Ζαχαρούχα ποτά: Αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου – Χειρότερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή ζάχαρης
Έρευνα δείχνει τους κινδύνους για την υγεία από τα ζαχαρούχα ποτά
- Κοιτούσε τα κορίτσια στο στήθος και τους έταζε καλούς βαθμούς -Τι λέει στο in πρώην μαθητής του 52χρονου καθηγητή
- The Jerusalem Post: H Χαμάς κάνει comeback – Αναγεννήθηκε ή είχε περισσότερους μαχητές;
- Ο Αλέξης Κούγιας απαντά στα σχόλια για την εικόνα του: «Είναι γνωστό το πρόβλημα υγείας μου»
- «Πληρωμένη απάντηση» της πρόεδρου του Μεξικού στον Τραμπ: «Γιατί όχι Αμέρικα Μεξικάνα»
Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής καρδιαγγειακής νόσου, αλλά η περιορισμένη κατανάλωση γλυκών όχι, όπως διαπιστώνει μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Public Health».
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 70.000 άτομα από δύο μεγάλες κοόρτες στη Σουηδία, στις οποίες οι συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους το 1997 και το 2009.
Κατά τη μελέτη, εξέτασαν την κατανάλωση ζάχαρης από γλυκά και ζαχαρούχα ποτά, καθώς και επτά καρδιαγγειακές παθήσεις: δύο τύπους εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακές προσβολές, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα της αορτής, κολπική μαρμαρυγή και στένωση της αορτής.
Η κατανάλωση γλυκών ποτών ήταν χειρότερη για την υγεία από οποιαδήποτε άλλη μορφή ζάχαρης
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν μέχρι να πεθάνουν, να διαγνωστούν με καρδιαγγειακή πάθηση ή να φτάσουν στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης το 2019.
Οι κίνδυνοι από τα ζαχαρούχα ποτά
Όπως διαπίστωσαν, η κατανάλωση γλυκών ποτών ήταν χειρότερη για την υγεία από οποιαδήποτε άλλη μορφή ζάχαρης και αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, κολπικής μαρμαρυγής και ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.
Επίσης, εντοπίστηκε ότι οι υψηλότεροι κίνδυνοι αρνητικής έκβασης για την υγεία προέκυψαν στη χαμηλότερη κατηγορία πρόσληψης γλυκών λιχουδιών. Φαίνεται λοιπόν ότι η περιστασιακή κατανάλωση λιχουδιών συνδέεται με καλύτερα αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στις διαφορετικές επιδράσεις των διαφορετικών τύπων κατανάλωσης ζάχαρης.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις