Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας τρίτης πυρηνικής εποχής, προειδοποίησε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ο κόσμος έχει αλλάξει», δήλωσε ο ναύαρχος σερ Τόνι Ράντακιν σε διάλεξη που έδωσε την Τετάρτη στο Βασιλικό Ινστιτούτο Ηνωμένων Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. «Η παγκόσμια ισχύς μετατοπίζεται και μια τρίτη πυρηνική εποχή είναι μπροστά μας».

Αυτή η εποχή, προειδοποίησε, είναι «συνολικά πιο πολύπλοκη» από εκείνες που προηγήθηκαν. Η πρώτη από αυτές τις εποχές ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος, είπε ο Ράντακιν , ενώ η δεύτερη καθορίστηκε από τις προσπάθειες αφοπλισμού.

Αυτή η τρίτη πυρηνική εποχή, την οποία, σύμφωνα με τον Ράντακιν, ο κόσμος βρίσκεται «στην αυγή της», «ορίζεται από πολλαπλά και ταυτόχρονα διλήμματα, πολλαπλασιασμό των πυρηνικών και διασπαστικών τεχνολογιών και σχεδόν πλήρη απουσία των αρχιτεκτονικών ασφαλείας που προηγήθηκαν».

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι πολλαπλές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έχουν ανατρέψει την παγκόσμια σταθερότητα, πρότεινε. Παρότι σε όλες περιπτώσεις υπάρχει άμεση και έμμεση εμπλοκή της Δύσης.

Η στρατηγική αποτροπής του ΝΑΤΟ λειτουργεί λέει ο Βρετανός ναύαρχος

Η ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία ήταν η «πιο εξαιρετική εξέλιξη της χρονιάς», είπε, καθώς και η χρήση από τη Μόσχα μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προμηθεύει το Ιράν και οι απειλές της να εξοπλίσει τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης σε αντίποινα για την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο, η Ρωσία επικαιροποίησε το πυρηνικό της δόγμα, δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε στην Ουκρανία την άδεια να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με αμερικανικής κατασκευής όπλα.

Παρά ταύτα, ο Ράντακιν πιστεύει ότι υπάρχει μόνο μια «μικρή πιθανότητα» να επιτεθεί ή να εισβάλει η Ρωσία στο ΝΑΤΟ, καθώς γνωρίζει ότι «η απάντηση θα ήταν συντριπτική, είτε συμβατική είτε πυρηνική».

«Η στρατηγική αποτροπής του ΝΑΤΟ λειτουργεί», δήλωσε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.«Αλλά πρέπει να διατηρηθεί ισχυρή και να ενισχυθεί απέναντι σε μια πιο επικίνδυνη Ρωσία».

Διαίρεσε τον κόσμο σε τρεις ομάδες με μέτρο τους «παγκόσμιους κανόνες»

Η παγκόσμια ανησυχία διαιρεί τον κόσμο σε τρεις ομάδες, δήλωσε ο Ράντακιν . Στη μία ομάδα είναι τα αυταρχικά κράτη που «επιδιώκουν να αμφισβητήσουν τους παγκόσμιους κανόνες», συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Στη δεύτερη είναι τα «υπεύθυνα κράτη», που περιλαμβάνουν κυρίως δημοκρατίες, αλλά και μοναρχίες του Κόλπου και άλλα που είναι «δεσμευμένα στην εταιρική σχέση και στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στον κόσμο», συνέχισε.

Η τρίτη ομάδα αποτελείται από χώρες που «αντισταθμίζουν και σκύβουν μεταξύ των δύο για το μέγιστο δυνατό πλεονέκτημα», δήλωσε ο Ράντακιν. Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να διατηρούν πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων τους για να τους νικήσουν, πρόσθεσε.

Τον Οκτώβριο, ένα ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν κατέστρεψε την ικανότητα της Τεχεράνης να παράγει βαλλιστικούς πυραύλους για ένα χρόνο και «κατέστρεψε σχεδόν το σύνολο του συστήματος αεράμυνας του Ιράν», είπε. «Υπό αυτή την έννοια, η Ρωσία μας δείχνει πώς να μην πολεμάμε. Και το Ισραήλ, με την απάντησή του στο Ιράν, μας έδειξε το δυσανάλογο πλεονέκτημα των σύγχρονων τρόπων μάχης», δήλωσε ο Ράντακιν.