Η ψυχολογία της αμοιβής: Πες μου ποιος είσαι να σου πω πόσα παίρνεις
Μπορούν τα τα «Μεγάλα Πέντε» χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις και την αναζήτηση εργασίας; Αυτή είναι η ψυχολογία της αμοιβής.
- Βίντεο με «αρπαγή μωρού» στο νοσοκομείο Λευκάδας – Αίσθηση προκάλεσε η πρωτότυπη άσκηση
- Στο νοσοκομείο 12χρονος μετά από challenge με τσίπουρο - Ανησυχία από την αύξηση των περιστατικών
- «Πήραν ιστό από λάθος σημείο και δεν είδαν τον καρκίνο» - Καταγγελία για το Ναυτικό Νοσοκομείο
- Το «σήκωσε» ο Μπραντ Πιτ: Μαζί με την F1, τελείωσαν και τα γυρίσματα της πιο ακριβής racing ταινίας όλων των εποχών
Εκπαίδευση, εμπειρία, εξειδίκευση – Κι ενώ όλα αυτά είναι εξαιρετικά για το βιογραφικό μας, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο που μπορεί να καθορίσει το μισθό μας: η προσωπικότητα. Ή αλλιώς «η ψυχολογία της αμοιβής».
Οικονομολόγοι από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ υιοθέτησαν μια νέα προσέγγιση για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν την επιτυχία στον εργασιακό χώρο. Αντί να εξετάσουν απλώς τις διαφορές στους μισθούς, εξέτασαν πώς τα «Μεγάλα Πέντε» (ή «BigFive») χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις και την αναζήτηση εργασίας:
1. Η ανοιχτότητα και διαφάνεια αντανακλούν την περιέργεια και τη δημιουργικότητα.
2. Η ευσυνειδησία αποτυπώνει την οργάνωση και την εργασιακή ηθική.
3. Η εξωστρέφεια μετρά την κοινωνικότητα και την ομαδικότητα.
4. Η δεκτικότητα αντανακλά τη συνεργασία και τη συμπόνια.
5. Η συναισθηματική σταθερότητα αντιπροσωπεύει την ανθεκτικότητα και την ψυχραιμία υπό πίεση.
Αναλύοντας δεδομένα 6.683 εργαζομένων μεταξύ 25 και 60 ετών, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι όσοι είχαν υψηλότερη βαθμολογία στη δεκτικότητα και χαμηλότερη στη συναισθηματική σταθερότητα έχουν σημαντικό μειονέκτημα στον εργασιακό χώρο, ιδίως όταν πρόκειται να διαπραγματευτούν υψηλότερους μισθούς.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Political Economy, οι πιο ευχάριστοι άνθρωποι – εκείνοι που είναι συνεργάσιμοι, συμπαθητικοί και πρόθυμοι να ευχαριστήσουν τους άλλους – τείνουν να έχουν χαμηλότερους μισθούς και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βρουν νέα δουλειά όταν είναι άνεργοι.
«Η δεκτικότητα συνδέεται με την κοινωνική αρμονία. Ωστόσο, παρά τα κοινωνικά οφέλη της, αποδεικνύεται ότι αποτελεί οικονομικό βάρος. Οι ανοιχτοί άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν τις συγκρούσεις, γεγονός που μπορεί να τους κάνει λιγότερο διεκδικητικούς στις διαπραγματεύσεις», σχολιάζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Οι συναισθηματικά σταθεροί άνθρωποι τείνουν να παίρνουν μεγαλύτερο μισθό
Η συναισθηματική ισορροπία αναδείχθηκε ως κρίσιμο χαρακτηριστικό για την επιτυχία στον εργασιακό χώρο, που συνδέεται με υψηλότερους μισθούς και πιο σταθερή απασχόληση.
η ευσυνειδησία – το να είσαι οργανωμένος, υπεύθυνος και εργατικός – οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αυξάνοντας τους μισθούς κατά 5,3% – 6,8%.
«Τα ευρήματά μας οδηγούν σε ένα καθοριστικό συμπέρασμα: η προσωπικότητα έχει σημασία, αλλά δεν χρειάζεται να διαιωνίζει την ανισότητα. Με την αντιμετώπιση αυτών των προκαταλήψεων, μπορούμε να προχωρήσουμε προς μια πιο δίκαιη αγορά εργασίας», υπογραμμίζουν οι ερευνητές.
* Πηγή: Vita
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις