Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι 5 μεγαλύτερες απειλές για το 2025
Η έρευνα γνώμης επιχειρηματικών στελεχών που δημοσίευσε σήμερα το Παγκόσμο Οικονομικό Φόρουμ, αξιολογεί τους σημαντικότερους κινδύνους για την επόμενη διετία.
- Γιατί ο Τραμπ θέλει τη Γροιλανδία και πώς θα μπορούσε να τη διεκδικήσει
- Συντάξεις: Έρχονται τέσσερα νέα πακέτα αναδρομικών εντός του 2025
- Φόβος και τρόμος οι πίθηκοι στην Ταϊλάνδη - «Τραμπουκίζουν» τους πολίτες και προκαλούν καταστροφές
- Στο νοσοκομείο 15χρονη μετά τον ξυλοδαρμό της από τρεις ανήλικες - Τέσσερις συλλήψεις
Ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και o επίμονος πληθωρισμός είναι οι τρεις κορυφαίες απειλές που προβληματίζουν τους ηγέτες των μεγάλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Πρόκειται για την ετήσια έρευνα γνώμης των επιχειρηματικών στελεχών (WEF Executive Opinion Survey) που πραγματοποιεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από το 1979, και λειτουργεί τροχιοδεικτικά για το τι μέλει γενέσθαι την επόμενη διετία.
Στη φετινή έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 11.000 επιχειρηματίες, από 121 χώρες. H έμφαση δίνεται στις χώρες των ισχυρών οικονομιών, της oμάδας των G20. O κατάλογος ωστόσο είναι ελλιπής, αφού απουσιάζουν χώρες-κλειδιά, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία.
Την έρευνα συντόνισαν οι Marsh McLennan, και Zurich Insurance – πολυεθνικές εταιρείες μεσιτών ασφαλίσεων και διαχείρισης κινδύνων, οι οποίες συνεργάζονται με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως στρατηγικοί εταίροι. Από τα στελέχη των επιχειρήσεων ζητήθηκε να αναφέρουν ποιες θεωρούν τις πέντε μεγαλύτερες απειλές για τη χώρα τους, από μια λίστα με 34 πιθανούς κινδύνους.
Οι πέντε βασικοί κίνδυνοι
Η έρευνα δείχνει «ένα σημαντικό επίπεδο ανησυχίας μεταξύ των επιχειρηματικών ηγετών στις χώρες της G20», δήλωσε στους ανταποκριτές του Reuters η Καρολίνα Κλιντ, εμπορική διευθύντρια Ευρώπης της Marsh McLennan.
Η οικονομική ύφεση θεωρείται ως ο κορυφαίος κίνδυνος για τους επιχειρηματίες της G20 για τα επόμενα δύο χρόνια. Τα στελέχη θεωρούν ως νούμερο δύο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τις δυσκολίες εύρεσης προσωπικού, όχι μόνο εργατικών χεριών αλλά και «ταλέντων» – όπως περιγράφουν συνήθως τους εργαζόμενους με υψηλή ειδίκευση.
Ο πληθωρισμός βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας των παγκοσμίων κινδύνων, ενώ στην τέταρτη θέση είναι η φτώχεια και οι ανισότητες.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες εισέρχονται στους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους της G20 μετά από ένα έτος που σημαδεύτηκε από θερμοκρασίες ρεκόρ, σοβαρές πλημμύρες, πυρκαγιές και τυφώνες, που έπληξαν σφοδρά και τις μεγάλες οικονομίες.
Σε επίπεδο χωρών, ψηλά στη λίστα των κινδύνων βρίσκονται οι απειλές από τη λανθασμένη χρήση της τεχνολογίας, ιδίως της Τεχνητής Νοημοσύνης, με βασικό παράγοντας ανησυχίας την παραπληροφόρηση. Πρόκειται για τον νούμερο ένα κίνδυνο για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας σύμφωνα με τα στελέχη της Ινδονησίας, τον νούμερο τρία για τις ΗΠΑ και τον τέταρτο στη λίστα για τους Βρετανούς.
Το γερμανικό παράδοξο
Στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, που φλερτάρει επώδυνα με την ύφεση, ως νούμερο ένα κίνδυνο για την επόμενη διετία οι επιχειρηματίες αξιολογούν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Το παράδοξο είναι ότι την ίδια στιγμή οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε νευραλγικούς κλάδους, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η χαλυβουργία, τα φάρμακα και χημικά, οι ηλεκτρικές συσκευές, προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας, που μετριούνται αθροιστικά σε δεκάδες χιλιάδες.
Η οικονομική ύφεση ή στασιμότητα βρίσκεται στη δεύτερη θέση των κινδύνων για τους Γερμανούς επιχειρηματίες.
Στην τρίτη θέση των κινδύνων για τους Γερμανούς επιχειρηματίες βρίσκεται η «ακούσια μετανάστευση» (involuntary migration). Πρόκειται για έναν εύσχημο όρο για να περιγράψουν τις προσφυγικές ροές και τα κύματα των ξεριζωμένων ανθρώπων, από χώρες που η βομβαρδίζονται, καταστρέφονται και καταδικάζονται ανθρωπιστική κρίση και οικονομική εξαθλίωση, με την ενεργό συμμετοχή της πολιτισμένης Δύσης.
Οι Γερμανοί βιομήχανοι και μεγαλοεπιχειρηματίες, από τη μία ανησυχούν για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, από την άλλη δεν θέλουν τους μετανάστες και προβαίνουν σε μαζικές απολύσεις ντόπιων εργατών. Πρόκειται για αντίρροπες τάσεις εντός της επιχειρηματικής ελίτ, σύμπτωμα της ευρύτερης οικονομικής αλλά και πολιτικής κρίσης.
Την τέταρτη και πέμπτη θέση των επιχειρηματικών κινδύνων στη Γερμανία συμπληρώνει η παραπληροφόρηση – αποπληροφόρηση και οι ελλείψεις στην ενεργειακή τροφοδοσία.
Θα γίνει της Κορέας
Ενδιαφέρουσες είναι οι απαντήσεις της επιχειρηματικής ελίτ της Νότιας Κορέας, που σε μια λίστα 35 κινδύνων, αξιολογούν στην τρίτη θέση την «κοινωνική πόλωση», αμέσως μετά την οικονομική επιβράδυνση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η έρευνα, που δημσοσιοποιήθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αμέσως μετά την ολιγόωρη κήρυξη στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα, είναι σαν να έχει προβλέψει την κορύφωση της κυοφορούμενης κρίσης.
Διαφοροποιήσεις από την παγκόσμια λίστα κινδύνων των G20 παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις των επιχειρηματικών στελεχών των ΗΠΑ. Ενώ στην πρώτη και δεύτερη θέση είναι η ύφεση και ο πληθωρισμός, και στην τέταρτη τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απουσιάζουν από το «τοπ-5» οι ανησυχίες για την έλλειψη εργατικού δυναμικού, τη φτώχεια και τις ανισότητες. Στη θέση τους βρίσκεται ο φόβος για τις αρνητικές συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης και τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα των τροφίμων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις