Στην γεωπολιτική ρευστότητα που επικρατεί στην περιοχή αλλά και την αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της Συρίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ αναφέρθηκε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε πρόγευμα εργασίας στο Πολεμικό Μουσείο, με τους Πρέσβεις των Κρατών – Μελών της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Δένδιας τόνισε την «ανάγκη υπεράσπισης των Χριστιανικών πληθυσμών στη Συρία και στη Μέση Ανατολή».

Όπως είπε «στη Συρία ξεκινάει μια καινούργια, αβέβαιη ημέρα. Κανείς δεν θα θρηνήσει το καθεστώς Άσαντ. Όμως το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα δεν είναι προφανές. Η Ελλάδα, όμως, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθήκον – επαναλαμβάνω καθήκον – να υπερασπίσουν τους Χριστιανικούς πληθυσμούς στη Συρία και στη Μέση Ανατολή».

Απόλυτη ρευστότητα

Το πρόγευμα διοργάνωσε ο Πρέσβης της Ουγγαρίας Ζσολτ Σάντορ, η χώρα του οποίου ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

Ο Δένδιας απευθυνόμενους στους πρεσβευτές των κρατών – μελών της ΕΕ μίλησε για «απόλυτη ρευστότητα» που επικρατεί όπως είπε στην περιοχή. «Αποδείχθηκε ξανά τις τελευταίες μέρες. Ένα καθεστώς που υπήρχε για 50 έτη δεν υπάρχει πλέον. Γνωρίζουμε λοιπόν σαφώς ότι δεν υπάρχει πλέον, αλλά δεν είναι καθόλου σαφές τι θα συμβεί στο μέλλον, ποιο θα είναι το αύριο της Συρίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε δε τη Συρία, η οποία βρίσκεται «λιγότερο από 1.000 χιλιόμετρα από εδώ που βρισκόμαστε» τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ΕΕ, ως «εγγύς εξωτερικό»».

Τρίτο διαλυμένο κράτος η Συρία

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις τόνισε ότι πρόκειται «για το δεύτερο διαλυμένο κράτος στις ακτές της Ανατολικής Μεσογείου. Αν συνυπολογίσετε και τη Λιβύη είναι το τρίτο, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν προοιωνίζεται ένα εύκολο μέλλον για μας, ως Ευρωπαίους, ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δένδιας εναντίον ΕΕ

Ο Δένδιας δεν παρέλειψε να στρέψει τα πυρά του και στην ΕΕ, σημειώνοντας  με αφορμή το χαρτοφυλάκιο του ως Υπουργός Άμυνας και την παρουσίαση του Προϋπολογισμού του Υπουργείο στη Βουλή σημειώνοντας ότι « πρόκειται για μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για όλους τους Υπουργούς Άμυνας της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στην ΕΕ είπε ότι η προσέγγιση της όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες έναντι της προτεραιότητας στην Άμυνα «θεωρείται τουλάχιστον σχιζοφρενική».

«Από τη μία καλούμαστε να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη αμυντική ικανότητα και από την άλλη, αν υπερβούμε τα δημοσιονομικά όρια, τα οποία δεν έχουμε τροποποιήσει καθόλου παρεμπιπτόντως, έχουμε πρόβλημα. Tιθέμεθα υπό επιτήρηση και θα εξεταστεί από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών εάν κάτι χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, κ.λπ. Στο μεταξύ, εάν συμβεί αυτό, τα επιτόκια και τα ομόλογά μας εκτοξεύονται και η χώρα μας έχει πρόβλημα. Έχουμε λοιπόν μια υπαρξιακή απειλή απέναντι σε μια άλλη υπαρξιακή απειλή, και αυτό πρέπει να επιλυθεί. Και από την άλλη προσποιούμαστε ότι είμαστε γεωπολιτικός δρων, ακόμα και γεωπολιτική δύναμη. Δε νομίζω ότι αυτό θα μας πάει πολύ μακριά» τόνισε ο Δένδιας στηλιτεύοντας ανοιχτά την πολιτική της ΕΕ.