμείς, αλλά μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύτηκε στην ‘Καθημερινή’ και έδειχνε ότι οι αυξήσεις με τον αλγόριθμο θα είναι πολύ πιο μικρές και πως οι μελλοντικές από το 2028 και μετά θα είναι κάτω από τον πληθωρισμό».

Ο κ. Τσουκαλάς πρόσθεσε ότι «άρα αυτό σήμαινε ότι δεν θα διαμορφώνουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης. Υπενθυμίζω ότι ο κατώτατος μισθός είναι πολύ κάτω από το 60% του διαμέσου μισθού ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι πάνω. Η κυβέρνηση είπε ότι έφερε το γαλλικό μοντέλο. Δεν έφερε το γαλλικό μοντέλο. Το γαλλικό μοντέλο έχει 94% κάλυψη από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Στη χώρα μας είναι 28% ενώ το 2019 που ανέλαβε η ΝΔ ήταν στο 25%. Δεν πρέπει να απολογηθεί η κυβέρνηση που μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας αυξήθηκε μόνο 3%;».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις ΣΣΕ

Τόνισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ –  ΚΙΝΑΛ για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας «εξασφαλίζει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού με μη άναρχο τρόπο καθώς εκείνοι μπορούν, έχοντας όλα τα εργαλεία -παραγωγικότητα, αγοραστική δύναμη, πληθωρισμό, ανάπτυξη- να συνεκτιμούν πρωτογενώς και τις αντοχές των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών και να βρίσκουν λύσεις. Αν μέσα στην ύλη των μισθών που καταρτίζονται από συλλογικές συμβάσεις μπει ο κατώτατος μισθός, αυτομάτως πάμε από το 28% στο 56%. Άρα πιο γρήγορα θα φτάσουμε και στο 80%. Η κυβέρνηση με αυτό που κάνει και υπονομεύει τον στόχο του 80% και δεν καλύπτει επαρκείς κατώτατους μισθούς».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι η Νέα Δημοκρατία «το πρώτο πράγμα που έκανε το 2019 ήταν να καταργήσει με το άρθρο 57 του νόμου 4935 τον θεσμό της διαιτησίας όσον αφορά το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής. Η απόφαση 2307 του 2014 του ΣτΕ της χώρας μας, όμως, είχε κρίνει επ’ αφορμή της ΠΥΣ 6 του 2012, ότι οι διατάξεις οι οποίες περιορίζουν το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία παραβιάζουν το άρθρο 22 του Συντάγματος».