Τον πήραν και δεν τον είδα ποτέ ξανά: Ο Ρούμπενς Πάιβα ήταν ένας από τους εκατοντάδες που «εξαφάνισε» η χούντα της Βραζιλίας
Ο Μαρσέλο, γιος του Ρούμπενς Πάιβα, θυμάται τη μέρα που η δικτατορία της Βραζιλίας «εξαφάνισε» τον πατέρα του - ένα μεσημέρι Ιανουαρίου του 1971.
Το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιανουαρίου 1971. Η οικογένεια Πάιβα είχε μαζευτεί στο τραπέζι για το μεσημεριανό, όταν οπλισμένοι άνδρες της βραζιλιάνικης αεροπορίας εισέβαλαν στο σπίτι τους και πήραν με τη βία τον Ρούμπενς Πάιβα.
«Δεν είχα την παραμικρή ιδέα για το τι συνέβαινε. Ήταν ένα τρομακτικό συναίσθημα» λέει ο 65χρονος Μαρσέλο Ρούμπενς Πάιβα, γιος του πολιτικού μηχανικού και ενεργού πολιτικού. Το πιο τρομακτικό, όμως, για τον τότε 11χρονο Μαρσέλο ήταν η επόμενη ημέρα – τότε που οι στρατιωτικοί επέστρεψαν στο σπίτι τους και συνέλαβαν τόσο τη μητέρα του Γιούνες όσο και την αδερφή του Ελιάνα.
Η 15χρονη Ελιάνα θα αφεθεί ελεύθερη μετά από μια μέρα στα κρατητήρια. Η Γιούνες Μάιβα θα μείνει στη φυλακή για 12 μέρες. Ο Ρούμπενς Πάιβα, ωστόσο, δεν θα επιστρέψει ποτέ. Η «επίσημη» δικαιολογία της βραζιλιάνικης χουντικής κυβέρνησης ήταν ότι κατά τη μεταφορά του στη φυλακή ένα αυτοκίνητο με μια ομάδα αγνώστων μέσα επιτέθηκε στους στρατιωτικούς και τον έσωσαν.
Η αλήθεια ήταν όμως πολύ διαφορετική. Σε ένα κελί δίπλα από αυτά της Ελιάνα και Γιούνες, ο Ρούμπενς Πάιβα θα βασανιστεί μέχρι θανάτου. Οι στρατιωτικοί θα εξαφανίσουν το πτώμα, τα ίχνη του και θα τον δηλώσουν «εξαφανισμένο».
Έπρεπε να περάσουν 25 χρόνια από τη σύλληψή του εκείνο του μεσημέρι του 1971, ώστε οι Αρχές να παραδεχθούν τη δολοφονία του, δίνοντας στην οικογένειά του ένα πιστοποιητικό θανάτου που βρισκόταν στα αρχεία. Όσο για τη σορό του, αυτή δεν βρέθηκε ποτέ.
«Μια οικογένεια που ήθελε να είναι χαρούμενη αλλά δεν μπορούσε»
Ο Μαρσέλο Ρούμπενς Πάιβα, ένας από τους πλέον γνωστούς και καταξιωμένους συγγραφείς της Βραζιλίας, έχει καταγράψει την ιστορία του πατέρα και της οικογένειά του στο «I’m Still Here» (Είμαι Ακόμα Εδώ) του 2015 – ένα βιβλίο best seller.
Και τώρα, περίπου μια δεκαετία μετά, ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ουόλτερ Σάλες το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία έχει ήδη κυκλοφορήσει στην Βραζιλία, με περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους να την έχουν δει ήδη – στον υπόλοιπο κόσμο αναμένεται να βγει τέλη Ιανουαρίου 2025.
«Τόσο μέσα από το βιβλίο όσο και μέσα από την ταινία ήθελα να δείξω πως αυτό που συνέβη στη δική μου οικογένεια, θα μπορούσε να είχε συμβεί και σε άλλες – και συνέβη. Συνέβη σε εκατοντάδες οικογένειες στη Βραζιλία εκείνα τα χρόνια» λέει ο Μαρσέλο Ρούμπενς Πάιβα και συμπληρώνει: «Πάντα είχα στο μυαλό μου ότι αυτό θα ήταν μια ταινία για μια οικογένεια… μια οικογένεια που ήθελε να είναι χαρούμενη, αλλά δεν μπορούσε εξαιτίας της πολιτικής τρέλας».
Ο Μαρσέλο, όμως, δεν θυμάται μόνο τα άσχημα. Έχει και μερικές ωραίες αναμνήσεις. Από τον Ρούμπενς Πάιβα: «Ήταν ένας χαρούμενος και αστείος τύπος. Είχε απίστευτο γέλιο».
- Επενδύσεις: Tρικλοποδιά στην ανάπτυξη η μονοκαλλιέργεια του real estate
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Εκατοντάδες χιλιάδες τραπεζικοί κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους
- Διήμερο δράσεων υπέρ της Παλαιστίνης – Τα Καλλιτεχνικά Σωματεία παίρνουν θέση
- Βέλγιο: Δηλητηριώδης η ουσία που είχε σταλεί στον πρωθυπουργό – Ταυτοποιήθηκε στρυχνίνη
- Το τέλος του….τέλους ταφής ζητούν οι 66 Δήμοι της Αττικής
- ΕΕ: Έρχεται στην Ελλάδα ο επίτροπος Μετανάστευσης μετά την «καμπάνα» ΕΔΔΑ για «συστηματική πρακτική επαναπροώθησης»