Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Περπάτημα: Η «πτώση» ενός μύθου

Περπάτημα: Η «πτώση» ενός μύθου

Όλοι έχουμε ακούσει για το πόσο βοηθάει το περπάτημα και τα 10.000 βήματα την ημέρα. Αλλά κατά πόσο ισχύει αυτή η θεωρία; Να τι απαντούν οι επιστήμονες.

Εσείς ακόμα πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε 10.000 βήματα την ημέρα για βέλτιστη υγεία; Σίγουρα το έχετε διαβάσει ή ότι σας το έχουν προτείνει στο παρελθόν, όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί από την επιστήμη. Στην πραγματικότητα, το περπάτημα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο, ακόμα κι αν κάνετε λιγότερα από τα μισά βήματα!

Η κατευθυντήρια γραμμή των 10.000 βημάτων ανά ημέρα στερείται επαρκούς τεκμηρίωσης, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, γεγονός που αποτελεί πρόκληση για την έρευνα στον τομέα της δημόσιας υγείας, προκειμένου να αναλυθεί η σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ των επιπέδων [σωματικής] δραστηριότητας και των θετικών αποτελεσμάτων.

Smart info: Η ιδέα ξεκίνησε το 1965 και προέρχεται από μια καμπάνια μάρκετινγκ για ένα βηματόμετρο που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία και έφτανε μέχρι 10.000 βήματα.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι 3.143 βήματα μπορούν να προστατεύσουν από τον πρόωρο θάνατο. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Preventitive Medicine, ο ιδανικός αριθμός βημάτων κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 9.000.

Ερευνητές από τη London School of Economics υποστηρίζουν ότι 5.000 βήματα, τρεις φορές την εβδομάδα για περισσότερο από 2 χρόνια, μπορούν να χαρίσουν 2,5 επιπλέον χρόνια στο προσδόκιμο ζωής των σωματικά αδρανών ανδρών και 3 χρόνια στις γυναίκες. Οι άνω των 65 ετών θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 72% εάν κάνουν 7.500 βήματα μερικές φορές την εβδομάδα.

Άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής αναφέρει ότι κάθε παραπάνω βήμα από τα 2.200 την ημέρα «μετράει» για την υγεία.

Κάνουμε το περπάτημα συνήθεια

Ξεκινήστε με μικρά, επιτεύξιμα ορόσημα και έτσι θα νιώθετε παρακινημένοι για να ολοκληρώσετε μεγαλύτερους στόχους.

Καθώς ανεβάζετε το ρυθμό βάδισης αυξάνετε και το επίπεδο της άσκησης από ήπια σε μέτρια ένταση.

Αν είστε άνθρωπος που λειτουργεί καλύτερα με πρόγραμμα, για την πρώτη εβδομάδα μπορείτε να ακολουθήσετε αυτό τον οδηγό:

1η ημέρα: Mέτρια ένταση για 10-15΄

2η ημέρα: Mέτρια ένταση για 10-15΄

3η ημέρα: Mέτρια έως λίγο ζωηρή ένταση για 15΄

4η ημέρα: Mέτρια έως λίγο ζωηρή ένταση για 15΄

5η ημέρα: Ξεκούραση

6η ημέρα: Zωηρή ένταση για 15-20΄

7η ημέρα: Zωηρή ένταση για 20-25΄

Σε καμιά περίπτωση μην πιέζετε τον οργανισμό σας να περάσει τα όριά του. Αντίθετα, θα πρέπει να του δώσετε τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής και να είστε βέβαιοι πως με λίγη υπομονή, σταδιακά θα δείτε, θεαματικά αποτελέσματα.

Πριν ξεκινήσετε το περπάτημα ή οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Να θυμάστε ότι άσκηση πρέπει να είναι ευχάριστη και διασκεδαστική ώστε να σας γίνει συνήθεια για να την επαναλαμβάνετε (και να την απολαμβάνετε) με συνέπεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους άσκησης, εκτός από το περπάτημα, όπως το τρέξιμο, τα μαθήματα χορού, η κολύμβηση, το pilates, το tenis ή και τα ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ.

* Πηγή: Vita

Must in

Σοκαριστική στιγμή – Ο Μπεντανκούρ σωριάστηκε στο έδαφος και αποχώρησε με φορείο

Ο Ροντρίγκο Μπεντανκούρ «πάγωσε» τους πάντες στην αναμέτρηση της Τότεναμ με τη Λίβερπουλ, όταν αποχώρησε από το γήπεδο μετά από ένα επεισόδιο που είχε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο