Συρία: Οι εσωτερικά εκτοπισμένοι και οι πρόσφυγες στην Τουρκία, επιστρέφουν στις πόλεις τους
Εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες ονειρεύονται να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους για να την ανοικοδομήσουν, ξεκινώντας από τους εσωτερικά εκτοπισμένους και ύστερα από τους πρόσφυγες στην Τουρκία.
- Θετικό το Κρεμλίνο στην πρόταση Τραμπ για συνάντηση - «Ευχάριστο που προκρίνει τον διάλογο»
- H Prada φλερτάρει με την Versace - Ερχεται εξαγορά;
- Αναζητούν λύση στο μυστήριο της εξαφάνισης του 39χρονου Βασίλη - Συνεχίζονται οι έρευνες στον Πηνειό
- Αναβλήθηκε το Εφετείο για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού - «Ο Γολγοθάς μας θα συνεχιστεί», ανέφερε ο πατέρας
Καθώς οι αντάρτες σάρωναν πόλεις σε όλη τη Συρία για να φτάσουν στην πρωτεύουσα, τη Δαμασκό, οι εκτοπισμένοι ακολουθούσαν από κοντά, όπως εξιστορούν οι New York Times.
Οι δρόμοι και οι αυτοκινητόδρομοι όπου μόλις μια μέρα νωρίτερα κινούνταν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα ήταν γεμάτοι με αυτοκίνητα που κινούντας σημειωτόν ολόκληρη τη Δευτέρα, καθώς χιλιάδες Σύριοι που είχαν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους για χρόνια προσπαθούσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Οδηγούσαν με αυτοκίνητα και φορτηγά που ήταν γεμάτα με τα υπάρχοντα που είχαν συσσωρεύσει, στρώματα, σακούλες με ρούχα και κουβέρτες. «Ήμασταν σαν ψάρια έξω από το νερό όταν φύγαμε», δήλωσε η Γιασμίν Αλί Αρμούς, μια δασκάλα 30 ετών, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα από το ερειπωμένο σπίτι που νοίκιαζαν για χρόνια στην πόλη Μπινίς, στη βορειοδυτική Συρία. «Αισθανθήκαμε να ασφυκτιούμε».
Η ίδια και η οικογένειά της είχαν αντέξει χρόνια αεροπορικές επιδρομές από συριακά και ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, είπε, και είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους στη Σαρακίμπ, μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία που έγινε προπύργιο της αντιπολίτευσης αμέσως μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
Έφυγαν από τη Συρία μετά την κατάληψη της πόλης τους
Αλλά μόλις οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Σαρακίμπ το 2020, η οικογένεια της κας Αρμούς έφυγε – φοβούμενη, όπως σημείωσε, τι θα μπορούσε να σημαίνει να ζήσει ξανά υπό μια βάναυση δικτατορία.
Ο 13χρονος εμφύλιος πόλεμος στη Συρία προκάλεσε μια από τις «μεγαλύτερες κρίσεις εκτοπισμού στον κόσμο», σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Περίπου 7,2 εκατομμύρια Σύροι εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους στο εσωτερικό της χώρας, κυρίως σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, ενώ περισσότερα από έξι εκατομμύρια κατέφυγαν και έγιναν πρόσφυγες.
Η επίθεση των ανταρτών που τελικά έδιωξε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία την Κυριακή ώθησε έναν ανυπολόγιστο αριθμό να αρχίσει να παίρνει το δρόμο της επιστροφής, συνωστίζοντας ορισμένα συνοριακά περάσματα με γειτονικές χώρες. Ειδικά από την Τουρκία και τον Λίβανο οι πρόσφυγες δημιουργούν ποτάμια οχημάτων που θέλουν να γυρίσουν στις περιουσίες τους και τους γονείς τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις