Ρόδι: ένα XMAS φρούτο που απολαμβάνεις με πολλούς τρόπους
Ένα από τα πιο όμορφα φρούτα του χειμώνα, σύμβολο αφθονίας και αναγέννησης.
- Συνταξιούχοι στη ζούγκλα του μαυροπίνακα - Επιστρέφουν στις τάξεις για να καλύψουν τα κενά
- Αν δείτε αυτόν τον καρχαρία στη Μεσόγειο, παρακαλούμε αφήστε τον ήσυχο
- Κώστας Γεωργουσόπουλος: Θλίψη και συγκίνηση στην κηδεία του
- Φρίκη στη δομή προσφύγων στη Μαλακάσα – Μαστίγωσαν και κακοποίησαν σεξουαλικά ανήλικο
Το ρόδι είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φρούτα των Χριστουγέννων, συνδυάζοντας την εορταστική του εμφάνιση με τις πλούσιες θρεπτικές του ιδιότητες. Είναι ένα φρούτο που συχνά συνδέεται με την καλοτυχία, την αφθονία και τη μακροζωία, γι’ αυτό και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των γιορτών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Το ρόδι ιστορικά συμβολίζει τη γονιμότητα και την αφθονία (με το πλήθος των γλυκών και ζουμερών σπόρων του) και την αναγέννηση, εξού και το συναντάμε στις γιορτές που λαμβάνουν χώρα στο τέλος κάθε έτους και στην αρχή του επόμενου. Όσο για το χρώμα του, το βαθύ κόκκινο, είναι σίγουρα το χρώμα των Χριστουγέννων.
Όσο για το σπάσιμο του ροδιού στην πόρτα την Πρωτοχρονιά, το κάνατε και εσείς; Αυτή η παλιά παράδοση που θέλει αυτό το έθιμο να φέρνει τύχη και ευημερία για το σπιτικό ακόμα κρατάει σε πολλά νοικοκυριά.
Το ρόδι όμως πέραν όλων των συμβολισμών του, αποτελεί και ένα super food καθότι είναι μία μοναδική πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών, ιδιαίτερα πολυφαινολών, που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής. Επιπλέον, περιέχουν βιταμίνη Κ, κάλιο, και φολικό οξύ, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και των οστών.
Αυτός ο μικρός θησαυρός, που είναι και η εποχή του, μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή ως συνοδευτικό στο πρωινό σας με το γιαούρτι ή/και τα δημητριακά. Μπορείτε να το προσθέσετε σε μία σαλάτα (ταιριάζει απίστευτα σε μία πράσινη σαλάτα που θα προσθέσετε επιπλέον καρύδια, μπλε ή κατσικίσιο τυρί, βαλσαμικό ξύδι και ελαιόλαδο).
Στην κουζίνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις μαρινάδες ή ως γαρνίρισμα πάνω από ψητά κρέατα ή πουλερικά ή ακόμα και στο φαγητό όπως το χοιρινό ή το αρνί, προσθέτοντας μια γλυκόξινη εσάνς.
Το ρόδι επίσης λόγω της γλυκύτητας και της ελαφριάς οξύτητάς του, ταιριάζει ασφαλώς και σε γλυκά, όπως και ως γαρνιτούρα σε τάρτες, κέικ και άλλα εορταστικά γλυκίσματα.
Το ρόδι επίσης είναι απίθανο ως χυμός ή ως βάση για ένα χριστουγεννιάτικο ποτό, όπως με σαμπάνια που αρμόζει στις γιορτές ή ακόμα και συνδυαστικά με διάφορα λευκά ποτά. Αν δεν σας αρέσει το αλκοόλ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χυμό του σε σπιτικά αφεψήματα, όπως τσάι με ρόδι και μέλι.
Όσο για τη μορφή του, είναι ένας πολύ όμορφος καρπός που χρησιμοποιείται και ως διακοσμητικό παντού μέσα στο σπίτι. Η καλοτυχία του, το έχει κάνει από μπρελόκ, μέχρι στολίδι στο δέντρο. Εμείς το προτιμάμε ως βρώσιμο που απογειώνει αλμυρές και γλυκές γεύσεις, ενδυναμώνοντας παράλληλα και τον οργανισμό μας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις