Βέλη κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη εξαπέλυσαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Βουλής τόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σ. Φάμελλος όσο και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλ. Χαρίτσης.

Οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και της Νέας Αριστεράς -με διαφορετικό μεν τρόπο με παρόμοια δε στόχευση- επιχείρησαν να αναδείξουν ότι «προετοιμάζεται ή τουλάχιστον εκπέμπεται μία συναίνεση» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος τόνισε στην ομιλία του πως «δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι εμάς μας ξένισε το κλίμα το οποίο βγήκε από τη χθεσινή συνάντηση του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Μητσοτάκη. Και θέλουμε και κάποιες απαντήσεις. Από τη μία μεριά είναι λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ. Λες και δεν υπήρξε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης. Και θέλουμε πράγματι απαντήσεις σε αυτό».

Ο κ. Φάμελλος διερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχουν πραγματικά περιθώρια συνεργασίας με τη κυβέρνηση με αφορμή τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, τις ανεξάρτητες αρχές, για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια παιδεία.

Απαντώντας στον κ. Φάμελλο ο κ. Ανδρουλάκης, τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος. Αποκάλυψα το παρακράτος της ΝΔ, το πήγα στη δικαιοσύνη, το πήγα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και το ΣτΕ. Με πρωτοβουλία μου έβγαλε αντισυνταγματικό τον νόμο της ΝΔ που βοήθησε στη συγκάλυψη. Τι από όλα αυτά κάνανε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να κάνετε αυτά τα δηλητηριώδη υπονοούμενα απέναντί μου».

«Θα μπορούσατε να πείτε δεν υπήρχε τέτοιο κλίμα»

Ανταπαντώντας ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε πως δεν πήρε καμία απάντηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το κλίμα συναίνεσης. Όπως είπε, «θα μπορούσατε να πείτε δεν υπήρχε τέτοιο κλίμα. Δεν το άκουσα. Και σας ρωτάω, ξεχάστηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών;»,

Ακολούθως πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για το θέμα αυτό. Εγκέφαλος και εντολέας του παρακράτους είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης. Το θέμα είναι αν υπάρχει κλίμα συναίνεσης ή προγραμματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη πιο άδικη κυβέρνηση. Θέλουμε να βρούμε προοδευτικές λύσεις και θέλουμε να ξέρουμε. Είδα ακρότητα στο ύφος σας. Απολύτως εποικοδομητικό αυτό που κάνουμε. Ρωτάμε συγκεκριμένα να μα απαντήσετε», αντίτεινε ο κ. Φάμελλος ο οποίος έψεξε τον κ. Ανδρουλάκη και για την πρόταση έκτακτης φορολόγησης των κερδών των τραπεζών στα 500 εκατ. ευρώ διαφωνώντας με το ποσό.

«Θα οδηγήσουμε το γρηγορότερο τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, όχι σαν τον δικό σας δρόμο»

Ως προς το τελευταίο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως , κ. Φάμελλε, εμείς αυτό που προτείναμε είναι πολύ συγκεκριμένο. Το 5% είναι στα 4,87 δισ. κερδών του 2023, δηλαδή 243 εκατ. ευρώ. Ανάλογο ποσό και μεγαλύτερο είναι για το 2024, άρα είναι συνολικά 500 εκατ. ευρώ. Τώρα, τα 400 εκατ. ευρώ είναι το όριο για να περιλαμβάνονται οι συστημικές μεγάλες τράπεζες σε αυτό το οποίο προσδιορίζουμε. Άρα, δεν αλλάζει το κομμάτι της φορολόγησης».

Πρόσθεσε επίσης πως «για τα μαθήματα περί αντιπολίτευσης στον κ. Φάμελλο, το ΠΑΣΟΚ θα κάνει αξιόπιστη, προγραμματική, δυναμική και δομική αντιπολίτευση, αλλά χωρίς τοξικότητες. Επιτρέψτε μας να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει το γρηγορότερο δυνατό τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και όχι τον δικό σας δρόμο που την έκανε δυο φορές κυβέρνηση».

Χαρίτσης: «Τσάι και… συμπάθεια» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

Ο Αλ. Χαρίτσης κατά την ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε στην πρόταση της Νέας Αριστεράς για την προεδρία της Δημοκρατίας, τον επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο.

Χαρακτήρισε, εμμέσως πλην σαφώς, τη συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη ως «άνευρη συναίνεση», λέγοντας πως από τη Νέα Αριστερά δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση στην πολιτική της συγκάλυψης.

Όπως είπε, η πρόταση αυτή έχει «ενοχλήσει» γιατί «σπάει τη λογική της άνευρης συναίνεσης και κυρίως θέτει στο επίκεντρο κάτι πολύ σπουδαίο. Την υπεράσπιση των δημοκρατικών θεσμών και του κράτους δικαίου απέναντι σε μια κυβέρνηση που ενορχήστρωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών και στη συνέχεια επιδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να το συγκαλύψει». Τόνισε επίσης ότι από τη Νέα Αριστερά «δεν θα υπάρξει καμία συναίνεση στην πολιτική της συγκάλυψης».

Αργότερα, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, πραγματοποίησε ένα σκωπτικό σχόλιο για τη συνάντηση των δύο ανδρών.

Ερωτηθείς για το πώς είδε τη συνάντηση των Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Ανδρουλάκη σχολίασε «τσάι και συμπάθεια». Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός κέρασε χθες τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ πράσινο τσάι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξού και το σχόλιο του προέδρου της Νέας Αριστεράς.

Η κόντρα Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη για τη φορολόγηση των τραπεζών

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει τροπολογία για τη φορολογία 5% επί των κερδών (άνω των 400 εκατ. προ φόρων για τα έτη χρήσης 2023, 2024) των τραπεζών. Ο πρωθυπουργός ακολούθως από τη Μ. Βρετανία όπου βρισκόταν έκανε γνωστό ότι δεν θα τη δεχθεί η κυβέρνηση, κάτι που αποτυπώθηκε και στη θεσμική συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη και Ν. Ανδρουλάκη.

Στη σημερινή του ομιλία, ζήτησε από τον Κυρ. Μητσοτάκη να σκεφτεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών ώστε «να υπάρχει ένας φραγμός στην ασυδοσία τους».

Ανέφερε επίσης πως «βλέπουμε στον δημόσιο διάλογο διαρροές ότι τώρα η Κυβέρνηση σκέφτεται να προαναγγείλει παρεμβάσεις για τις υπέρογκες χρεώσεις και τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο καταθέσεων και χορηγήσεων. Τώρα ξυπνήσατε;».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «όταν τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη, τη μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίου στην Ευρώπη, υπερχρεώσεις, μερίσματα που μοίρασαν με φόρο 5% που εσείς ψηφίσατε. 5%, παρακαλώ, φορολογείται όποιος παίρνει μερίσματα εκατ. ευρώ από τις τράπεζες, αλλά φορολογείται με 9% ο ανειδίκευτος εργάτης που παίρνει τον κατώτατο μισθό. Και αυτό είναι η δική σας φορολογική δικαιοσύνη; Εδώ μιλάμε για μια πολιτική που είναι τροχονόμος της ασυδοσίας των τραπεζών».

Τέλος, επισήμανε πως «ως ΠΑΣΟΚ, από αυτήν τη μάχη απέναντι στην ασυδοσία των τραπεζών δεν θα υποχωρήσουμε. Γιατί είναι κοινωνικό αίτημα και είναι δίκαιο να φορολογήσουμε τα υπέρογκα κέρδη τους. Και όχι μόνο αυτών. Και άλλων ισχυρών που εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα χρόνια των αδιεξόδων του ελληνικού λαού».

Η απάντηση Μητσοτάκη για τις τράπεζες – Προανήγγειλε παρεμβάσεις από την κυβέρνηση

Τη μη ικανοποίησή του για την αντίδραση των τραπεζών εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, που χρήζουν αντιμετώπιση. Όπως οι υψηλές προμήθειες, τα χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις. Τα στεγαστικά δάνεια, που δεν δίνονται με τον καλύτερο ρυθμό, αλλά και ακίνητα που ακόμη δεν έχουν εκποιήσει προκειμένου να μπουν στην αγορά. Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν, δεν μας έχει ικανοποιήσει η αντίδραση τους».

Προανήγγειλε ότι θα υπάρχουν πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης, πως «ας είμαστε ρεαλιστές, σε αυτή τη συγκυρία, πυροτεχνήματα, όπως η έκτακτη φορολόγηση δεν θα δώσουν απάντηση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Ζήτησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης «λίγο υπομονή» για τις προτάσεις της κυβέρνησης, ώστε, όπως είπε, «να μπορέσουν να αντιληφθούν και οι τράπεζες ότι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα επιτελέσουν το έργο τους στην ελληνική κοινωνία».

Στη δευτερολογία του ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «προτείνω στους βουλευτές της ΝΔ, όταν ο πρωθυπουργός αναφέρεται σε πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει στο μέλλον για να μειώσει τις τραπεζικές χρεώσεις, να μη χειροκροτάτε δυνατά γιατί τρομάζετε τις αγορές και τους επενδυτές».