Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Αυτό που θέλουν γυναίκες και άνδρες δεν είναι αυτό που νομίζουμε – Τι λέει νέα έρευνα

Αυτό που θέλουν γυναίκες και άνδρες δεν είναι αυτό που νομίζουμε – Τι λέει νέα έρευνα

Επιστήμονες στη Σκωτία δοκίμασαν να εντοπίσουν εάν αυτό που πιστεύουν οι άνδρες και γυναίκες για τον σωματότυπο του άλλου φύλου, ισχύει και για τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά.

Στην ταινία «Αυτό Που Θέλουν οι Γυναίκες» ο πρωταγωνιστής Μελ Γκίμπσον, που υποδύεται στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, ανακαλύπτει ότι έχει το χάρισμα να ακούει τις σκέψεις των γυναικών. Στην πραγματικότητα όμως, πλήθος ερευνών αποκαλύπτουν ότι οι ετεροφυλόφιλοι έχουν την τάση να πέφτουν πολύ έξω για το τι θέλει το αντίθετο φύλο, όταν φλερτάρουν.

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει νέα έρευνα του Πανεπιστήμιου του Σεντ Άντριους της Σκωτίας η οποία πάτησε πάνω σε προηγούμενα ευρήματα που έδειξαν ότι οι στρέιτ άνθρωποι συχνά είναι εντυπωσιακά παραπληροφορημένοι για το τι αναζητούν οι πιθανοί σύντροφοι.

Γενικότερα, υπήρχε η ευρύτερη εντύπωση ότι οι άντρες συχνά νομίζουν ότι γυναίκες έλκονται από μυώδεις τύπους, ενώ οι γυναίκες πιστεύουν συχνά ότι οι άντρες επιθυμούν κομψές θηλυκές κοπέλες, όπως λένε οι ερευνητές, «οι γυναίκες υπερβάλλουν τη λεπτότητα που αρέσει στους άντρες και οι άντρες υπερβάλλουν τη μυϊκότητα που αρέσει στις γυναίκες».

Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι έλκονται από όλα τα είδη των πραγμάτων, και σπάνια από τα «άκρα» της ανθρώπινης μορφής που το Instagram και OnlyFans κατέστησαν φετίχ.

Τι συμβαίνει με τα πρόσωπα

Θέλοντας οι επιστήμονες από το Σεντ Άντριους να δουν αν αυτή η δυναμική εκτείνεται πέρα από το κορμί και στα πρόσωπα, έδειξαν, σε 153 στρέιτ γυναίκες και άνδρες πρόσωπα με τρισδιάστατα μοντέλα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα μικρό δείγμα, όπως παραδέχτηκαν και οι ερευνητές.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο καθηγητή ψυχολογίας του St. Andrews, Ντέιβιντε Πέρετ, διευθυντής του εργαστηρίου Perception Lab της σχολής, που μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλον.

Οι γυναίκες υπερεκτίμησαν τη θηλυκότητα του προσώπου που προτιμούν οι άνδρες σε μια σύντροφο και οι άνδρες υπερεκτίμησαν την αρρενωπότητα

Η ιδέα ήταν να διερευνηθούν οι αντιλήψεις των συμμετεχόντων για το πώς οι παραδοσιακοί δείκτες θηλυκότητας και αρρενωπότητας -«σεξουαλικός διμορφισμός», στην επιστημονική γλώσσα- επηρέασαν την επιθυμία των τρισδιάστατων προσώπων.

Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα που επιτρέπει στους χρήστες να επεμβαίνουν στα διάφορα χαρακτηριστικά του προσώπου, ο Πέρετ και η ομάδα του ζήτησαν πρώτα από τους συμμετέχοντες να προσαρμόσουν τα πρόσωπα ώστε να μοιάζουν με τα δικά τους και μετά εκείνα τα πρόσωπα που πίστευαν ότι το αντίθετο φύλο θα έβρισκε ιδανικά για βραχυπρόθεσμες ή μακροχρόνιες σχέσεις.

Τέλος τους ζήτησαν να απεικονίσουν αυτό που θα έλκυε τους ίδους περισσότερο για σύντομες και μακροχρόνιες γνωριμίες.

Οι γυναίκες υπερεκτίμησα τη θηλυκότητα

Αναλύοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές του Perception Lab βρήκαν μια τέλεια αντανάκλαση προηγούμενων επιστημονικών ευρημάτων σχετικά με τους άνδρες και τις γυναίκες που παρεξηγούσαν την επιθυμία του άλλου φύλου για σωματότυπους.

«Οι γυναίκες υπερεκτίμησαν τη θηλυκότητα του προσώπου που προτιμούν οι άνδρες σε μια σύντροφο και οι άνδρες υπερεκτίμησαν την αρρενωπότητα του προσώπου που προτιμούν οι γυναίκες σε έναν σύντροφο», αναφέρει η μελέτη.

Αλλά οι συνέπειες εξακολουθούν να είναι αρκετά ενδιαφέρουσες, και όχι μόνο επειδή τόσο οι στρέιτ άντρες όσο και οι γυναίκες φαίνεται να παρεξηγούν τη δυναμική της δεξαμενής γνωριμιών. Αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επίσης, ότι πολλοί ετεροφυλόφιλοι είναι δυσαρεστημένοι με την εμφάνισή τους, ακόμη και όταν είναι πιο επιθυμητή σε γυναίκες απ’ ότι νόμιζαν.

Πρόκειται για μια τοξική δυναμική, ειδικά όταν οι influencers «πουλάνε» έναν ιδανικό τύπο σώματος που βρίσκει απήχηση μόνο σε έναν μικρό ποσοστό ατόμων που βρίσκονται συνεχώς στο διαδίκτυο.

«Αυτά τα αποτελέσματα», έγραψαν οι επιστήμονες, «υποδεικνύουν εσφαλμένη αντίληψη για τις προτιμήσεις του προσώπου του αντίθετου φύλου και ότι οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορεί να συμβάλλουν στη δυσαρέσκεια με την εξωτερική εμφάνιση».

Με πληροφορίες από Neoscope

Must in

Βγαίνει από την «Ημέρα της μαρμότας» το WRC;

Σε δύο εβδομάδες το Ράλι Μόντε Κάρλο παραδοσιακά θα φιλοξενήσει τον πρώτο γύρο του WRC για το 2025. Τι αλλάζει σε σχέση με πέρυσι;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο