«Merde!» – Τι απαντά ο Economist στην αισιοδοξία του κλυδωνιζόμενου Μακρόν περί «ισχυρής» γαλλικής οικονομίας
Με τίτλο η Γαλλία έχει μπέξει και συνοδευτική φωτογραφία που αναγράφει «merde!» (σκατ@) ο Economist κάνει μια ζοφερή εκτίμηση για την κατάσταση στο Παρίσι.
- Στη Γροιλανδία ο γιος του Τραμπ μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο πατέρας του να την... αγοράσει
- «Έχουν καταγραφεί περίπου 100 δονήσεις» - Τι είπε ο Λέκκας για το ενδεχόμενο μεγαλύτερου σεισμού στην Ηλεία
- Επιδοτήσεις στο ρεύμα και τον Ιανουάριο – Τι λέει ο Σκυλακάκης για ρωσικό αέριο
- Υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς: Ο Τραμπ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει αναβολή της απαγγελίας της ποινής του
Παρά την γενικευμένη ανησυχία που επικρατεί στην Ευρώπη για την κρίση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να τηρήσει μία στάση ψυχραιμίας. Είναι όμως δικαιολογημένη η αισιοδοξία του Γάλλου ηγέτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ είχε προσπαθήσει να περάσει τον προϋπολογισμό του για το 2025, αλλά συνάντησε τη σκληρή πραγματικότητα χωρίς πλειοψηφία και έγινε ο πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία της Πέμπτης Δημοκρατίας.
Ενώ όμως προειδοποίησε για οικονομική αστάθεια ο Μακρόν είχε έναν αισθητά διαφορετικό τόνο. «Δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο με αυτά τα πράγματα, έχουμε μια ισχυρή οικονομία», είπε. «Η Γαλλία είναι μια πλούσια, σταθερή χώρα, η οποία έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και τις τηρεί, η οποία έχει σταθερούς θεσμούς, ένα σταθερό σύνταγμα».
Σύμφωνα όμως με το συντηρητικό οικονομικό περιοδικό Economist, η κατάσταση της Γαλλίας όχι μόνο δεν δικαιολογεί τέτοια αισιοδοξία, αλλά πρέπει να παραδειγματίσει την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Γουρούνια» και οι Γάλλοι
Ενώ «οι Βόρειοι Ευρωπαίοι κορόιδευαν τα ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ (P.I.G.S.) -Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία- για τους άχαρους τρόπους τους. Η Γαλλία έχει γίνει πλέον γουρούνι, ενώ τα ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ έχουν μεταρρυθμιστεί σε μεγάλο βαθμό» γράφει ο Economist.
Το υποκείμενο πρόβλημα, σύμφωνα με τον Economist, είναι ότι οι περισσότεροι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν την οικονομική πραγματικότητα, κατηγορώντας τους μάλιστα που… δεν θέλουν λιτότητα(!). «Όπως και άλλες ηλικιωμένες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό από την Αμερική και την Ασία, η Γαλλία κάνει μη βιώσιμες δαπάνες. Φέτος το δημοσιονομικό της έλλειμμα προβλέπεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ».
«Δεν έχει κυβέρνηση και προϋπολογισμό, και είναι πολιτικά αδιέξοδο»
Αναφέρεται ότι ο Μαρνιέ, κατόπιν εντολής του Μακρόν, προσπαθούσε να το διορθώσει αυτό. Με το πακέτο των 40 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και 20 δισ. ευρώ σε αυξήσεις φόρων μείωσε το έλλειμμα μόνο κατά μια ποσοστιαία μονάδα περίπου. «Ακόμη και αυτό ήταν υπερβολικό για την ανεύθυνη δεξιά και αριστερά, που προτιμούσε να κυνηγήσει την εξουσία προκαλώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια» σχολιάζει το οικονομικό περιοδικό τονίζοντας πως είναι δύσκολο να βρεθεί λύση σε αυτό.
«Μέχρι οι ψηφοφόροι να ανακαλύψουν ξανά τα πλεονεκτήματα της λιτότητας, θα συνεχίσουν να ψηφίζουν για τις φαντασιώσεις που διακινούνται από τα άκρα. Λογικοί, δηλαδή επώδυνοι, προϋπολογισμοί δεν θα περάσουν. Η οικονομική ανάπτυξη θα διευκόλυνε όλα αυτά, αλλά η Γαλλία αναπτύσσεται μόλις κατά 1% ετησίως, το οποίο δεν είναι πολύ άσχημο για την Ευρωζώνη, αλλά όχι αρκετό για να επηρεάσει το δημοσιονομικό πρόβλημα. Το απόθεμα χρέους της Γαλλίας είναι ένα ανησυχητικό 110% του ΑΕΠ».
Μπορεί ο Μάριο Ντράγκι να είχε δηλώσει το 2012 ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν έτοιμη να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να υπερασπιστεί το ευρώ, αλλά σύμφωνα με τον Economist αυτό είναι μια πρόσκαιρη ανακούφιση στα χρόνια προβλήματα της Γαλλίας και της Ευρώπης, όχι μια λύση.
«Οι οικονομίες της Ευρώπης δεν αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα για να χρηματοδοτήσουν τις απαιτήσεις τους. Η Ευρωζώνη προβλέπεται να αναπτυχθεί μόλις κατά 0,8% το 2024. Τραμπ απειλεί με δασμούς σε όλες τις εισαγωγές στην Αμερική 10% ή ίσως 20%, με πολύ περισσότερους για χώρες που αντιπαθεί ιδιαίτερα, όπως η Κίνα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ένα κύμα ντάμπινγκ στην Ευρώπη» προειδοποιεί το οικονομικό περιοδικό.
Η Γαλλία του Μακρόν δίνει μαθήματα
Την ίδια στιγμή, ο Economist υπενθυμίζει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για την Άμυνα, ειδικά με την επερχόμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ .
Έτσι, το δημοσίευμα υπογραμμίζει πως αυτή η δεινή θέση της Γαλλίας δίνει μαθήματα. Τα παραδοσιακά κόμματα της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς της χώρας έχουν κατακερματιστεί. Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του, οι μισοί ψηφοφόροι επέλεξαν εξτρεμιστές στον πρώτο γύρο. Πρόεδροι επί προέδρων απέτυχαν να θέσουν υπό έλεγχο τον προϋπολογισμό. Η γήρανση του πληθυσμού και οι αυξανόμενες απειλές για την εθνική ασφάλεια σημαίνουν ότι το δημοσιονομικό βάρος θα αυξηθεί. Ο σκληρός και παρεμποδιστικός πολιτικός λόγος της χώρας απλώς επιταχύνει την ολίσθηση στα άκρα – και ως εκ τούτου δυσκολεύει τις λύσεις. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, μεγάλο μέρος της Ευρώπης έχει παγιδευτεί στην ίδια άθλια παγίδα, υποστηρίζει.
«Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον στη Γαλλία, είναι αδιέξοδο» εκτιμά ο Economist. «Χωρίς κόμμα ή συμμαχία κοντά στην πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η χώρα αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική μιας σειράς βραχύβιων κυβερνήσεων μειοψηφίας που θα αγωνιστούν να επιτύχουν οτιδήποτε».
Επιπλέον, δεδομένου ότι ο καλοκαίρι ο Εμανουέλ Μακρόν, είχε διεξάγει πρόωρος εκλογές το κπερασμένο καλοκαίρι, δεν μπορεί να προκηρύξει νέες εκλογές μέχρι τον Ιούλιο του 2025, ενώ ακόμα και τότε δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιοδήποτε κόμμα ή συνασπισμός θα κερδίσει την πλειοψηφία.
«Μολύνεται» η ΕΕ
Αν και η πτώση της κυβέρνησης θα πρέπει τουλάχιστον να αποφευχθεί, επειδή ο προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους μπορεί πιθανώς να μεταφερθεί στο επόμενο έτος, η κατάσταση αποκλείει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, λέει ο Economist, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο Γάλλος πρόεδρος.
Όλα αυτά βέβαια, έχουν ευρωπαϊκό αντίκρισμα, φαίνεται στην ανάλυση του Economist.
Δυστυχώς, οι κυβερνώντες πολιτικοί της Ευρώπης δεν είναι σε θέση να επιτύχουν συναίνεση σχετικά με το πώς να πληρώσουν για τις υπάρχουσες και τις μελλοντικές απαιτήσεις. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, ο πολιτικός κατακερματισμός οδηγεί σε ασταθείς κυβερνήσεις, είτε επειδή δημιουργεί ετερογενείς συνασπισμούς, όπως στη Γερμανία ή την Ολλανδία, είτε κυβερνήσεις μειοψηφίας όπως η Γαλλία ή η Ισπανία. Η αδυναμία τους μολύνει την ΕΕ στο σύνολό της γιατί, χωρίς ηγεσία από τη Γαλλία και τη Γερμανία, τίποτα φιλόδοξο δεν μπορεί να συμβεί στις Βρυξέλλες., καταλήγει το βρετανικό οικονομικό περιοδικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις