Ζελένσκι: Ζητάει εγγυήσεις ασφαλείας από την ΕΕ για να διαπραγματευθεί το τέλος του πολέμου
Εγγυήσεις ασφαλείας από την ΕΕ, σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου, ζήτησε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τι είπε στον ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης Φρ. Μερτς
- Αυτά είναι τα «χρυσά» επαγγέλματα της επόμενης πενταετίας - Η ελληνική διαφοροποίηση [πίνακες]
- Καταδίκη «χάδι» για τον Τραμπ στην υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς
- Αναζητούν λύση στο μυστήριο της εξαφάνισης του 39χρονου Βασίλη - Συνεχίζονται οι έρευνες στον Πηνειό
- Πόσο επικίνδυνες είναι οι «λίμνες» του Κηφισού; Γιατί οι ειδικοί επιμένουν στη σωστή συντήρηση
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς, τη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας από την Ευρώπη σε οποιεσδήποτε πιθανές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής.
Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας όχι μόνο από το ΝΑΤΟ, αλλά άμεσα επίσης από τις ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Ζελένσκι σύμφωνα με την επίσημη γερμανική μετάφραση της συνομιλίας που είχε με τον Μερτς στο Κίεβο.
Ο Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η χώρα του είναι απίθανο να γίνει δεκτή ως μέλος του ΝΑΤΟ επί του παρόντος, αλλά ζήτησε για μια ακόμη φορά επίσημη πρόσκληση για να ενταχθεί στη συμμαχία.
Ζελένσκι καλεί Μπάιντεν
Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι θέλει σύντομα να μιλήσει τηλεφωνικά με τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να συζητήσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Επειδή είναι ο σημερινός πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και φυσικά πολλά εξαρτώνται από τη γνώμη του» δήλωσε ο Ζελένσκι. «Το να το συζητάμε αυτό με τον Τραμπ τώρα, πριν αναλάβει τη θέση του στον Λευκό Οίκο, δεν έχει τόσο πολύ νόημα».
Υπάρχουν εκτεταμένες ανησυχίες στην Ουκρανία και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον βαθμό στον οποίο ο Τραμπ θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.
Οι ΗΠΑ υπήρξαν μακράν ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υποστηρικτής της Ουκρανίας στον αγώνα κατά της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν φαίνονται προς το παρόν ικανοί ή πρόθυμοι να καλύψουν το κενό σε περίπτωση που ο Τραμπ σταματήσει ή μειώσει σημαντικά την αμερικανική βοήθεια.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις