Στις ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές για το περιβάλλον, την αειφορική γεωργία και τη διαχείριση υδάτων όπως και την επαναχρησιμοποίηση νερού και αποτύπωμα άνθρακα, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο αγροτικός συνεταιρισμός Ζαγοράς

Ο κ. Κουρέτας, ανέλυσε την περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οριζόντιες στρατηγικές και τα προγράμματα δράσης που στόχο έχουν τη δημιουργία πλαισίου για τη βελτίωση της προσαρμοστικής ικανότητας της κλιματικής ανθεκτικότητας της χώρας και την σταδιακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα ως το 2050. “Η βιώσιμη γεωργία  έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την προστασία των φυσικών πόρων και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, μέσω της στήριξης της βιολογικής γεωργίας και της υπεύθυνης διαχείρισης εισροών.

Mε τον ψηφιακό μετασχηματισμό που στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες, γεωργία, κτηνοτροφία και αλιεία, σημαντικό ρόλο παίζει η αξιοποίηση της ευφυούς γεωργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πετυχημένο αγροκτηνοτροφικό μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας, η οποία αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία έχει καταφέρει να αυξήσει τις εξαγωγές της με έναν μόνο Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό” σημείωσε ο κ. Κουρέτας και πρόσθεσε σχετικά με τη διαχείριση υδάτων: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησε την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων.

Ένα  μεγάλο στοίχημα για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας είναι  η επαναχρησιμοποίηση του νερού, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο ελάχιστο δυνατό, καθώς και η υπόγεια τοποθέτηση των αρδευτικών δικτύων. Θα σας δώσω μερικά νούμερα για να καταλάβετε ποια είναι η κατεύθυνση  της Περιφέρειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τα  17.500 χιλιόμετρα. υπόγεια αρδευτικά που χρειάζεται η Θεσσαλία, την περίοδο από το  2009-2023, είχαν υπογειοποιηθεί 292 χιλιόμετρα. Μέχρι το 2027, θα υπογειοποιηθούν σε ένα πρόγραμμα συνεργασίας με το Υπουργείο και με τους Δήμους από την Περιφέρεια, 1.200 χιλιόμετρα. Και μας λείπουν ακόμα άλλα 2.500 για να φτάσουμε στο όριο  που απαιτείτε μέχρι το 2030. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η εξωστρέφεια των  αγροτικών προϊόντων».

Καθαρισμοί ρεμάτων και αντιπλημμυρικά έργα

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που κατασκευάζει η Περιφέρεια, με ιδιαίτερη έμφαση στους καθαρισμούς ρεμάτων και ποταμών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η ροή του νερού να είναι πιο δυνατή και για αυτό κρίνεται αναγκαία η δημιουργία πλημμυρικής ζώνης σε συγκεκριμένα σημεία. Υπενθύμισε την εργολαβία της ορεινής υδρονομίας (έχει βγει η Πρόσκληση, με εξασφαλισμένη πίστωση), αλλά και την κατασκευή μεγάλων φραγμάτων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Τέλος ο κ. Κουρέτας μίλησε για την προσπάθεια, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, πιστοποίησης 13 προϊόντων ως ΠΟΠ/ΠΓΕ και άλλων 3 που θα ακολουθήσουν το 2025, τα οποία θα δώσουν την απαραίτητη προστιθέμενη αξία στα ποιοτικά θεσσαλικά προϊόντα.