Τέμπη: Η διάταξη Φλωρίδη προκαλεί αντίδραση της Καρυστιανού
Ο υπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης νομοθετεί ενάντια στα Παρατηρητήρια των σημαντικών δικών με τη Μαρία Καρυστιανού να αντιδρά έντονα χαρακτηρίζοντας την απαγόρευση «αντισυνταγματική» και κρίνει απαραίτητο να ανακληθεί.
- Σοβαρά προβλήματα σε Facebook, Instagram και WhatsApp - «Τεχνικό ζήτημα» αναφέρει η Meta
- Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
- Έλληνας, πατέρας τριών παιδιών μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας στη Χάγη
- Εξαγριωμένος πελάτης εισέβαλε με το αυτοκίνητο σε κατάστημα που του αρνήθηκαν επιστροφή χρημάτων
Όσο πλησιάζουμε προς της δίκη του εγκλήματος στα Τέμπη τόσο φουντώνει η καχυποψία των συγγενών θυμάτων της τραγωδίας. Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος και το μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023», δεν κρύβει την αγωνία της για τις επιπτώσεις της διάταξης του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά απαγόρευση μετάδοσης δικών.
Μια σκιώδης και τελείως φωτογραφική ως προς τον σκοπό της διάταξη που θα μπορούσε να επιφέρει βαρύ πλήγμα στην ήδη τραυματισμένη ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με όσους την αμφισβητούν ανοιχτά εδώ και μήνες.
Η πρόεδρος και το μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων «Τέμπη 2023» ζητά την ανάκληση της διάταξης
Η Μαρία Καρυστιανού, που έχασε την 20χρονη κόρη της Μάρθη την αποφράδα ημέρα της σύγκρουσης των δύο τρένων στα Τέμπη, σε ανοιχτή επιστολή προς την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κρίνει πως «αυτή η απόφαση είναι απαραίτητο να ανακληθεί».
«Να διασφαλιστεί ότι οι δικαστικές διαδικασίες παραμένουν ανεξάρτητες»
Η δικαιοσύνη «συνεχίζει να δέχεται απανωτά χτυπήματα από ανθρώπους, εντεταλμένους προς τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου και τη νομιμοποίηση της ελεγχόμενης και κατευθυνόμενης ενημέρωσης» γράφει εισαγωγικά, στην επιστολή της.
Μεταξύ άλλων σημειώνει πως «είναι εξαιρετικά κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι δικαστικές διαδικασίες παραμένουν ανεξάρτητες και προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες με όρους αδιαπραγμάτευτης διαφάνειας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου».
Τι προβλέπει η διάταξη
Σύμφωνα με τη διάταξη, «απαγορεύεται η ολική ή µερική µετάδοση µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού µέσου, καθώς και η κινηµατογράφηση, µαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείµενο µέσω ειδικού λογισµικού που µετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου. Κατ’ εξαίρεση, το δικαστήριο µπορεί να επιτρέψει τις ενέργειες αυτές, εφόσον συναινούν ο εισαγγελέας και οι διάδικοι και συντρέχει ουσιώδες δηµόσιο συµφέρον».
Η κ. Καρυστιανού χαρακτηρίζει την απαγόρευση «αντισυνταγματική» και τη συνδέει άμεσα με προσπάθεια απόκρυψης αποκαλύψεων που θα μπορούσαν να προκύψουν από μεγάλες δίκες, όπως αυτή που αφορά την τραγωδία των Τεμπών. Καλεί μάλιστα την ΕνΔΕ να αντιταχθεί ενεργά στη διάταξη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για το μέλλον του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Απορρίπτει τα περί «φίμωσης» το αρμόδιο υπουργείο
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει πει πως το επίμαχο άρθρο ισχύει εδώ και 22 χρόνια και έχει αναφέρει ότι «με την ρύθμιση, προστέθηκε και η μετάδοση μέσω Ίντερνετ».
Το εν λόγω εδάφιο (άρθρο 31) περιλαμβάνεται στον νόμο 5119/2024 σχετικά με την τροποποίηση του π.δ. 18/1989 «Κωδικοποίηση διατάξεων νόμων για το Συμβούλιο της Επικρατείας» (Α’ 8) – Μεταφορά διαφορών στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια – Ρυθμίσεις για πιλοτική ή κατόπιν προδικαστικού ερωτήματος δίκη ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας – Άλλες διατάξεις».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις