Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Γιατί οι «σιωπηλές κριτικές» έχουν κατακλύσει το TikTok;

Γιατί οι «σιωπηλές κριτικές» έχουν κατακλύσει το TikTok;

Η σιωπηλές κριτικές είναι μια τάση του TikTok όπου οι δημιουργοί αξιολογούν προϊόντα μη λεκτικά, χρησιμοποιώντας εκφράσεις του προσώπου ή χειρονομίες. Γιατί όμως έχουν γίνει viral;

Ήδη από το 2023, δημιουργοί στο TikTok, έχουν αρχίσει να βιντεοσκοπούν τις ονομαζόμενες «σιωπηλές κριτικές».

Δηλαδή μοιράζονται τη γνώμη τους για το μακιγιάζ, την περιποίηση του δέρματος, τα βιβλία και άλλα προϊόντα χωρίς να λένε λέξη, σύμφωνα με το CNN.

Αντ’ αυτού, αυτοί οι σιωπηλοί κριτικοί κάνουν χειρονομίες και χρησιμοποιούν εκφράσεις για να δείξουν τα συναισθήματά τους για τα προϊόντα, συγκεντρώνοντας πολλές φορές εκατομμύρια προβολές και likes στο TikTok και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

@izzysantulli Replying to @🪬jess🪬 silent review of all rare beauty products i’ve tried #silentreview #makeup #beautytok ♬ original sound – izzy

Η μη λεκτική επικοινωνία δεν είναι κάτι καινούργιο

Η έλλειψη προφορικού λόγου σε μια σιωπηλή κριτική, η οποία απαιτεί από το ακροατήριο να συμπεράνει αν ο κριτικός προτιμά ένα προϊόν ή όχι, μπορεί να φαίνεται περίεργη.

Ωστόσο, το ίδιο είδος μη λεκτικής επικοινωνίας συμβαίνει και στις πιο παραδοσιακές διαφημίσεις στις οποίες οι ηθοποιοί παρουσιάζουν ένα προϊόν με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό τους .

Είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε αυτές τις χειρονομίες και εκφράσεις ως μη λεκτική επικοινωνία, η οποία είναι οποιαδήποτε επικοινωνία ή αλληλεπίδραση χωρίς λόγια.

Είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν γρήγορα να γνωστοποιήσουν στους άλλους τι αισθάνονται σε κάθε δεδομένη στιγμή χωρίς να μιλούν.

«Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπιδράσεις και συχνά μεταφέρει ακόμη περισσότερο νόημα από τις προφορικές λέξεις. Μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας, μεταφέρουμε τα συναισθήματα», δήλωσε η Δρ Νταϊάν Πολ, ανώτερη διευθύντρια κλινικών θεμάτων στη λογοπαθολογία στην Αμερικανική Ένωση Λογοθεραπείας-Λογοθεραπείας-Ακοής.

«Η υπερβολή αυτών των μη λεκτικών επικοινωνιακών χειρονομιών και εκφράσεων του προσώπου είναι ένας τρόπος για να προσθέσετε ενδιαφέρον και ενθουσιασμό», πρόσθεσε η Πολ.

«Νομίζω ότι είναι πιθανότατα παρόμοιο με το γιατί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν emojis. Θέλουμε να περάσουμε κάτι περισσότερο από ένα απλό ‘Καλημέρα’».

Διαφορετικοί τύποι μη λεκτικών ενδείξεων

Τα τρία κοινά μη λεκτικά κανάλια που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να εκφράσουν συναισθήματα είναι το σώμα, το πρόσωπο και το άγγιγμα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2011.

Για παράδειγμα, όταν ακούτε κάποιον, μπορεί να στρέψετε το σώμα σας προς το μέρος του, να χαμογελάσετε αν συμφωνείτε με αυτό που λέει ή να αγγίξετε το χέρι του για να δείξετε την υποστήριξή σας.

Οποιοσδήποτε από αυτούς τους τρεις τύπους μη λεκτικής επικοινωνίας μπορεί επίσης να είναι σύμβολο, δηλαδή οποιαδήποτε χειρονομία που έχει ένα συμφωνημένο πολιτισμικό νόημα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου James Madison στη Βιρτζίνια.

Το πρόσωπό σας επικοινωνεί πολλά

Οι εκφράσεις του προσώπου μπορεί να είναι ακόμη και μια μορφή δημόσιας πληροφορίας.

Αν κάποιος δείχνει φοβισμένος – ανοιχτά μάτια, αυλακωμένα φρύδια και χαμηλωμένο στόμα – μπορεί να σηματοδοτήσει στους άλλους να είναι σε εγρήγορση και να αναζητούν τον κίνδυνο.

Αυτές οι εκφράσεις μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν μυστικότητα, όπως όταν λέτε σε έναν φίλο κάτι εμπιστευτικό.

Μπορεί να πετάξετε τα μάτια σας γύρω από το δωμάτιο, να πιέσετε τα χείλη σας και να σκύψετε προς τα εμπρός, πράγμα που δείχνει ότι δεν θέλετε να σας ακούσουν οι άλλοι.

Οι μη λεκτικές ενδείξεις μπορούν επίσης να εκφράσουν τη συμμετοχή ή το ενδιαφέρον σε μια συζήτηση.

Αν κάποιος γνέφει μαζί σας καθώς μιλάτε και διατηρεί οπτική επαφή, μπορείτε να συμπεράνετε ότι το άτομο αυτό ακούει ενεργά.

Οι σιωπηλές κριτικές μεταφέρουν το νόημα με χειρονομίες

Όταν μιλάμε σε κάποιον από κοντά, είμαστε σε θέση να δείξουμε προσοχή, διαπροσωπική σύνδεση και συναισθήματα επειδή μπορούμε να αντιληφθούμε το άλλο πρόσωπο ως πραγματικό, αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο να γίνει στην ηλεκτρονική επικοινωνία, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η συζήτηση και να υπάρχουν συχνότερες συγκρούσεις.

@ivanandbooks 📚 the first one just didn’t do it for me. #silentreview #BookTok #bookreviews #asmr #icebreaker #reading #readers #theballadofneverafter #fourthwing #magnoliaparks #bookish #bookworm #trending #booktropes #sarahjmaas #acotar #bookrecs #fyp #booktokfyp #rebeccayarros #divinerivals #fantasy #romantasy ♬ original sound – Ivana 📖

Αλλά οι σιωπηλές κριτικές επαναφέρουν τη μη λεκτική επικοινωνία, έστω και σε πιο υπερβολική μορφή.

«Μας ελκύουν οι άνθρωποι που είναι μη λεκτικά εκφραστικοί , και αυτοί οι άνθρωποι στις σιωπηλές κριτικές αξιοποιούν αυτή τη μη λεκτική εκφραστικότητα μέσω υπερβολικών εκφράσεων του προσώπου και χειρονομιών προκειμένου να κρατήσουν το ενδιαφέρον αλλά και να μεταφέρουν το μήνυμα», δήλωσε ο Ρον Ρίτζιο, καθηγητής ψυχολογίας και ειδικός σε θέματα μη λεκτικής επικοινωνίας και ηγεσίας στο Claremont McKenna College στην Καλιφόρνια.

Είναι επίσης κάπως σαν παιχνίδι για τις γενιές που έχουν κουραστεί από την παραδοσιακή διαφήμιση , σύμφωνα με τον Ρίτζιο.

«Προκειμένου να καταλάβουμε ποιο είναι το μήνυμα, είμαστε πιο προσεκτικοί στις μη λεκτικές ενδείξεις  για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι επικοινωνείται», είπε.

«Όλα αυτά παρακινούν τους ανθρώπους να προσπαθήσουν να δώσουν μεγάλη προσοχή και να αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα ».

Αυτή η τάση υπογραμμίζει πώς η δημιουργική ελευθερία του TikTok ενθαρρύνει μοναδικές μεθόδους αφήγησης, δείχνοντας πώς η σιωπή μπορεί να πει πολλά.

Must in

Ο Ολιβέρ Καν έτοιμος να επενδύσει στην Μπορντό

Ο Γερμανός πρώην γκολκίπερ της Μπάγερν και της Εθνικής Γερμανίας θέλει να κάνει δική του τη γαλλική ομάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο