Γιατί οι άνθρωποι απατούν ακόμα και όταν βρίσκονται σε μια καλή σχέση;
Μια νέα έρευνα δείχνει ότι η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση κάποιων ανθρώπων μπορεί να κάνει κακό στη σχέση τους.
- Καταδικάστηκε 49χρονη για ενδοοικογενειακή βία – Προσπάθησε να πνίξει τον σύζυγό της
- «Συμφωνία» Κούρδων με τη νέα ηγεσία για να αποτραπεί ο διαμελισμός της Συρίας
- Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού – Η θέση της Ελλάδας [γράφημα]
- Ακονίζουν τα μαχαίρια τους οι στρατοί Ισραήλ και Τουρκίας; – Τι αναφέρει η επιτροπή Νάγκελ
Ενώ η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική για πολλές πτυχές της ζωής, καθώς ενισχύει την συναισθηματική ευημερία, σε υπερβολικά επίπεδα θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει την σχέση σας.
Όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη, οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως ισχυρό είναι πιο πιθανό να κάνουν σενάρια απιστίας και να αναζητήσουν άλλους ερωτικούς συντρόφους ενώ ακόμα βρίσκονται σε σχέση.
Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασματα, οι ερευνητές από το Reichman University και το University of Rochester εξερεύνησαν τον πολύπλοκο κόσμο της δυναμικής των σχέσεων, αποκαλύπτοντας μια περίεργη σύνδεση.
Η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση βλάπτει την σχέση
Η μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, υποδηλώνει ότι όταν νιώθει κανείς ισχυρός μπορεί να είναι πιο επιρρεπής σε σκέψεις απιστίας και τελικά να απιστήσει.
«Εκείνοι με πιο έντονο το αίσθημα δύναμης μπορεί να αγνοήσουν την δέσμευσή τους και να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους για βραχυπρόθεσμες περιπέτειες ή ενδεχομένως άλλους, πιο πρωτότυπους συντρόφους, αν παρουσιαστεί η ευκαιρία» εξηγούν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.
Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε τέσσερα διαφορετικά πειράματα, καθένα από τα οποία εξέταζε διαφορετικές πτυχές της υπέρμετρης αυτοπεποίθησης στις σχέσεις. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν σε μονογαμικές, ετεροφυλόφιλες σχέσεις διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών.
Στόχος των ερευνητών ήταν να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο η αντιλαμβανόμενη δύναμη επηρέασε τη ρομαντική συμπεριφορά των συμμετεχόντων μέσω δημιουργικών ψυχολογικών τεστ, που περιλάμβαναν διαφορετικά σενάρια.
Το αποτέλεσμα παρέμενε το ίδιο σε κάθε πείραμα: τα άτομα που θεωρούσαν τον εαυτό τους πιο ισχυρό στη σχέση τους έδειχναν σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για απιστία. Αυτό εκδηλωνόταν μεταξύ άλλων και μέσω φλερτ ή αλληλεπιδράσεων στον πραγματικό κόσμο.
Το αίσθημα της δύναμης στις σχέσεις
Αυτή η διογκωμένη αίσθηση της αυτοεκτίμησης μπορεί να οδηγήσει σε απιστία, μιας και τα άτομα μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν περισσότερες ρομαντικές επιλογές και, ως εκ τούτου, να είναι λιγότερο αφοσιωμένα στην τρέχουσα σχέση τους.
Το αίσθημα της δύναμης δεν αφορά μόνο την επαγγελματική επιτυχία ή την κοινωνική θέση, συμπληρώνουν οι ερευνητές. Είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει βαθιά τις προσωπικές σχέσεις.
* Πηγή: Vita
- Τέμπη: Σήμερα οι εξηγήσεις των υπευθύνων για το βίντεο της φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας
- «Τελειώσαμε»: Η ιδιοκτήτρια του σπιτιού του Walter White στο «Breaking Bad» το πουλάει έναντι 4 εκ. δολαρίων
- Οικολογικός ναρκισσισμός: Ψυχική διαταραχή από την οποία πάσχει η ανθρωπότητα; – Η σχέση μας με τη φύση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις